”Lue koskettava tarina”

”Tutustu pysäyttävään tarinaan”

Näin kirjoittavat monet sivustot. Tarinoita on laidasta laitaan. Tarinat kertovat ihmisistä. Nyt syksyllä etenkin koulujen alkamisen jälkeen alkaa taas ikuinen keskustelu rokotteista. Tällöin esiin tulee tarinoita yksittäisistä tapauksista, jotka kertovat usein lapsesta, joka on saanut jonkin rokotteesta johtuvan allergisen reaktion. Tarinat on usein kirjoitettu koskettaviksi, mutta niiden lopussa on aina sama viesti, joka kertoo, miten rokotteet ovat paha asia ja miksi ei pitäisi rokottaa.

Okei, mietitään näitä tarinoita. Rokotteiden varmuus vaihtelee rokotteesta riippuen, mutta käytännössä noin 2 henkeä 100 000:sta saa anafylaktisen reaktion. Harvempi näistä saa jonkinlaisen vakavamman reaktion. Nämä ovat yksittäistapauksia, joita on vaikea tutkia. Nämä kuitenkin ovat juuri niitä tapahtumia, joista sitten lehdissä ja internetissä kerrotaan.

Tämän rokotekeskustelun kirvoittamana aloin pohtia, miksi yksi traaginen tarina voi muuttaa ihmisen mielipiteen asiasta siinä missä taas miljoona onnistumista eivät. Kohtuuden nimissä ajattelin nyt kertoa taudeista, joita vastaan kansallisella rokotusohjelmalla suojaudutaan. Kaikkia näitä vastaan rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, ja suurin osa rokotteista saadaan jo aivan pienenä vauvana. Osaa varten pitää kuitenkin hankkia vahvisteita, eli muista aina tarkistaa omat rokotukset, etenkin matkustaessa johonkin riskialueelle.

Rotavirus

Vakava ripulitauti. Rotavirus on havaittu ensimmäisen kerran 1973, jolloin jopa 50 % vakavasti ripuloivista vauvoista joutui sairaalahoitoon. Vaikka rotavirus on helposti hoidettavissa oleva lastentauti, siihen sairastuu vakavasti jopa 2 miljoonaa lasta, joista 450 000 kuolee alle viisivuotiaina. Suurin osa sairastumisista tapahtuu kehitysmaissa, joissa rokotteita on vaikea saada.

Diphtheria_vaccination_poster

Kurkkumätärokotemainos.

Aivokalvontulehdus

Tauti voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Hoitamaton bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus voi johtaa kuolemaan jo muutamissa tunneissa oireiden alkamisen jälkeen. Viruksen aiheuttama tauti on lievempi. Lapsien kohdalla aivokalvontulehdus voi aiheuttaa pysyvän CP-vamman. Aikuisilla se voi aiheuttaa muita neurologisia haittoja, kuten kuulovaurion. Suomessa aivokalvontulehdusta aiheuttavat pneumokokki (noin 40 tapausta vuodessa), meningokokki (25 tapausta), enterovirukset(70 tapausta) ja herpes simplex (50 tapausta).

Oireina esiintyy korkeaa kuumetta, päänsärkyä ja sekavuutta sekä muita tajunnan häiriötä. Yleiskunto romahtaa yleensä päivässä. Kuolleisuus meningokokin ja pneumokokin aiheuttamana on suuri, noin 10-20 %.

Kurkkumätä

Tämä nieluun paikallistunut tarttuva tulehdus aiheuttaa vaurioita elintärkeissä elimissä. Se tarttuu syljen välityksellä. Oireena on mm. kova kurkkukipu, kuumeilu, turvonnut kaula ja nielemisvaikeudet. Kun tauti etenee pidemmälle, bakteerin erittämä myrkky voi vahingoittaa munuaisia ja sydäntä. Vielä 1800-luvulla kurkkumätä oli yleinen tauti, jonka kuolleisuus esimerkiksi Helsingissä 1880-luvulla oli 20 %. Kurkkumätä on nykyään harvinainen sairaus, vaikka onkin edelleen vakava. Potilas tarvitsee sairaalahoitoa ja hänet on eristettävä.

