Nörttitytöt

Artikkelia varten poimitut kommentit on kerätty Nörttityttöjen Facebook-ryhmästä.

Ossi täyttää joulukuussa 2 vuotta ja on normaalisti kehittyvä sekä perusterve pieni poika. Hän pitää autoista, eläimistä sekä uimisesta. Meille oli mieheni kanssa alusta asti päivänselvää, että lapsi tullaan rokottamaan rokotusohjelman mukaisesti. Emme tainneet missään vaiheessa edes keskustella muista vaihtoehdoista. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä terveydenhoitaja antoi meille allekirjoitettavaksi luvat rokotuksiin; nimet laitettiin alle sen kummemmin miettimättä.

Vaikka rokottaminen oli meille itsestäänselvää, googlettelin silti mielenkiinnosta minkälaisia sivuvaikutuksia muiden lapset ovat saaneet rokotusohjelmaan kuuluvista rokotteista. Täytyy sanoa, että keskustelut olivat kamalaa luettavaa. Ensimmäinen kertoi, että vähän nousi kuume. Toinen sanoi, että nousi kuume ja tuli ihottumaa. Kolmannella tuli allerginen reaktio. Neljäs joutui sairaalaan ja niin edelleen. Tuntui, että nettikeskustelijat kävivät jonkinlaista kilpailua siitä, kenen lapsi oli saanut pahimmat oireet mistäkin rokotteesta. Lisäksi useat kommentit päättyivät toteamukseen “Seuraavaa lastani en kyllä rokottaisi.” Missä oli kaikki oikeat kommentit ja kokemukset? Ei missään. Eihän ketään kiinnosta lukea juttuja ilman dramatiikkaa.

Me ollaan oltu nyt 2-v. Ilon kanssa mukana n. jokaisessa rokotetutkimuksessa, joihin ollaan vaan saatu lapsi tungettua mukaan ihan syntymästään asti. Miksi? Koska rokotteista on liikkeellä päättömän epätieteellistä pseudotietoa, ja mitä enemmän oikeasti luotettavaa tutkimustietoa on, sitä helpompi (toivottavasti) on vastustaa pelonlietsontaa ja uskomuksiin perustuvia paniikkeja, jotka aiheuttaa vakavia seuraamuksia isoille ihmisjoukoille kun laumaimmuniteetti heikkenee. Vanhempina me seistään vankasti tieteen ja tutkimuksen joukoissa ihan koulutuksemmekin puolesta.” Maddie

Haluan nyt omalta osaltani osallistua tähän keskusteluun ja kertoa, mitä kaikkia kamalia oireita Ossi sai ensimmäisen elinvuotensa aikana mistäkin rokotteesta.

Rotarokote

Rotavirus on ripulitauti, joka saattaa vauvoilla vaatia jopa sairaalahoitoa. Taudin voi saada useaan kertaan ja jokaisen sairastamisen jälkeen immuniteetti taudille paranee. Rotavirusrokote sisältää elävää virusta ja sen ensimmäinen annos annetaan kahden kuukauden iässä sekä tehosteet kolmen ja kuuden kuukauden iässä. Rotavirus elää viikosta kahteen viikkoon lapsen elimistössä ja se saattaa aiheuttaa ilmavaivoja, kuumetta, ärtyneisyyttä sekä pulauttelua.

Rotaviruksia. Kuva: Wikipedia

Ensimmäinen rotarokote aiheutti ne pahimmat sivuoireet. Ossille ei ollut ongelmaa niellä rotarokotetta, poika taisi jopa pitää litkusta.

Hattiwatti olisi halunnut lisää.” Jenni

Meillä kans maistuis oikein hyvältä.” Taika

Ensimmäiset pari päivää Ossi oli muuten normaali oma itsensä, ehkä väsyneempi. Sitten se iski. Itkua, ripulia sekä lievää lämpöä kesti sen kaksi viikkoa, mitä virus elää elimistössä. Kannoimme mieheni kanssa vuorotellen lasta, joka itki ja huusi kipeää oloaan. Muistan tuolloin miettineeni, että ei olisi kannattanut rokottaa. Sain kuitenkin jyrättyä nämä ajatukset taustalle nopeasti kun mietin, mikä olisi ollut se vaihtoehto, jos Ossi olisi oikeasti sairastunut rotavirukseen. Siihen suhteutettuna pari viikkoa itkuja ei lopulta tuntunut missään.

