Tänään Nörttityttöjen vieraskynässä on vuorossa Roskakuiskaaja Massi Hannulan kierrätysteemaisen juttusarjan toinen osa. Massi Hannula on kierrätysasioihin perehtynyt vastuullisuusvaikuttaja, joka järjestää kierrätykseen liittyviä tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia sekä neuvontaa kotitalouksille, taloyhtiöille ja toimistoille. Hän on myös nörttityttö, joka toimii roolipelimedia LOKIn vastaavana päätoimittajana ja rakastaa hobitteja niin paljon, että kirjoittaa hobittielämästään välillä Contemporary hobbits-blogiin ja osallistui kerran hobittilarppiin, jossa maistoi piirakkakilpailun jokaista 29 piirakkaa.

Edellisessä artikkelissani kirjoitin Nörttityttöihin kierrättämisen rutiineista ja niiden luomisesta. Tässä jutussa annan kolme arkipäiväistä vinkkiä kierrätyksen kompastuskiviin.

Nämä kolme asiaa tulevat esille eniten, kun keskustelen kierrätyksestä asiakkaitteni kanssa. Vinkit auttavat kohti saumattomamapaa kestävää ja ekologista elämää. Otathan huomioon, etteivät kaikki vinkit sovi jokaiselle, jokaiseen kotitalouteen tai tilanteeseen.

Keittiön haisuli: biojäteastia!

Mitä tehdä, kun tiskialtaan alla sijaitseva biojäteastia haisee lähinnä kuolemalta?

Tähän ongelmaan on monta ratkaisua, mutta oletetaan, että viet biojätteen kompostiin tai keräysastiaan muutaman kerran viikossa, ja haju syntyy nopeammin kuin haluaisit viedä jätettä ulos. Mikäli hajun lähde ei ole kalasta tai pitkästä tyhjennysvälistä peräisin, johtuu se yleensä biojätteen kosteudesta. Kostea liemi, joka lilluu biojäteastian pohjalla on oikea aromin lähde ja yleensä se ei ilahduta meitä keittiössä. 

Ehkäise!

Hajua voi ehkäistä laittamalla biojätteeseen vain mahdollisimman kuivaa jätettä. Anna teepussien ja suodatinpussien kuivahtaa tiskipöydällä ennen bioon laittamista (huom. jotkut teepussit eivät ole kompostiin kelpaavia). Kuivata märät perunankuoret lävikössä ennen heittämistä jäteastiaan (tai parempaa, tee perunankuorisipsejä).

Kuva: Massi Hannula.

Pressokahvinpuruille pidän itse tiskipöydällä muoviastiaa, jonka kansi on aikoja sitten kadonnut. Kippaan purut sinne pannusta kahvin juotuani aamulla, levittelen ne pitkin astian pohjaa ja illalla neste on haihtunut, purut kuivia ja valmiita biojäteastiaan.

Joissain kotitalouksissa etukäteen kuivattaminen ei mahdollista. Läviköstä perunankuoret käy syömässä kissa ja kahvinpurut levittelee ympäri asuntoa innokas taapero, joka on jo keksinyt, kuinka keittiötasolle taiteillaan. Näissä tilanteissa kattilankansi lävikön päällä tai harso muoviastian suojaksi saattaa auttaa.

Sido kosteutta!

Biojäteastiaan kertyvää lientä voi myös sitoa. Pahvisen kananmunakennon kansi tai pohja sopii useimpien astioiden pohjalle. Pahvi kerää itseensä kosteutta ja pitää biojätepussin irti astian pohjasta, jolloin ilma pääsee kiertämään ja jätteet kuivuvat.

Kuva: Massi Hannula.

Paperisen biojätepussin käyttö sitoo myös kosteutta, sillä pussi imaisee sitä itseensä, hengittää ja päästää sisälläänkin olevaa jätettä kuivahtamaan. Mainostamatta sen enempää, suosin itse erään ketjun paperisia biojätepusseja niiden imukyvyn ja kantokyvyn takia, jopa siihen pisteeseen asti, että kaverit kutsuvat niitä Massi-pusseiksi. Niihin voi pakata myös vihannekset.

