Nörttitytöt pyysivät toukokuussa lukijoita lähettämään mieltä askarruttavia kysymyksiä, joihin nörttitytöt voisivat etsiä vastauksen. Nörttitytöt aloittaakin nyt näiden kysymysten pohjalta sarjan “Nörttityttö vastaa”, jonka tarkoituksena on vastata lukijoita askarruttaviin kysymyksiin. Lisää kysymyksiä voi lähettää vielä tällä lomakkeella.

Nimimerkki Sandaalitar kysyi seuraavaa:

Minulta irtosi pottuvarpaan kynsi. Kuinka kauan kestää, että kasvaa uusi? (Uutta kynttä oli vanhan alla valmiina noin 2 millimetriä)

Kynnet kasvavat varsin hitaasti, ja varpaankynnet vielä hitaammin. Noin vuosi menee, ennen kuin irronneen varpaankynnen tilalle kasvava kynsi saavuttaa täyden mitan. Oletan kuitenkin, että kysyjä toivoisi tarkempaa arviota, koska kirjoitti Googlen sijaan kysymyksensä Nörttitytöille. Selvittämään, siis.

Arvion pohjana käytettyjä esimerkkijalkoja. Kuva: Hanna T

Arvion pohjana käytettyjä esimerkkijalkoja. Kuva: Hanna T

Varpaankynsien kasvutahdiksi arvioidaan noin 1mm kuukaudessa. Oletetaan ensin, että kysyjän isovarpaan kynsi olisi saman pituinen kuin minulla eli 15mm, josta 2mm on jo kasvanut vanhan kynnen alla. Täysimittaisen, myös varpaan kärkeä suojaavan kynnen kasvuun menisi näillä tiedoin siis 13kk.

Keskiarvo ei ole onneksi sama asia kuin eri varpaiden kynsien kasvutahti. Kynsi kasvaa isovarpaassa nopeammin, kuin pikkuvarpaassa, jopa noin 1,6mm kuukaudessa. Tämän pohjalta kysyjän ei tarvitsisi odotella kynnen kasvua takaisin kuin kaikkiaan kahdeksisen kuukautta.

Varpaiden ja varpaankynsien koot kuitenkin vaihtelevat, eikä minulla ole mahdollisuutta tietää kysyjän varpaan kokoa. Toisaalta minun ei tarvitsekaan, sillä kuten ero iso- ja pikkuvarpaan välillä havainnollistaa, kynnen kasvunopeus on suhteessa varpaan kärkijäsenen eli varpaan kärjen luun pituuteen. Vaikka siis kysyjän varpaat ja varpaankynnet olisivat lyhyemmät tai pidemmät kuin minulla, kynnen hitaampi tai nopeampi kasvutahti tasoittaisi eroa. Muihin kynnen kasvuun vaikuttaviin asioihin luiden pituus ei kuitenkaan vaikuta. Otetaan siis lisää asioita huomioon.

10589789_10152461768509545_36250257_nIkä vaikuttaa. Nuorilla kynnet kasvavat nopeammin. Kun huomioidaan tilastot eri ikäluokkien netinkäytöstä ja blogimme lukijaprofiili, uskoisin voivani varsin suurella todennäköisyydellä olettaa, että kysyjä ei ole eläkeiässä. Kysyjän kynsien kasvu siis tuskin on niin hidastunutta, että arvioituun aikaan tarvitsisi lisätä kuukausia.

Sukupuoli vaikuttaa kynnen kasvuun: miesten kynnet kasvavat naisten kynsiä nopeammin. En onnistunut löytämään mitään selitystä sukupuolierolle. Ottaen huomioon, että miessukupuolihormonit painottavat aineenvaihduntaa kudosten kasvun suuntaan (anaboliaan) ja että myös raskaana olevien naisten kynnet kasvavat nopeutuneesti, heittäisin valistuneena arvauksena sukupuolieron selittyvän hormonitoiminnan eroilla. Ehkäpä blogimme transsukupuoliset lukijat voivat kertoa, vaikuttiko hormonihoidon aloittaminen kynsien leikkaustahtiin suuntaan tai toiseen. Nimimerkistä päätellen sukupuoli tai taida tarjota kysyjälle kasvuetua.