Ekasta ei tullut mitään, sitten rotarokotteesta nousi pieni paukama ja parin päivän päästä pieni kuume ja oli ärtyisä. Sen jälkeen ei taas mitään.” Jenni

Kolmen kuukauden iässä Ossi sai ensimmäisen tehosteen rotarokotteeseen. Ehtihän siinä pari viikkoa olla väliä, kun virus ei vaivannut poikaa. Selvästi rokote oli auttanut, sillä tehosteen aiheuttamat oireet eivät olleet niin vahvoja. Ripulia ja itkuisuutta, mutta ei saman tason huutoja kuin mitä ensimmäinen rokote oli aiheuttanut. Toisesta tehosteesta ei tainnut tulla sitä ripuliakaan.

Pneumokokkikonjugaatti sekä viitosrokote 

Polioviruksia. Kuva: Wikimedia Commons

Pneumokokkikonjugaattirokotteella (PCV) lapsi saa suojan aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta sekä korvatulehdusta vastaan. Se annetaan samaan aikaan viitosrokotteen (DTaP-IPV-Hib) kanssa, joka antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, poliota, hinkuyskää sekä Hib-tauteja (aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus sekä verenmyrkytys) vastaan. Ensimmäinen rokote annetaan pistoksena reiteen kolmen kuukauden iässä. Tämän jälkeen tehosteet annetaan kuuden kuukauden ja 12 kuukauden iässä. DTaP-IPV-tehoste annetaan myös 4 vuoden ja noin 15 vuoden iässä. Rokote saattaa aiheuttaa pistoskohdan arkuutta sekä iho-oireita, mutta myös kuumetta ja ärtyneisyyttä.

En tiedä aiheuttiko DTaP-IVP-Hib+PCV-rokote Ossille oireita kolmen kuukauden iässä vai johtuivatko kaikki rotarokotteesta. Muistaakseni ainakaan pistoskohdat eivät ärtyneet kummastakaan jalasta. Ei ihottumaa, turvotusta tai kuumotusta. Kuumetta pojalle nousi hieman, mutta tuolloin poika oli jo niin iso, että hänelle pystyi antamaan särkylääkettä.

Viiden kuukauden iässä Ossi sai rokotteisiin ensimmäisen tehosteen. Tällä kertaa molempiin jalkoihin nousi pienet paukamat pistoskohtiin, mutta kumpikaan ei aristanut. Jälleen kerran Ossille nousi rokotteen aiheuttamana kuume, jota lääkittiin Panadolilla. Annoimme särkylääkkeen illalla ja poika nukkui ensimmäistä kertaa yönsä heräämättä kertaakaan aamukuuteen asti. En voi sanoa, että olisimme mieheni kanssa kumpikaan valittaneet. Vuoden iässä saatu tehoste aiheutti myös pistoskohdan turvotusta, mutta ei edes kuumetta.

“No, rokotteet ovat tilastollisesti erittäin, erittäin paljon turvallisempia, kuin ne sairaudet, joita vastaan rokotetaan. Laumaimmuniteetti on myös erittäin hyvä juttu, josta toivon lasteni vastavuoroisesti nauttivan.

Oireita muistan seuraavia: ärtyisyys, väsyneisyys, paikallinen aristus rokotuskohdassa. Oireet menivät ohi yöunien kuluessa. Väsyneisyyden lasken erittäin positiiviseksi oireeksi, sai nukkua itsekin yönsä tavallista paremmin eli vähemmillä heräämisillä.” Taika

MPR

Tuhkarokko lapsella. Kuva: Wikipedia

MPR-rokotteella annetaan suoja tuhkarokkoa, sikotautia sekä vihurirokkoa vastaan. Ensimmäinen rokote annetaan pistoksena 12-18 kuukauden iässä sekä tehoste 6 vuoden iässä. Rokote sisältää elävää virusta ja se voi aiheuttaa kuumetta, tuhka- tai vihurirokon kaltaista ihottumaa, ärtyneisyyttä sekä särkyä. Oireet alkavat yleensä noin viikko rokottamisen jälkeen. Rokottamatta jättäminen kasvattaa etenkin tuhkarokkoepidemian riskiä mikäli rokotuskattavuus laskee noin 90% tuntumaan.

