Kakkatrivia:
Missä maassa 💩-emoji keksittiin?
1: Saksassa  2: USA:ssa 3: Japanissa
(vastaus selviää lukemalla tämän artikkelin)

Kaikilla meillä on omat kiinnostuksen kohteemme. Itse olen kiinnostunut muinaisesta Egyptistä, Tudoreista, Nikolai II:sta, kupasta ja kakasta. Jokaisella on oma henkilökohtainen suhde kakkaan, ja usein tuo suhde ei ole kovin hohdokas. Jokainen tietää mitä löytyy naisten vessan hiljaisimmasta kopista suljetun oven takaa. Ei ruumista, vaan salakakka. Ymmärtääkseni miesoletetuille kakka on mutkattomampi, ja miesten vessassa kakkaan saatetaan suhtautua jopa rehvakkaasti. Tämä ei silti tarkoita, että miesoletetun läsnäolo tekisi kakasta luonnollista. Monen herrasmiehen mukaan naiset eivät kakkaa. Tämä on johtanut omituisiin lopputuloksiin. Muistelen lukeneeni eräästä naisesta, joka kävi kakalla ainoastaan läheisellä huoltoasemalla tai miehensä poissaollessa. Tarina ei kerro, missä mies hoiti tarpeensa, mutta oletan, että ihan normaalisti omassa vessassaan ilman noloilua. Kaikki meistä tuottavat kakkaa, mutta siitä ei puhuta.

Kakka on tabu.

Sairastuttuani parantumattomaan ruoansulatuselinten sairauteen, jouduin väkisinkin miettimään uudelleen suhteeni kakkaan. Yksityisestä asiasta tuli elämää haittaava ongelma, joka oli pakko nostaa pöydälle. Ei tietenkään kirjaimellisesti, mutta häpeän määrästä päätellen niin olisi yhtä hyvin voinut olla. Pian sain kuitenkin huomata, että ympärilläni oli valtavasti ihmisiä, jotka ovat useista eri syistä erityisen läheisessä suhteessa suoliinsa. Ja vuosien saatossa kakasta tulikin olennainen osa ystäväpiirini puheenaiheita.

Kakka voi olla yllättävän hauska asia. Varsinkin iloinen poop-emoji 💩 on yllättävän monitulkintainen symboli. Harva tietää, mutta Nörttityttöjen entisillä ja nykyisillä puheenjohtajilla ja hallituksen jäsenillä on Eläkeläisryhmä-niminen chat Facebookissa, ja sen peukku-emoji on vaihdettu iloisesti virnuilevaan kakkaan. Jos jokin on hauskaa, vastauksena on 💩. Jos jokin on aivan hanurista, vastauksena siihenkin on 💩. Kätevää!

💩:n voi myös yhdistää monilla eri tavoilla . ❤️💩❤️ muodostaa ihanan harmonisen kolmikon ja ilmaisee sopimatonta iloa. Pahaenteinen merkitys 💩:lle tulee, jos sen yhdistää liekkeihin (🔥💩🔥). Tuleeko kenellekään muulle kuin minulle tästä mieleen Indiana Jonesin ja tuomion temppelin se paha pappi? Ylipäänsä 💩 saa aikaan aina pienen kiusallisenherkullisen naurun.

Mutta miksi ihmeessä meillä on 💩 emojien joukossa? Ihmisiä, eläimiä, ruokia, sydämiä, liikennevälineitä ja 💩. Mitä kummaa?!

Fast Company kirjoitti muutama vuosi sitten loistavan artikkelin 💩:n historiasta ja kävi haastattelemassa 💩:sta vastuussa olevia. Lyhyesti tarina menee seuraavasti.

Emojit keksittiin 1990-luvulla Japanissa (kakkatrivian oikea vastaus: 3), ja niitä käytettiin aluksi vain kännykkäviesteissä, missä ne kuitenkin saavuttivat paljon suosiota. Kun Google osti yhden näistä japanilaisista firmoista, jotka käyttivät emojeja, he huomasivat joutuneensa isoon kulttuurishokkiin. Ensinnäkään Googlen päämajassa ei ymmärretty, mitä emojit olivat, ja aivan erityisesti he eivät ymmärtäneet 💩:aa. Japanissa 💩 oli kuitenkin yksi suosituimmista emojeista, ja kädenväännön jälkeen 💩 sai jäädä.

Poop-boy Br. Slumpista

Poop-Boy.
Kuvan lähde: Dr. Slump Wiki

Mutta miksi 💩 oli niin suosittu Japanissa ja miksi se oli edes keksitty? 1980-luvulla Japanissa näytettiin TV:ssä suosittua animesarjaa nimeltä Dr. Slump. Sarjan päähenkilö oli robottityttö, joka tykkäsi tökkiä kakkoja kepeillä. Sarja oli hauska, ja kepinnokassa kiikkuva vaaleanpunainen kakka eli Poop-Boy, kotoisammin Kakka-poika, oli kovin suosittu. Nähtävästi kakkaemoji syntyi siis ainakin osin Dr. Slumpin innoittamana tai sai suosiota hahmon myötä. Itse en ole kyseistä animea nähnyt, mutta Poop-Boy kakkakavereineen on esiintynyt myös Dragon Ball -videopelisarjassa.

Mutta toisaalta kuten Fast Companyn artikkelissakin todetaan, yksi vuosia vanha piirretty tuskin riittäisi pitämään 💩:aa pinnalla, vaan siihen tarvitaan muutakin. 💩 on monikäyttöinen emoji, jolla voi viestittää monenlaisia tunteita.

Yksi syy 💩:n suosioon on varmasti myös sen iloinen ja tyylitelty muoto. Liian realistinen kakka ei vaan ole hauska, vaan pelkästään ällö. Fast Companyn artikkelissa onkin ihana kertomus siitä, kuinka amerikkalaiset designerit yrittivät muokata 💩 sellaisen, että se uppoaisi myös amerikkalaiseen yleisöön. Lopulta he päätyivät emojiin, jossa kakkaa kierteli kaksi animoitua kärpästä. 💩 sai hymynsä vasta sangen hiljaittain, vuonna 2015 Wiredin mukaan, vaikka voisin vannoa, että hymyilevä kakka on ollut olemassa jo kauemmin. Emojit tulivat käyttöön länsimaissa 2008, ja ne hyväksyttiin osaksi unicode-standardia vuonna 2010. 💩 on ollut siellä ilonamme alusta asti.

Koska emojit ovat käytännössä koodeja, jotka korvaantuvat jokaisen alustan omalla emoji-kuvatiedostolla, näyttävät emojit usein erilaisilta eri alustoilla. Voit nähdä 💩-emojin nykyään käytössä olevat monet eri muodot Emojipediasta. Samalta sivulta voit myös kopioida 💩-emojin käyttöösi esimerkiksi tietokonetta käyttäessäsi.

Näissä tunnelmissa, huomenna lisää 💩💩💩!

(Luonnollisesti Emoji-elokuvassa 💩:aa näytteli haastaviin ja kunnioitusta herättäviin rooleihin erikoistunut Sir Patrick Stewart.)