On kolmannen osan aika sarjassamme Nörttityttöjen suosikkipodcasteista. Ensimmäisessä osassa (Nörttityttöjen suosikkipodcastit, osa 1) aiheena olivat uutiset ja ajankohtaiset, kulttuuri ja ihmiset sekä politiikka ja historia, ja toisessa osassa (Nörttityttöjen suosikkipodcastit, osa 2) yleisnörtteily, pelaaminen, kirjat ja tarinat sekä elokuvat ja TV. Tällä kertaa keskitymme suomen- ja ruotsinkielisiin podcasteihin kaikista aiheista.

Kuvakaappaus Yle Areenasta.

Kuvakaappaus Yle Areenasta.

Sivumennen on podcast ja MeNaiset-lehden blogi, jossa tekijöiden oman kuvauksen mukaan “puhutaan siitä, mistä ei ole puute eli hyvistä kirjoista”. Ystävykset Jonna ja Johanna keskustelevat joka jaksossa lukemistaan kirjoista ja ajankohtaisista kirjallisuusuutisista ja -ilmiöistä. Tämän lisäksi useimmissa jaksoissa on myös yksi erityinen aihe, johon syvennytään ja johon liittyen saatetaan haastatella esimerkiksi kirjailijoita. Koko podcastista loistaa läpi tekijöiden rakkaus kirjoihin ja lukemiseen.
http://www.menaiset.fi/blogit/sivumennen
– Riikka

Nördigt är en grupp vänner som sätter sig ner en gång i veckan i olika uppsättningar, beroende på vem som kan komma, och pratar om allt nördigt det hittat på under veckan. De diskuterar filmer, tv-serier, spel, serietidningar och ibland även böcker! De olika personerna har sina egna specialiteter de gillar att snacka om, så diskussionerna kan bli mycket intressanta. Varning för långa avsnitt, det är inte ovanligt för avsnitten att vara över 2 timmar långa.
 
Nördigt on joukko ystäviä, jotka kokoontuvat eri kokoonpanoilla kerran viikossa keskustelemaan kaikesta nörtistä. Nämä ruotsalaiskaverukset keskustelevat leffoista, tv-sarjoista, sarjakuvista, peleistä ja joskus jopa kirjoista. Eri ihmisillä on eri fandomeja, joita he seuraavat, joten keskusteluista voi tulla hyvinkin kiinnostavia, jos oikea aihe osuu kohdalle. Varoituksena on ruotsin kieli ja pitkät jaksot: ei ole epätavallista, että jaksot ovat yli 2 tuntia pitkiä.
http://nordigt.nu
– Ann-Catrin

Lautapelaajan uutuushylly -podcastissa Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari arvioi uusia lautapelejä tuoreiden pelikokemusten pohjalta. Säännöllisesti jaksoissa katsellaan myös menneisyyteen ja kerrotaan vanhoista pelisuosikeista.
http://www.lautapeliopas.fi/lautapelaajan-uutuushylly/
– Riikka

85-95 är en humoristisk finlandssvensk podcast om actionfilmer gjorda mellan 1985 och 1995. Kompisarna och actionfilmsentusiasterna Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi dissekerar i varje avsnitt en actionfilm och får också oftast skratta hårt åt sina fynd. De har också lyckats kontakta diverse människor som jobbat på filmerna, och har därmed lyckats få höra intressanta (och roliga) inside storyn om hur filmerna har kommit till.
 
85-95 on huumoripitoinen, suomenruotsalainen podcast vuosina 1985-1995 tehdyistä toimintaelokuvista. Kaverukset ja action-fanit Tage Rönnqvist ja Jocke Levälampi keskustelevat ja analysoivat jokaisessa jaksossa yhden elokuvan, ja analyysit johtavat usein absurdeihin löydöksiin ja pohdintoihin. He ovat myös onnistuneet saamaan yhteyden elokuvien tekijöihin, ja sen myötä podcast sisältää myös hauskoja sisäpiirin juttuja elokuvien synnystä.
– Ama

P3 Spel är Sveriges radios spelprogram om dator-och tv-spel. Det diskuteras ett ämne eller tema av något slag varje vecka, något nytt spel recenseras och panelisterna ger speltid om vad de spelar just nu. Glädjande är att programmet leds av en kvinna, Angelica, och med henne i studion är vanligtvis två eller tre andra spelare.
 
P3 Spel on Ruotsin radion P3:n peliohjelma, jossa ohjelmaa vetävä Angelica keskustelee kahden tai kolmen muun henkilön kanssa teeman mukaisesti peleistä. Uudet pelit arvostellaan. Tämän lisäksi panelistit antavat pelisuosituksia, jos pelaavat joitain vanhempia kiinnostavia pelejä.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4090
– Ann-Catrin

Kekkonen Pelastaa Maailman on koomikko-käsikirjoittaja Juuso Kekkosen podcast, jossa Kekkonen keskustelee tuttujen ja tuntemattomampien ihmisten kanssa monista aiheista, mutta etenkin taiteesta, politiikasta ja seksuaalisuudesta. Kekkosen keskustelukumppanit eivät yleensä ole kovin tunnettuja oman skenensä ulkopuolella. Osittain siksi aiheet ja näkökulmat ovat usein olleet freesejä ja kiinnostavia.
https://www.juusokekkonen.fi/kekkonenpelastaamaailman/
– Riikka

Kadonnut on YLE:n toimittajan Leena Häkkisen kahdeksanosainen podcast ihmisten katoamisista. Podcastissa kerrotaan muutamasta katoamistapauksesta sekä siitä, mitä tapahtuu katoamisen jälkeen. Lisäksi pohditaan filosofisesti ihmisten oikeutta kadota ja median roolia. Ensimmäisen jakson perusteella tämä podcast on hyvinkin mielenkiintoista kuunneltavaa.
http://yle.fi/aihe/kadonnut
– Anna

Lisää suomalaisia podcasteja

Jakso.fi on sivusto, jossa suositellaan podcasteja. Podcastaajat, joista monet puhuvat suomea, ilmoittavat oman podcastinsa listalle, jossa on varovaisen arvion mukaan yli 100 podcastia. Aiheet vaihtelevat kahvista Raamattuun ja terveistä elämäntavoista videopeleihin.
www.jakso.fi

Podcastien kuuntelu

Podcastien kuuntelu on helpointa älypuhelimen, tabletin tai selaimen sovelluksella. Sovelluksia on saatavilla runsaasti: tsekkaa laitteesi nykyiset sovellukset ja sovelluskauppa. Sitten vain hakemaan podcastia nimellä, tilamaan ja kuuntelemaan.

YLEn radiolähetysten kuuntelu Areenassa

Ylen radiolähetyksiä voi kuunnella livenä ja jälkikäteen YLE Areenasta. Areenan radiopuoli on samanlainen kuin TV:n: ohjelmia voi selata kategorioittain, esimerkiksi ‘historia’, ‘musiikki’ tai ‘tiede’, kanavittain tai vaikka aakkosittain. Osan ohjelmista voi myös ladata omalle koneelle. Yksittäisistä ohjelmista voisi mainita vaikka Sadan vuoden kirjat ja 12 diktaattoria. Ulkosuomalaista ilahduttaa myös se, että esim. urheilulähetyksiä voi kuunnella radio-ohjelmina, vaikka TV-kuva on toistaiseksi blokattu Suomen ulkopuolelta. Areenan sisällön löydät myös YLE Areena -sovelluksesta älypuhelimessasi.
http://areena.yle.fi/radio