Nörttitytöt
Kuvassa astronautti ratsastaa raptorilla.
Kuva: Pixabay

Nörttitytöt ovat monena vuonna pitäneet Atoroxista oman lukijaraadin. Tänä vuonna erillistä nörien raatia ei ollut. Spefi ja Atorox ovat kuitenkin lähellä monien nörien sydäntä. Useana vuonna Atorox on ilahduttanut Nörttityttöjen blogissa monen postauksen verran.

Atorox on Turun Science Fiction Seura ry:n jakama tieteiskirjallisuuspalkinto. Kyse on Suomen vanhimmasta tieteiskirjallisuuspalkinnosta, ja kuka tahansa saa ehdottaa ja äänestää kisaan mukaan novelleja ja osallistua novellien arvosteluun. Atorox-kilpailusta yleisesti pääsee lukemaan lisää tämän linkin kautta, ja voittajanovelleihin pääsee tutustumaan tämän linkin kautta.

Nörttityttöjen aiempien vuosien Atorox-raatien mietteitä kisanovelleista pääsee lukemaan blogista. Tämän linkin kautta pääsee lukemaan viime vuoden (2021) raadin matkan aloituksesta ja tästä linkistä puolestaan löytyy raadin 21 matkan päätös.

Nörttityöt on haastatellut vuonna 2020 Atorox kilpailun vastaavaa ja esiraatia Atorox-kilpailun järjestämisestä. Atorox – Behind the Scenes -jutun pääsee lukemaan tämän linkin kautta.

Atorox keskittyy tieteiskirjallisuuteen eli spekulatiiviseen fiktioon, tuttavallisesti spefiin. Spefin vetovoimaksi on usein sanottu sen monipuolisuus; spefissä kaikki on mahdollista ja voidaan tarkastella myös mahdottomilta tuntuvia kysymyksiä. Spefissä maapallon sisällä voi olla toinen maailma, voidaan olla avaruudessa toisilla planeetoilla tai pohtia kyborgien ja androidien ihmisoikeuksia. Atoroxin yksi kiehtovuus tuntuukin olevan siinä, että siihen osallistumisen kautta tulee luettua monipuolisemmin, löydettyä tekstejä, joihin ei välttämättä olisi muuten juuri siinä hetkessä tullut tarttuneeksi. Atorox ja spefi herättävät uusia ajatuksia.

Mikä on sinun lukusuosituksesi tähän päivään, hyvä lukija?