MPR-rokote toimi meillä kuin kello. Viikko rokotuksen jälkeen minulle soitettiin päivähoidosta töihin, että Ossilla on 38 astetta kuumetta. Poika ei ollut ärtyisä, mutta ehkä tavallista väsyneempi. En aluksi osannut yhdistää kuumetta MPR-rokotteeseen, vaan ajattelin kuumeen olevan jokin päivähoidosta saatu tauti.

Seuraavana päivänä huomasin pojan reisissä pari pienen pientä punaista täplää. Rupesin ihmettelemään niitä ja pian minulle valkeni, että rokotteesta tämä tauti johtui. Terveydenhoitaja oli kertonut meille, että oireet tulevat viikon kuluessa, jos ovat tullakseen. Näin kävi. Ensin tuli kuume, sitten rokkoa muistuttavaa ihottumaa. Noita täpliä oli yhteensä kahden käden sormilla laskettava määrä ja ne katosivat parissa päivässä. Tänä kesänä Ossin sairastama vauvarokko aiheutti pahemman ihottuman kuin MPR.

Muut rokotteet

1-vuotisneuvolassa Ossi oli siis saanut jo MPR-, DTaP-IVP-Hib- ja PCV-rokotteet. Meille tarjottiin kausi-influenssarokotetta, joten päätin, että otetaan se samoilla itkuilla. Kausi-influessa rokotetaan vuosittain, mutta ensimmäinen rokote vaatiin tehosteen kuukauden kuluttua. Ensimmäiset influenssarokotteet Ossi sai pistoksena, mutta jatkossa 2-vuotiaille ja sitä nuoremmille influenssarokote voidaan antaa nenäsumutteena.

“Kaikki influenssarokotteet ollaan otettu mitä vaan on annettu. Mitään oireita ei oo koskaan ollu, ehkä vähän punoitusta ja turvotusta pistokohdan ympärillä.” Riikka A

Ossia ei ole rokotettu vesirokkoa vastaan, sillä se ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteen voi itse ostaa apteekista. Meille ei oikeastaan ole edes kerrottu mahdollisuudesta rokottaa vesirokkoa vastaan. Rokotetta suositellaan yli 13-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet tautia. Lapsena sairastettu vesirokko antaa immuniteetin tautia vastaan, mutta se saattaa uusia, jos taudin on sairastanut vauvana tai erittäin lievänä.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu myös HPV-rokote, joka antaa suojan kohdunkaulan syöpää vastaan ja se annetaan tällä hetkellä 11-15-vuotiaille tytöille. Rokote on viimeisin lisäys rokotusohjelmaan ja sitä tutkittiin ollessani lukiossa. En enää jaksa muistaa miksi en tuolloin osallistunut tutkimukseen. Joka tapauksessa toivon, että rokotetta alettaisiin antaa myös pojille, sillä se antaa suojaa myös kondyloomaa vastaan. Mikäli rokote laajennetaan koskettamaan myös poikia, Ossi tulee saamaan kyseisen rokotteen.

“Mulle oli myös itsestäänselvää, että teini-ikäinen tyttäreni saa HPV-rokotteet, kun ne kerran hänelle tarjotaan. Onnekseni myös hän itse oli sitä mieltä, että ne on hyvä ottaa.” Kristiina

Meille syntyy toinen lapsi loppusyksystä. Kokemuksiemme perusteella on entistäkin selvempää, että tämäkin lapsi tulee saamaan kaikki mahdolliset tarjottavat rokotteet.

Artikkelin lähteenä on käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuja.