Caption

Kuva: Pixabay

Aloitimme helmikuussa sarjan Nörttityttöjen kirjoittajien suosikkipodcasteista. Ensimmäisessä osassa (Nörttityttöjen suosikkipodcastit, osa 1) aiheena olivat uutiset ja ajankohtaiset, kulttuuri ja ihmiset, politiikka ja historia. Tässä toisessa osassa keskitymme nörtteilyyn: yleisnörtteilyyn, pelaamiseen, kirjoihin ja tarinoihin sekä elokuviin ja TV:hen.

Mukavia kuunteluhetkiä!

Yleisnörtteily

No Such Thing as a Fish on brittiläisen QI-televisiosarjan taustatutkijoiden pitämä podcast, jossa he kertovat humoristisella otteella viimeaikaisista löydöksistään nippelitiedon ja outojen faktojen maailmasta. Sarja sisältää sopivassa suhteessa hassuttelua ja tiukkaa faktaa. Myös sarjan nimi, No Such Thing as a Fish, juontaa juurensa eräästä sarjassa käsitellystä faktasta.
http://qi.com/podcast/
– Ama

Nerdist Podcast on pyörinyt seitsemän vuotta. Alkujaan tämä sarja pyöri lähinnä Chris Hardwickin ja hänen koomikkokavereidensa Jonah Rayn ja Matt Miran hassuttelun ympärillä, joskin mukana on alusta asti yleensä ollut joku mielenkiintoinen vieras. Nykyään kerran viikossa ilmestyvä podcast sisältää enimmäkseen Hardwickin keskusteluja erinäisten vieraiden kanssa. Vieraat ovat usein nimekkäitä (viime aikoina mm. Keanu Reeves, Alan Tudyk, Nathan Fillion) mutta myös suomalaiselle ehkä hieman tuntemattomampia, mutta sitäkin mielenkiintoisempia tyyppejä, joiden tarinat ovat kuulemisen arvoisia (mm. astrofyysikko Hakeem Oluseyi, astrofyysikko Summer Ash, taiteilija Shadi Petosky, koomikko Bryan Bishop).
Nerdist-saitilla on myös useita muita podcasteja, jotka kannattaa tsekata!
http://nerdist.com/podcasts/nerdist-podcast-channel/
– Ama

Still Untitled: The Adam Savage Project on yksi Tested.com-sivuston podcasteista, ja kuten nimestä voi päätellä, podcastin vakiokalustoon kuuluu myös ex-Myytinmurtaja Adam Savage. Viikottaiset keskustelut Adamin ja Testedin perustajien, Will Smithin (ei se näyttelijä) ja Norman “Norm” Chanin välillä käsittelevät useita eri aihepiirejä, joista varmasti jokin kolahtaa nörttiin kuin nörttiin. Usein podcast saattaa vaikuttaa viikkokatsaukselta, jossa kaverit juttelevat keskenään siitä mitä heidän elämässään on hiljattain tapahtunut, tai mikä on pohdituttanut. Rakentaminen, cosplay, conit, kirjallisuus, pop-kulttuuri, taide ja teknologia, politiikka, matkustaminen… You name it – aihepiirit ovat varsin laajat.
http://www.tested.com/still-untitled-the-adam-savage-project/
– Ama

Mystery Show on kesällä 2015 julkaistu kuusiosainen podcast, jossa Starlee Kine ratkaisee arjen pieniä mysteerejä epätyypillisin tavoin. Kinen ei käytä tutkimuksissaan verkon hakukoneita ja usein niitä johdattaa eteenpäin sattuma ja hyvä onni. Ne tuntuvat samaan aikaan sekä täysin järjettömiltä että todella taianomaisilta ja samalla kaikki on täyttä totta.

