Nörttitytöt

Oulu Tyrmä on heinäkuussa 2016 järjestettävä pop up -elämysmatkailun sekä kauhukulttuurin yhdistelmä, joka johdattaa kiertuevieraat elävien (kuolleiden) näyttelijöiden tähdittämälle matkalle läpi historiallisen Oulun pimeän puolen.

Kauhukulttuuri puhkeaa kukkaan juuri silloin, kun kaikki muu näyttäisi lakastuvan ja kuolevan. Pyhäinpäivän korvilla ensi-iltaan pääsevät muun muassa vuoden puhutuimmat kauhuelokuvat. Vuosi 2015 on osoittautunut erityisen hyväksi suomalaisille genren faneille, sillä aihe oli näkyvästi esillä menneessä Kosuconissa, ja kauhujournalismi sai tänä vuonna uuden tulokkaan Kuolleen silmät -lehden muodossa. Pohjois-Suomessa kauhufaneja on hemmoteltu Zombie Walk Oulun 10-vuotisjuhlallisuuksilla sekä ensi kuussa neljättätoista kertaa järjestettävillä Iin Iik! -kauhuelokuvafestivaaleilla. Tämän lisäksi myös perinteisiä Oulun Sarjakuvafestivaaleja vietetään viikon kuluttua kauhuteemalla.

Kauhugenre voi tähän aikaan vuodesta paksusti, mutta genre on salonkikelpoistunut myös sesongin ulkopuolella. Pelkästään Lontoossa parisenkymmentä kauhutaloa säikyttelee turisteja vuoden ympäri. Uusimmat kauhupelijulkaisut kirvoittavat satoja tunteja lets play -videoita Youtubeen, ja found footage -elokuvat tekevät jo toista tulemistaan.

Kummitustarinat ovat tänäkin päivänä näkyvä osa yli 400-vuotiaan Oulun historiaa, joten tuntuu luontevalta, että olemme Tyrmän työryhmässä saattaneet yhteen juurikin modernimman immersiivisen kauhun ja paikallisen kummitustarinaperinteen. Erinäisten asiaan perehtyneiden tahojen mukaan Oulu on väitettävästi Suomen johtavia kummitustarinakaupunkeja. Esimerkiksi Oulun Seudun Oppaat järjestää kesäisin ilmaisen kävelykieroksen, jonka osanottajat saattavat yllättyä huomatessaan, kuinka moneen näennäisen viattomaan rakennukseen on liitettävissä tarinoita aavemaisista vieraista, noitaoikeudenkäynneistä ja traagisista kohtaloista.

Oulu Tyrmä on jo muutaman vuoden ajatushautomon tuotosta, mutta vasta tänä syksynä projekti näki ensimmäistä kertaa päivänvaloa. Tyrmän takana on viisi nuorta oululaista, jotka työskentelevät itse toteuttamassaan kesällä 2016 järjestettävässä pop up -elämysyrityksessä. Porukkamme taustoihin kuuluu vahva osaaminen omaehtoisen elokuvan saralta Studio Korppikelassa. Näyttelijät ja kirjoittajat Tyrmälle saatiin siis läheltä, kuten myös lähdemateriaali. Tänä syksynä kartoitamme matkakohteelle parhaiten sopivia tiloja sekä yhteistyökumppaneita, jotka auttaisivat meitä tuomaan tarinamme eloon.

Asianmukaisesti Oulu Tyrmän verkkosivut julkaistiin pyhäinpäiväksi, joten projektista kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa tulevaan kiertueeseen jo ennakkoon tai ottaa yhteyttä työryhmään sähköpostilla (ouludungeon@gmail.com).

Hyvää pyhäinpäivää Nörttityttöjen lukijoille!