Kakkatrivia:
On aika laittaa kakkatrivia pakettiin. Kuinka moneen kakkatriviaan osasit vastata oikein?
Tuloksesi:
0: Mahtavaa, olet siis oppinut paljon uutta tämän viikon aikana! 😀
1: Olet keskiverto kakkaaja. Hoidat hommasi, peset kädet (tärkeää!), muttet jää miettimään asiaa sen enempää.
2: Oho, keskivertoa kovempi tulos! Saatat olla niitä ihmisiä, jotka kertovat kauhujuttuja kamalimmista julkisista vessoista, mutta harvemmin kuitenkaan ruokapöydässä.
3: Hahaa, joko olet minun ystäviäni tai taidat olla itsekin aikamoinen kakkavelho.
4: No huh huh! Joko tiedät kaiken kakasta tai sinun kannattaa ehdottomasti lotota tällä viikolla!

Kakkaviikko on jo melkein pulkassa, mutta vielä on käsittelemättä yksi aihe eli populaarikulttuurin luomat kakat. Itse kiinnitin jo lapsena huomiota siihen, että elokuvissa ihmiset eivät käyneet vessassa ainakaan kakkosella. Jos joku päätyi vessaan, katastrofi oli lähellä. Joko talo räjähti ympäriltä (Tappava ase 3) tai kuolema korjasi (Pulp Fiction). Yleensä koulun vessoja käytettiin lähinnä meikkaamiseen ja kännyköiden yleistymisen jälkeen tekstiviestien lähettämiseen. Miksi edes rakentaa pönttöä koulun vessaan, kun tuoli ja juomateline ajaisi saman asian?

TV-sarjoissa vessa toimi toisaalta lähinnä komedian välineenä. South Parkissa esiteltiin joulukakka, joka lienee ollut ensimmäinen nimiöity pökäle Suomen TV-historiassa. Tätä aikaisemmin Ren & Stimpyssä oltiin jo sivuttu teemaa. Eräässä jaksossa Stimpy on jäänyt koukkuun TV:n katseluun, mille Ren pistää stopin. Stimpy huomaa, että vessaan hän kuitenkin saa mennä ilman Renin valvontaa. Juoni kuitenkin paljastuu kun Stimpy pyytää Reniltä lupaa käydä ensin ykkösellä, sitten kakkosella ja lopuksi kolmosella. ”Kolmosella?!” tajuaa Ren, joka ryntää vessaan ja löytää sieltä Stimpyn TV:tä katsomasta. Myöhemmin sarjassa Stimpy saa pieruvauvan.

Arale kakka tikunnokassa. Kuvan lähde: Dragon Ball Wiki.

Myös tietokonepeleissä kakkaa esiintyy yllättävän usein. Tyypillisin yllättävä digitaalinen kakka saapuu tietenkin Japanista. Tehtyäsi hyvin saatat saada kiitokseksi kultaisen kakan, jonka mainitsinkin jo eilen. Joskus kakka saattaa myös tehdä yllätyshyökkäyksen ja olla hirviö, jota vastaan sankarien tulee taistella (esim. Blue Dragonin kultainen kakkakäärme). Dragon Ballista tehdyssä taistelupelissä Dr. Slump -sarjasta tuttu tyttö (ks. maanantain artikkeli) heittelee tikun nokassa keikkuvia kakkoja peittäen pelaajan ruudun lopulta kakkaan.

Joskus kakka voi olla myös ystävä, kuten Metal Gear Solid V: The Phantom Painissä. Pelissä pelaaja saa jossain vaiheessa kyvyn kakattaa hevostaan nappia painamalla. Moni on ihmetellyt, mitä hyötyä tästä taidosta on, mutta katsokaapa alla oleva video ja yllättykää hevosenkakan voimasta. Ei selvästi pelkkä ehkäisyväline. (Jos ihmettelette loppua, niin Solid Snake kerää ilmapalloilla esineitä kokoelmiinsa.)

 

Kasvattajan ylpeä hetki. Lemmikki on nukahtanat kakkaläjäänsä. Ympärillä pörrää tietysti kakkakeiju. (Kuvakaappaus Pakka Pets -pelistä.)

Kissakakka kehrää. (Kuvakaappaus Pakka Pets -pelistä.)