2015 julkaistut kuusi jaksoa oli tarkoitettu sarjan ensimmäiseksi kaudeksi, mutta podcastia julkaissut Gimlet irtisanoi Kinen kesken toisen tuotantokauden valmistelun. Lokakuussa 2016 julkaisemassaan kirjoituksessa Kine kertoo kuitenkin yhä etsivänsä keinoja sarjan jatkamiseen joskus tulevaisuudessa.
https://gimletmedia.com/mystery-show/
– Riikka

How I Built This kertoo, miten menestyneet yritykset ovat saaneet alkunsa. Guy Raz haastattelee eri alojen menestyneimpiä yrittäjiä, jotka kertovat siitä, miten heidän yrityksensä sai alkunsa ja kasvoi. Harvan tarina on ilman vastaiskuja. Erityisen kiinnostavia jaksoja ovat mielestäni olleet Spaxin perustajan Sara Blakelyn, Patagonian perustajan Yvon Chouinardin ja Zumban kehittäjien Beto Perezin ja Alberto Perlmanin haastattelut, mutta jokainen jakso on ollut kuuntelemisen arvoinen.
http://www.npr.org/podcasts/510313/how-i-built-this
– Riikka

Pelaaminen

Shut Up & Sit Down on yksi niistä lautapelien arvosteluihin keskittyneistä sivustoista, joiden arvioihin luotan kuin ne olisi hakattu kiveen. Jos Shut Up & Sit Down kehottaa tutustumaan johonkin peliin, niin suositus on yleensä sen arvoinen ja jos välttämään, niin sille kannattaa antaa painoarvoa myös. Videoiden ja artikkelien lisäksi olen hiljan alkanut kuuntelemaan myös heidän podcastiaan. Viehättävän paksut brittiaksentit ja sitäkin sakeampi huumori tekevät Paulin, Quinnssin ja muiden lautapelipuheesta hauskaa kuunneltavaa:
https://www.shutupandsitdown.com/podcastle/
– Jonas

Adventure Zone on podcast, jossa McElroyn veljekset pelaavat isänsä kanssa Dungeons & Dragons -pöytäroolipeliä. Olen löytänyt podcastin vasta aivan hiljan ja sen lähestyminen roolipelaamisen kepeänä ajanvietteenä, jossa paiskotaan noppaa samalla kun mössätään sipsejä, on hyvin erilainen ja amerikkalainen.
http://www.maximumfun.org/shows/adventure-zone
– Jonas

The Co-optional podcast on pelaamiseen sekä humoristisesti arkeen keskittyvä podcast. Vakiovieraina esiintyy TotalBiscuit aka John Bainin, Jesse Cox ja Dodger aka Brooke Lawson sekä heidän lisäkseen vaihtuva enemmän tai vähemmän yllätyksenä tuleva vierailija. Jos mitään muuta ei usko niin henkilökemia nostattaa hymyn huulille jokaisella katselukerralla!
https://soundcloud.com/totalbiscuit
– Katri A.

Podquisition, videopelejä käsittelevä podcast, joka on kevyt, humoristinen ja hyvin henkilövetoinen. Sitä vetävät Laura Kate, Jim Sterling ja Gavin Dunne (tunnetaan myös miehenä miracleofsoundin takana). Podcast on viikottainen, käsittelee (usein) uusia pelejä, mitä pelejä Laura tai Jim ovat arvostelleet, tai miettivät minkälainen kämppissuhde Guillermo Del Torolla ja Hideo Kojimalla on kun Mads Mikkelsen nukkuu sohvalla maksamatta vuokraa.
https://soundcloud.com/jimquisition
– Melina

Kirjat ja tarinat

What Should I Read Next, eli lyhennettynä WSIRN, on Anne Bogelin juontama, kirjoja käsittelevä podcast. Yleensä Annen vieraana on on joku henkilö, joka haluaa saada kirjasuosituksia. Näissä jaksoissa Anne kysyy vieraalta kysymyksiä kirjoista mitä vieras on aikaisemmin lukenut, mitä kirjoja rakastaa, mitä vihaa ja mitä on parhaillaan lukemassa. Kun vieras on vastannut kysymyksiin, Anne suosittelee kirjaa tai kirjoja luettavaksi. Kaikki jaksot eivät kuitenkaan mene tällä samalla tavalla, vaan välissä tulee myös ihan yleisiä kirjoihin liittyviä jaksoja, ja aina silloin tällöin kuullaan myös mitä Annen vieraina olleet ovat mieltä Annen heille suosittelemista kirjoista.

Tämän podcastin tarkoituksena ei ole suositella kirjoja vain vieraille, vaan sen päätarkoitus on suositella kirjoja kuuntelijoille.