Kompostoitava kissanhiekka biojäteastian tai pussin pohjalla imee myös itseensä nestettä ja hajuja. Paketillisen voi ostaa, vaikkei omistaisikaan kissaa, ja sitä kuluu todella vähän, ruokalusikallinen viikossa riittää. Huomaathan, että kissanhiekan tulee olla kompostoituvaa, mikäli heität sen kompostiin tai biojätekeräykseen. Muut tulee laittaa sekajätteeseen.

HUOM!

HSY:n alueella kissanhiekkaa, jota on käytetty kissan laatikossa, ei saa laittaa biojäteastiaan vaikka se olisikin kompostoituvaa. Tämä on biojätettä käsittelevien ihmisten hyvinvointiin liittyvä seikka, jota ei saa ohittaa.

Liikaa purkkeja pöydällä!

Tilanpuute, tuo yleisin kierrätyksen kompastuskivi. Kenelläpä meillä on liikaa laskutilaa keittiössä? Harvemmalla. Monessa keittiössä tuttu näky on tiskialtaan reunalle kerääntyvät maitotetrat ja kookosmaitopurkit.

Kuivauskaappiin saa monesti toki maitopurkit kuivumaan, mutta esimerkiksi pienessä kaupunkikaksiossa kaikki kaapit on otettava käyttöön ruuan ja astioiden säilytykseen. Kauramaitopurkki kuivuu ikuisuuden tiskipöydällä ja jos sen kääntää ympäri, jotta neste valuisi alaspäin, syntyy sotkua. Ehkä tiskipöytää, jolla kuivata purkkeja, ei ole ollenkaan, on vain allas.

Kikkani tähän on tuttipullon kuivausteline. Niissä on usein kätevä nestettä keräävä alusta ja ne voi vaikka heittää astianpesukoneeseen, kun puhdistuksen tarve kasvaa tarpeeksi suureksi. Näppäriin telineisiin saa niin pienen lasipurkin, maitotetran kuin salaattipussinkin roikkumaan suupuoli alaspäin niin, että neste valuu alaspäin ja purkki kuivuu nopeasti.

Kuva: Massi Hannula.

Näitä ovat facebookin kirppisryhmät pullollaan. Ostin omani muutamalla eurolla lähikorttelista. Älä osta uutta, jos voit ostaa käytetyn. Tai virittele vastaava näppäränä itse!

Jos et syö hedelmiä, älä osta hedelmiä!

Sen niin kuulun “hyvän ihmisen” tulisi syödä hedelmiä saadakseen vitamiineja. Eikö meille niin opeteta? Monet kantavat tämän syntyneen rutiinin seurauksena vuosittain monta kiloa hedelmiä kotiin, ja sinne hedelmäastian pohjalle jää lopulta monta homeista tai liian pehmeää mandariinia, luumua ja banaania. 

Jos ne mandariinipussin viimeiset mandariinit eivät tule syödyksi, osta irtomandariineja vain sen verran kuin tulee syötyä. Jos banaanit odottavat hedelmäkorissa viikkoja ja lopulta päätyvät biojäteastiaan avaamattomina ruskeina lötköinä, ehkä olisi hyvä jättää ne ostamatta. Annan sinulle nyt tässä luvan: sinun ei tarvitse syödä hedelmiä, jos niin vain ei tule tehtyä. Älä stressaa siitä, vaan hanki vitamiinit, hiilihydraatit ja kivennäisaineet muualta, vaikka purkista.

Voisiko hedelmän pilkkoa ja pakastaa jo kun se on kiikutettu kotiin? Tai ehkä jopa ostaa valmiina pakasteena?  Sitten sen voi käyttää tarpeen mukaan. (Huomioi kuitenkin pakasteen valmistusmaa. Usein tuoreen hedelmän pakastaminen kotona on eettisempi ratkaisu niin humanitaariselta kuin ympäristön kannaltakin.)

Minulla ei ole mitään hedelmien syömistä vastaan ja syön niitä itsekin. Sovella tätä vinkkiä mihin tahansa keittiössä tai jääkaapissa jatkuvasti pahaksi menevään ruokaan.

Hyvää alkanutta ja kestävämpää vuotta kaikille!

Roskakuiskaaja

massihannula.com
Twitter: @roskakuiskaaja
Instagram: instagram.com/roskakuiskaaja/
Facebook: facebook.com/roskakuiskaaja