Poliorokotteet voitiin aikoinaan antaa sokeripalassa.

Rokotuskeskustelu on aina ajankohtainen. Tänä keväänä sosiaalisessa mediassa on potilastyötä tekevien kuvissa näkynyt mm. hashtag #minäsuojaanpotilasta ja #rokotettu. Tämä liittyy nykyiseen tartuntatautilakiin, joka velvoittaa riskiryhmien kanssa työskenteleviltä tiettyä rokotesuojaa. Lääkärit, sairaanhoitajat ja muut vastaavissa ammateissa työskentelevät haluavat näillä hashtageilla kertoa, että he haluavat suojata potilasta, ja pitävät omasta rokotesuojastaan huolta. YLEn uutisten jutun somekampanjasta voit lukea täältä.

Nörttitytöissäkin on kirjoitettu rokottamisesta. Merli kirjoitti Järki ja rokotteet -postauksessa yleisimmistä kansallisen rokotusohjelman rokotteista ja sairauksista, joita näillä rokotteilla ehkäistään. Nina N. käsitteli Hei, nyt me rokotetaan -postauksessa mm. laumaimmuniteettia ja sitä, kenet voidaan rokottaa ja ketä ei. Riikka kokosi Nörttityttöjen Facebook-ryhmästä kommentteja lasten rokottamisesta postaukseen Lasten rokotteiden järkyttävät sivuvaikutukset, ja kirjoitti myös siitä, millaisia reaktioita hänen oma lapsensa sai ensimmäisen elinvuotensa aikana saamistaan rokotuksista.

Rokottaako vaiko ei on keskustelu, joka pulpahtaa toistuvasti pintaan. Yleensä palstatilaa saavat ne karmeimmat kokemukset. Yhdelle nousi kuume, toiselle tuli kuumetta ja lihaskipu ja kolmas sai anafylaktisen reaktion. Niin, ja mahdollisesti voi tulla narkolepsia. Vai voiko? Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos THL on koonnut kattavan paketin yleisimmistä influenssarokotukseen liittyvistä kysymyksistä.

Summa summarum: rokottaminen kannattaa, ja Suomessa annettavat rokotteet ovat turvallisia.