Uusi jakso ilmestyy viikottain ja jaksojen pituus vaihtelee 20 minuutista jopa yli tunnin kestäviin jaksoihin. Keskimäärin kuitenkin jakson pituus on 40-50 minuuttia.
http://modernmrsdarcy.com/what-should-i-read-next/
– Merja

Smart Podcast, Trashy Books on Smart Bitches, Trashy Books blogin podcast, jossa blogin vetäjä Sarah keskustelee vieraan tai vieraiden kanssa kirjoista, kirjoittamisesta ja julkaisutoiminnasta. Jokaiselta vieraalta kysytään omasta erikoisalasta, kirjailijoilta kirjoittamisesta, editoreilta julkaisutoiminnasta ja kirjojen maailmaan tutustutaan monelta eri kannalta. Vakiokysymyksenä kaikilta kysytään mitä he ovat viimeksi lukeneet jota he haluavat suositella muille. Ja kirjojen ystäviä kun kaikki ovat, niin suosituksissa ei ole vain romanttista kirjallisuutta, mikä kylläkin on blogin ja podcastin pääpaino, vaan suosituksia tulee laidasta laitaan.
http://smartbitchestrashybooks.com/podcast/
– Ann-Catrin

The Moth sekä The Story Collider ovat kumpikin tarinankerrontapodcasteja. Näissä esiintyy eri ihmisiä lavalla, kertovat lyhyen tarinan elämästään ja me saamme nauttia hyvästä tarinankerronnasta. Koskettavia kertomuksia ihmiselämästä ja enemmän ja vähemmän tärkeistä hetkistä jotka vaikuttavat tulevaan.
https://themoth.org/podcast ja http://www.storycollider.org/podcasts/
– Ann-Catrin

Alice Isn’t Dead on Welcome to Night Valen tekijöiden toinen podcast, joka on vähintään yhtä erikoinen ja jännittävä, kuin isoveljensä. Sarjassa rekkakuski tekee pitkiltä ajomatkoiltaan äänipäiväkirjaa samalla, kun yrittää etsiä kauan kuolleeksi luulemaansa vaimoaan Alicea. Kuten Night Valen tuntevat voivat arvata, on tarinassa kuitenkin kyse paljon muusta ja suuremmasta, kuin yhden ihmisen katoamisesta. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin viime vuonna ja toisen osan on tarkoitus tulla ulos tänä vuonna.
http://www.nightvalepresents.com/aliceisntdead/
– Riikka

TV ja elokuvat

Buffering The Vampire Slayer on Buffy, vampyyrintappaja -TV-sarjasta kertova podcast. Podcastissa Jenny Owen Youngs ja Kristin Russo keskustelevat sarjan jaksoista, yhdestä kerrallaan, noin tunnin ajan, ja välillä on kuuntelijapostipodcasteja tai haastatteluja. Monesti Jenny ja Kristin eksyvät aiheesta ja päätyvät puhumaan omasta teini-iästään, mikä sekin on oikein viihdyttävää; niin on myös podcastien Cordelia-fanitus. Podcast on mielestäni ihana hyppy takaisin Buffyverseen. Varoitus: saattaa aiheuttaa tarpeen katsoa sarja läpi vielä kerran.
https://bufferingthevampireslayer.com/
– Anna

Pop Culture Happy Hour on sukellus populaarikulttuurin maailmaan. Podcastissa NPR:n toimittajat keskustelevat niin elokuvista, televisiosarjoista kuin kirjoistakin sekä yksittäisten teosten kautta että laajempina ilmiöinä. Nelihenkinen paneeli varmistaa, että erilaiset näkökannat tulevat mainiosti edutetuiksi. Jokaisen jakso huipentuu aina kierrokseen, jolla jokainen panelisti pääsee kertomaan “what’s making me happy this week” eli mikä asia on tuonut heille iloa kyseisen viikon aikana. Tämän podcastin avulla olen päässyt tutustumaan moniin sellaisiin ilmiöihin ja teoksiin, jotka olisivat muuten jääneet vieraiksi!
http://www.npr.org/podcasts/510282/pop-culture-happy-hour
– Riikka

Podcastien kuuntelu

Podcastien kuuntelu on helpointa älypuhelimen, tabletin tai selaimen sovelluksella: niitä on saatavilla runsaasti, tsekkaa laitteesi nykyiset sovellukset ja sovelluskauppa. Sitten vain hakemaan podcastin nimellä, tilaus ja kuuntelemaan.