Mitä sinä kuuntelet autoa ajaessasi, tiskatessasi tai nukahtaessasi? Jos vastauksesi on kissan kehräys, olet onnekas – meidän muiden on tyydyttävä muihin ääniin. Nörttitytöt kokosivat listan suosikkipodcasteistaan, ja tässä postauksessa esitellään niistä ensimmäiset kymmenen. Tällä kertaa aiheena ovat uutiset ja ajankohtaiset, kulttuuri ja ihmiset, politiikka ja historia.

Niin paljon nörttikuunneltavaa, niin vähän aikaa.

Eetteriin! Kuva: Cindy Funk / Flickr

Eetteriin! Kuva: Cindy Funk / Flickr

Uutiset ja ajankohtaiset

Wait, wait … don’t tell me on NPR:n humoristinen tietovisa podcast, jossa aiheena on viikon uutiset. Peter Segal johtaa tätä kisaa, jossa kilpailevat niin kolme panelistia kun kolme kuuntelijaa. Neljään eri osaan jaettu kisa tuo viikon ehkä painaviin uutisiin hyvin hauskan ja humoristisen käänteen, ja saa minut aina nauramaan.
http://www.npr.org/podcasts/344098539/wait-wait-don-t-tell-me
– Ann-Catrin

Ask Me Another on NPR:n radiovisailushow, jossa yhdistyvät viihdyttävällä tavalla pubivisa, musiikki, sanaleikit ja komedia. Joka jaksossa kilpailee joukko tavallisia yhdysvaltalaisia, joiden nokkeluutta saa ihailla ja voittaja palkitaan kunkin jakson tunnetun VIP-vieraan tuomalla palkinnolla. VIP-vieraat joutuvat usein myös itse vastaamaan haasteeseen tai päätyvät avustamaan haasteen toteutuksessa. Show’ta juontaa koomikko Ophira Eisenberg ja musiikkihaasteista vastaa muusikko Jonathan Coulton.
http://www.npr.org/programs/ask-me-another/
– Riikka

Kulttuuri ja ihmiset

Code Switch -podcast katsoo Yhdysvaltain rodullistettujen elämää ja kokemuksia NPR:n rodullistettujen toimittajien silmin. Maassa ja maailmassa, jossa ihon väri on edelleen hyvin voimakas osa politiikkaa, tämä podcast kertoo tarinoita ja näkökulmia, joita en valkoisena suomalaisnaisena helposti kuule. Erityisen kiehtovaa oli mm. Kuunnella podcastin moniosainen ja paikoin hyvinkin kriittinen arvio Barack Obaman presidenttikausista ja niiden vaikutuksista alkuvuodesta.
http://www.npr.org/podcasts/510312/codeswitch
– Riikka

Savage Lovecast on seksiä ja ihmissuhteita käsittelevä podcast. Dan Savage on toiminut seksineuvojana alkaen 1991 kun hänen kirjoitettu Savage Love palsta esiintyi ensimmäisen kerran painettuna. Dan otti palstansa myös audioversioksi muutama vuosi sitten ja on jakanut hyviä neuvoja niin teineille kuin vanhemmille. Dan ja vaihtelevat vieraat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin, jotka käsittelevät seksiä ja seksuaalisuutta sekä ihmissuhteita. Vieraina voi olla seksin ammattilaisia, lääkäreitä mutta myös muusikoita. Podcastista löytyy kaksi versiota, lyhyempi ilmainen versio ja pitempi versio ilman mainoksia jos on halukas maksamaan pienen summan. Minulle ilmaisversio on aina kelvannut hyvin.
http://www.savagelovecast.com
– Ann-Catrin

Politiikka

NPR Politics Podcast on amerikkalaisen NPR-radiokanavan nimensä mukaisesti politiikkaan keskittyvä podcast, jossa NPR:n politiikan toimittajat keskustelevat menneen viikon poliittisista tapahtumista Yhdysvalloissa; jos jotain tärkeää tapahtuu, he äänittävät myös lyhyitä podcasteja viikkokatsausten välillä. Pidän podcastissa eniten siitä, että sen toimittajat ovat erikoistuneet tiettyyn instanssiin, esimerkiksi kongressin toimintaan tai vaalien alla demografiaan, mutta puhuvat silti asioista hyvin ymmärrettävästi.
http://www.npr.org/podcasts/510310/npr-politics-podcast
– Anna

