Kansikuva

(Kuva: Mia Meri)

Yksi syy Nörttitytöt-blogin perustamiselle oli se, että monet meistä nörttitytöistä eivät yksinkertaisesti tuntuneet mahtuvan siihen ulkopuolisten meille määrittämään rooliin. Nörttikulttuurissa naiset ovat edelleen kummajaisia, joita jaksetaan ihmetellä, vaikka esimerkiksi vuoden 2011 Pelaajabarometrin mukaan naisista 42,9 % on aktiivisia digipelaajia. Vertailun vuoksi miehistäkin “vain” 57,6 % lasketaan aktiivisiksi digipelaajiksi. Miesten osuus on siis selvästi suurempi, mutta ei niin suurissa määrin ettäkö sen vuoksi pelaava tyttö olisi jokin kumma ilmestys.

Nörttityttöjen tarkoituksena oli heti alusta asti tuoda naisnörttien ääni kuuluviin usein miesvaltaisten nörttimedioiden rinnalla ja tehdä toisille nörttitytöillekin tiettäväksi, että he eivät ole yksin giikkiytensä kanssa vaan meitä on muitakin ja meillä on oikeus olla olemassa. Vaikka Nörttityttöjen kirjoittajat koostuvat pääosin naisista on meille ollut tärkeää päästää myös miesten ääni kuuluviin. Nörttityttöjen asia ei ole pelkästään tyttöjen vaan tasa-arvoinen nörttiyhteisö on myös nörttipoikien etu.

Nörttityttöjen lisäksi nörttikulttuurissa on toinenkin suuri joukko ihmisiä, jotka nörttikulttuuri tuntuu unohtavan eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt (hlbti). Blogimme kirjoittajakuntaan kuuluu noin 90 henkilöä. Joukossamme on myös ihmisiä, joiden sukupuoli-identiteetti ei ole yhtä selkeä kuin passissa ilmaistu. Moni meistä Nörttitytöistä, jonka harrastukset ovat ns. miehisemmästä päästä, saattavat kokea vastaavansa enemmän miehen stereotypiaa kuin naisen. Moni määrittää silti itsensä naiseksi, mutta yhtä lailla joukosta löytyy passi-naisia, jotka kokevat olevansa enemmän sukupuolettomia tai sukupuolten väliinputoajia. Ja tietysti nörttien joukossa on myös passi-poikia, jotka kokevat olevansa naisellisempia kuin monet meistä Nörttitytöistä. Koko idea kahdesta sukupuolesta on uskomattoman rajoittava ja jakaa turhaan ihmiset kahteen leiriin. Miten paljon helpompi paikka maailma olisi jos olisimme vain ihmisiä.

Siinä missä nörttitytöt ovat joutuneet kokemaan kaikenlaisia hankaluuksia vain sukupuolensa vuoksi, ovat varmasti monet hlbti-henkilöt joutuneet kokemaan vastaavia ja tietenkin juuri heille spesifejä ongelmia heteronormatiivisessa nörttikulttuurissa. Siinä missä naiset kohtaavat esim. verkkomoninpeleissä ikävää huorittelua, lienee ilkeämielinen homottelu vielä tavallisempaa vastaanottajan seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Nörttitytöille on aina ollut tärkeää luoda hyvää nörttikulttuuria, jossa jokainen saa olla oma itsensä sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Sen vuoksi haluamme edustaa naisnörttien lisäksi myös muita vähemmistöryhmiä ja toivottaa tervetulleiksi riveihimme myös hlbti-ihmiset.

Huomenna Helsingissä järjestetään taas Pride-kulkue, joka lähtee Senaatintorilta klo 13, ja puistojuhla ja toivomme näkevämme Teidät kaikki siellä!