Jäykkäkouristus

Moni tietää tämän taudin tulevan maaperän itiöistä, jotka pääsevät pienestä haavasta ihmiskehoon ja aiheuttavat bakteeritulehduksen. Jäykkäkouristus aiheuttaa halvauksen ja usein kuoleman. Siihen arvellaan kuolevan miljoonia ihmisiä eteenkin kehitysmaissa vuosittain. Tauti on nykyään erittäin harvinainen Suomessa, vain noin yksi tapaus vuodessa. Jäykkäkouristuksen oireet alkavat noin viikon kuluessa haavan saamisesta. Ensimmäisiä oireita on leukojen jäykistyminen, jota seuraa kuume, levottomuus ja päänsärky. Viikkojen aikana kouristukset etenevät vartalon muihin lihaksiin. Tauti voi johtaa kuolemaan, joka johtuu usein hengityshalvauksesta tai sydämen toiminnan häiriöistä. Jäykkäkouristusrokote tulee uusia kerran 10 vuodessa. Aina villieläimen pureman yhteydessä kannattaa tarkistaa, että jäykkäkouristusrokote on kunnossa.

Polio_vaccine_poster

Poliorokotteet voitiin aikoinaan antaa sokeripalassa.

Polio

Polioviruksen aiheuttama selkäytimeen iskevä infektiotauti voi jättää pysyvät haitat halvauksen ja hermostojen tuhoutumisen merkeissä. Polio on valtaosalla oireeton tai hyvin lieväoireinen tauti. Noin prosentti tartunnan saaneista kehittää vakavampia oireita, kuten halvausta. Tautia kutsutaan myös lapsihalvaukseksi, koska tauti tarttuu lapsiin noin 600 kertaa todennäköisemmin kuin aikuisiin. Poliota vastaan on pitkään taisteltu etenkin kehitysmaissa ja Maailman terveysjärjestö WHO on yrittänyt tehdä massiivisia kampanjoita polion hävittämiseksi. Polio leviää ulosteen ja ilmassa olevien hiukkasten avulla. Suomessa on jo vuosien ajan ollut epäilys polion kantajasta Tampereella, mutta kukaan ei tiedä kuka kantaja on.

Tuhkarokko

Tuhkarokko on edelleen kehitysmaissa yksi yleisin lasten kuolleisuuden aiheuttaja. Sen ehkäisemiseen on nähty paljon Suomessa vaivaa ja rokotusastetta pyritään pitämään mahdollisimman korkeana. Ensioireina ovat kuume, vuotava nenä ja silmien punotus. Muutaman päivän jälkeen alkaa ihottuma, joka etenee vähitellen kaikkialle kehoon. Tuhkarokko voi vahingoittaa keskushermostoa ja sen vaarallisin komplikaatio on aivotulehdus, joka voi aiheuttaa pysyviä aivovaurioita ja kuolemaa. Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä, mutta rokote on tehokas keino ennaltaehkäistä sitä. Tuhkarokko leviää helposti rokottamattomien joukossa ja sekä Suomessa että maailmalla tavataan tuhkarokkotapauksia.

Hinkuyskä

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama bakteeritulehdus, jossa oireena ovat kovat yskimiskohtaukset. Kohtaukset voivat olla pelottavia, koska hengen saaminen on niiden aikana vaikeaa ja henki vinkuu yskiessä. Tästä myös hinkuyskän nimitys tulee. Kohtauksen aikana myös ihonväri voi muuttua siniseksi. Hinkuyskä muistuttaa ensioireiltaan tavallista flunssaa ja siksi se onkin heti vaikea tunnistaa. Hinkuyskä tarttuu pisaratartunnalla. Maailmalla hinkuyskä on levinnyt mm. USA:ssa rokottamattomilla alueilla laajasti.

Kaikki nämä ja moni muu tauti kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, jonka kautta kaikki saavat rokotteet. Lisää tietoja kansallisesta rokotusohjelmasta: http://www4.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/lapset-ja-nuoret.

Tämän jutun lähteinä on käytetty terveyskirjastoa sekä Wikipediaa.