The Rachel Maddow Show on amerikkalainen politiikkaan ja uutisiin keskittyvä arkisin esitettävä TV-ohjelma, joka toimii todella hyvin myös podcastina. Showssa Maddow, jolla on tohtorin arvo Oxfordin yliopistosta, taustoittaa erittäin hyvin politiikkaan liittyviä uutisia, haastattelee ajankohtaisia hahmoja ja julkaisee uutisia; muun muassa senaattori Elizabeth Warren on esiintynyt showssa useasti, samoin kuin Hillary Clinton kampanjansa aikana. Pidän TRMS:stä etenkin huumorista, jolla Maddow kohtaa viime aikojen uutiset, ja erinomaisista taustatarinoista, joita Maddow’lla tuntuu riittävän.
http://www.msnbc.com/rachel-maddow-show
– Anna

Historia

Sawbones on podcast, jossa käsitellään lääketieteen historiaa ja myyttejä. Pariskunta Dr Sydnee McElroy ja hänen miehensä Travis käyvät läpi lääketieteen historiaa ja paljastavat kaikkea mahdollista kummallista, vaarallista, äklöä ja tyhmää mitä on joskus tehty lääketieteen nimessä. Jos lääketiede tai historia kiinnostavat, niin tätä podcastia kannattaa kuunnella, tai jos vain on kiinnostunut kaikesta kummallisesta ihmiset joskus ovat keksineet terveyden edistämiseksi.
http://www.maximumfun.org/shows/sawbones
– Ann-Catrin

Stuff You Missed in History Class on amerikkalaisen HowStuffWorks-sivuston historiapodcast, jossa keskitytään nimensä mukaisesti historian teemoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. Kahdesti viikossa ilmestyvissä podcasteissa on usein jokseenkin feministinen ote, sillä monet henkilökuvista keskittyvät valkoisten miesten sijaan esittelemään esimerkiksi historiaan vaikuttaneita naisia; myös historia Yhdysvaltain ulkopuolella on podcasteissa esillä.
http://www.missedinhistory.com/
– Anna

You Must Remember This on podcast, joka kertoo unohdettuja tai salattuja tarinoita Hollywoodin ensimmäiseltä vuosisadalta. Aiheena ovat tyypillisesti eri tähtien – yhä tunnettujen tai jo unohdettujen – elämät ja urat tai jokin ajanjakso heidän elämästään. Sarjassa on julkaistu sekä yksittäisiä jaksoja että pidempiä useamman jakson kokonaisuuksia eri aiheista. Esimerkiksi loppukesästä 2016 julkaistiin kuusiosainen sarja Joan Crawfordista ja tammikuussa alkoi uusi sarja Hollywoodin kuolleista blondeista. Podcastin juontaja ja tuottaja Karina Longworth tekee jokaista jaksoa varten uskomattoman perusteellista taustatutkimusta ja kirjoittaa verkkosivuille myös runsaasti lisätietoja ja listaa käyttämiään lähteitä. Usein verkkosivuilta löytyy myös monia kuvia kunkin jakson aiheesta.
http://www.youmustrememberthispodcast.com
– Riikka

History Extra on BBC History magazinen oma podcast, jossa haastatellaan erilaisia historioitsijoita heidän työstään, esimerkiksi juuri ilmestyneestä kirjasta tai TV-sarjasta tai muuten vain mielenkiintoisesta aiheesta. Englannin kuninkaalliset ovat hyvin edustettuina, samoin muu Englannin historia. Podcasteja on tehty noin kerran viikossa jo vuodesta 2007, joten kuunneltavaa riittää.
http://www.historyextra.com/podcasts
– Anna

Podcastien kuuntelu

Podcastien kuuntelu on helpointa älypuhelimen, tabletin tai selaimen sovelluksella: niitä on saatavilla runsaasti, tsekkaa laitteesi nykyiset sovellukset ja sovelluskauppa. Sitten vain hakemaan podcastin nimellä, tilaus ja kuuntelemaan.