Kakka voi myös nousta yllättävän suureen osaan peliä. Pelasin muutama vuosi sitten Pakka Pets -mobiilipeliä (nykyään Pakka Pets Village, iOS ja Android), joka on sekoitus Tamagotchi-lemmikinkasvatuspeliä ja Animal Crossingia. Kuten odottaa saattaa, lemmikit tietenkin kakkaavat, ja kakka tulee korjata piiloon. Ensimmäinen vinkki siitä, että nyt ollaan jännän äärellä, oli se, kun eräs kakka paljastuikin erikoiskakaksi! Eikä siinä vielä kaikki! Näitä erikoiskakkoja voi käyttää myös kokkaamisessa! Eikä siinäkään vielä kaikki! Joskus lemmikin kakan ympärillä lentelikin kärpästen sijaan kakkakeiju! Minulle ei koskaan selvinnyt, oliko kakkakeijulla jokin erityinen merkitys pelissä. Ja ei, ei siinäkään vielä kaikki! Kylässä kulkiessaan pelaaja tapasi asukkeja, joilla kaikilla oli erilaisia tehtäviä. Yksi näistä kyläläisistä oli Mr. Poots, joka näyttää erehdyttävästi… ja joka vielä pyytää pelaajaa tuomaan itselleen harvinaisia kakkoja kakkakokoelmaansa.

Toinen peli, jossa kakka tai oikeastaan vessat ylipäänsä nousivat yllättävän kimuranteiksi ongelmiksi, oli Sims-pelisarja. Jokainen Simsiä pelannut varmasti tietää mistä puhun. Olet päättänyt järjestää bileet, ja talosi on täynnä simsejä. Yrität epätoivon vimmalla saada simsisi onnelliseksi ja tehtyä edellytettyjä tehtäviä, kun yhtäkkiä simsisi ilmoittaa, että NYT on pakko päästä vessaan! Ohjaat simsin vessaan, jossa seisoo joku eksynyt juhlavieras. Simsisi huitoo tuskaisena, että ulos, ulos nyt heti. Vieraalla menee hetki prosessoida, että ulos pitäisi päästä ja simsisi huutaa vessaa paniikissa. Vihdoin vessa on tyhjä, simssisi piiloutuu pikselimössöön pöntölle istuutuen JA TIETENKIN JUURI SILLOIN JOKU VIERAS LAPPAA OVESTA SISÄÄN! Lopulta simsisi pissaa allensa, ja juhlat ovat pilalla. Olenkin oppinut, että ihan sama miten monta simsiä asunnossa asuu, kaksi vessaa on minimi. Lisäksi huomasin, että joissain pelin versioissa vessan oviaukko kannattaa jättää ilman ovea, jolloin simsit menettävät kaikki estonsa ja käyttävät vessaa vaikka siellä olisi kymmenkunta tanssijaa vetämässä macarenaa.

Puolittainen voitto! (Ruutukaappaus pelistä.)

Nykyään löytyy myös pelejä, joissa kakka on selvästi pääosassa. Valitettavan useissa näistä kakkaa käsitellään kovin lapsellisilla tavoilla, tyyliin heitellään kakalla kohteita tai ollaan lintu, joka kakkaa ihmisten päähän. Tylsää ja mielikuvituksetonta. Mutta jotkut pelit ovat myös tavoittaneet jotain oleellista kakasta. Yksi näistä peleistä on Don’t Shit Your Pants, jossa pelaat henkilöä, jolla on akuutti kakkahätä. Peli on luokiteltu survival horroriksi, ja ymmärrän hyvin miksi. Koskaan eivät omat hoksottimet ole olleet yhtä hitaat ja turhat kuin ajan loppuessa kovaa tahtia. Peli voi loppua useilla eri tavoin, ja voitoksi voi laskea senkin, että kakka päätyy lattialle housujen sijaan.

Toinen teemansa puolesta onnistunut kakkapeli on Not Without My Poop, jossa olet lantakuoriainen ja sinulla on todella iso kakkapallero, joka pitäisi kuljettaa turvallisesti perille. Egyptologina lantakuoriaiset kakkapalleroineen ovat luonnollisesti lähellä sydäntäni, joten myönnän olevani puolueellinen tässä asiassa. Muinaiset egyptiläisethän pitivät skarabeuksia eli lantakuoriaisia pyhinä ja uskoivat, että Kheper-niminen lantakuoriaisjumala pyöritteli auringon taivaankannen poikki. Mutta palatakseni itse peliin, sitä luulisi, että lantapallon pyörittely on helppoa. Valitettavasti tässä pelissä lantakuoriainen tasapainottelee lantapallon päällä, ja ohjaimet ovat suoraan sanottuna haastavat. Oikeastihan lantakuoriainen työntää lantapalloa takajaloillaan. Olenkin monesti miettinyt, että jos prinssin vaihtaisi lantakuoriaiseksi niin Katamari Damacyn nimen voisi muuttaa Kakkapallo Damacyksi.

Tähän ajatukseen onkin hyvä päättää kakkaviikko. Kiitos teille lukijoille innostuneesta palautteesta. Lopuksi vielä aiheeseen liittyvä video, joka kaikkien tulisi katsoa ainakin kerran elämässään.