Nörttitytöt

Kesä kivikaudella

Nörttitytöt-blogissa on julkaistu useita mielenkiintoisia ammattiesittelyitä, joten ajattelin liittää kesän kokemukseni myös mukaan joukkoon. Tämän vuoden alkukeväästä etsin kulttuurialan kesäharjoittelupaikkaa. Opiskelen Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja harjoittelu sisältyisi maisterivaiheen opintoihini. Kesken sopivan paikan etsinnän sain sähköpostia Kulttuuritalo Valveelta, jossa olimme viime kesänä toteuttaneet osana Kesäyrittäjä-projektia kauhuteemaisen pop up elämysmatkailukohde Oulu Tyrmän. He tiedustelivat, olisimmeko kiinnostuneet toteuttamaan elämysteatterin myös Kierikin Muinaismarkkinoilla heinäkuun lopussa. Vastausta ei tarvinnut kahdesti miettiä! 

Kokoustimme elämysteatteri-ideasta Kulttuuritalolla talon sekä Kierikkikeskuksen edustajan kanssa. Ilmeni, että Kierikissä oli kesällä avoinna tapahtumatuottajaharjoittelijan pesti, jota luonnollisesti hain tapahtuma– ja kulttuurituotantokokemukseni pohjalta. Sain paikan ja elämysteatterin tuottaminen sisällytettiin työnkuvaan muiden tapahtumatuotannon osa-alueiden kanssa.

Mitä tuottaja tekee?

Yleisin synonyymi tuottajalle, jonka näin etsiessäni kesäharjoittelupaikkoja, oli “projektikoordinaattori”. Tuottaja on yleinen työnkuva erityisesti media- ja kulttuurialalla sekä kaikkialla missä luodaan uusia projekteja, mutta helppoa sen määrittely ei ole. Usein olellisena tekijänä on joustavuuden lisäksi kausittaisuus tai määräaikaisuus, erityisesti tapahtumatuotannon tehtävissä, joissa niin sanottu tuote on yksittäinen tapahtuma. Loppujen lopuksi tuottaja on kaiketi henkilö, jolla pysyvät “langat käsissä” ja joka mahdollistaa sen, että muut osaajat voivat keskittyä omaan työhönsä.

Kierikkikeskus museoineen sekä kivikauden kylineen kuuluu osaksi Oulun museo- ja tiedekeskus Luupin kokonaisuutta ja kaupungin yksikkönä museon työntekijöiden määrä on kesäkaudella suuri. Tutkijan, museointendentin tai muinaisartesaanin keskittyessä kuitenkin omiin tehtäviinsä esimerkiksi sosiaalinen media näyttäytyy tärkeänä, mutta pohjimmiltaan ylimääräisenä työnä – ja tässä tuottaja voi muun muassa auttaa. Kesäkaudella olen toimittanut kaupungin työntekijöiden lomien aikana esimerkiksi tiedottamisen, viestinnän sekä graafisen suunnittelun tehtäviä. Minun luomukseni on esimerkiksi tämän vuoden posteri sekä Kierikkikeskuksen tuliterä Instagram-sivu.

Tapahtumatuotannon puolella tärkeimpiin töihini on kuulunut paikallisen yhteistyötahon etsiminen tapahtumalle, josta minulla on onneksi paljon kokemusta monien muiden projektien tiimoilta. Olemme tänä vuonna myös kasvattaneet markkinoiden markkinaosuutta kutsumalla tapahtumaan entistä enemmän näytteilleasettajia. Olen kesäkuusta alkaen päässyt osallistumaan myös museoarjen pyörittämiseen liittyviin tehtäviin, jalkautumaan kivikaudenasussa Titta på Tuira -festareille levittämään markkinoiden ilosanomaa sekä käsikirjoittamaan esi-isiemme aikoihin sijoittuvaa teatteria. Olen myös muiden töideni ohessa järjestämässä kivikauden kylään Kierikin ihka ensimmäistä cosplayphotoshoot’ia lauantaina 22. heinäkuuta! Kesän aikana olen oppinut myös monenmoista museotyön monimuotoisuudesta, muinaissuomalaisten arjesta sekä nahan parkitsemisen salaisista ainesosista (ette halua tietää).

Varsinainen h-hetki koittaa tietenkin markkinoiden aikaan 29.-30. heinäkuuta, jolloin työ saa päätöksensä ja pääsemme viettämään Kierikin ikiomia Muinaismarkkinoita!