10662955_10152383735048036_1133522489_o

Sen tiedämme, että koska kynnet kasvavat kesäisin nopeammin ja kysymys on saapunut meille touko-kesäkuussa, kysyjän kynsi on juuri tehnyt kasvuspurtin. Se siis saattaa olla tässä vaiheessa jo noin 9mm, jos näin lonkalta arvioisi kynnen kasvavan yhteensä kesäkuukausina vähän alle 5mm sijaan 6mm. Ehkä kynsi ehtisi kasvaa mittaansa jo 7kk:ssa?

Syytä kynsien nopeammalle kasvutahdille kesällä ei tiedetä. Joidenkin arvioiden mukaan ilmiö saattaa liittyä ulkoilun lisääntymiseen: kynnet kun kasvavat myös nopeammin, mitä enemmän niitä käytetään. Oikeakätisillä oikean käden sormenkynnet kasvavat vasenta nopeammin, ja lenkkeilijän kynnet kasvavat sohvaperunan kynsiä nopeammin. Toki liika on liikaa, ja himolenkkeilijältä saattaa myös irrota varpaankynsiä liian kovan rasituksen seurauksena. Kysyjän urheiluharrastuksista kysymys ei tarjoa tietoa, joten näiden tietojen hyödyntäminen jää nyt spekuloinnin asteelle. Ainakin kynnen kasvua saattaisi nopeuttaa, jos kysyjä välttää irtoamiseen johtanutta tapahtumaa mutta huolehtii siitä, että käyttää jalkaansa.

Vauriotyyppi vaikuttaa myös. Jos varpaan sisällä oleva kynnen kasvulevy eli kynsimarto tuhoutuu esimerkiksi varpaan päälle kohdistuneesta iskusta, kynsi lakkaa kasvamasta. Koska kysyjän varvas oli jo tuottanut uutta kynttä irronneen kynnen alle, kynsimarto ei siis ole vaurioitun10656465_10152731032031473_1284764181_nut pysyvästi. Osittaisetkin vauriot voivat haitata kynnen kasvua uuden veroiseksi tai iskun jäljiltä kasvava kynsi voi olla alkuun epämuotoinen ja tasoittua vasta ajan myötä kasvulevyn toipuessa. Kynnen kasvuennusteen kannalta kuulostaa hyvältä, että – näin rivien välejä lukien – irronneen kynnen alla on ollut jo tervettä kynttä. Toipumisaika-arviota ei siis tarvinne pidentää jotta kynnen kasvaminen ennalleen tulisi huomioitua.

Ravinnon vaikutuksesta kynsiin kirjoitetaan naistenlehtien palstoilla toistuvasti. Kauneusmielessä annetut vinkit vahvoista kynsistä tuskin lämmittävät mieltä paljoakaan siinä vaiheessa, kun koko kynsi on irronnut. Heikko ravitsemustila toki hidastaa kynsien kasvua. Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että kysyjä kärsisi vastaavanlaisesta ali- tai vajaaravitsemuksesta, kuin esimerkiksi ne lapset 1930-luvun Lontoossa, joiden kynsien kasvu havaittiin hidastuneeksi muihin verrattuna.

10673302_10153162864616562_726492557_oNykyään ravinnosta saattaa saada jopa niin hyvin proteiineja ja muita kynsien kannalta hyödyllisiä ravintoaineita, että vanhat arviot normaalista alkavat jäädä todellisuudesta jälkeen. Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat toistivat viimeksi 30-luvulla tehdyn tutkimuksen tavallisten nuorten aikuisten kynsien kasvunopeudesta – ja kappas, heidän pienessä aineistossaan isovarpaan kynnet kasvoivat jo 2,1mm kuukaudessa. Kysyjä saattaa siis saada isovarpaansa suojan takaisin jopa niinkin nopeasti kuin puolessa vuodessa!

Kysyjällä on arvion paikkaansapitävyydestä varmasti jo jokin alustava ajatus sen pohjalta, kuinka kauan iskusta meni kynnen lopulliseen irtoamiseen ja kuinka pitkä varpaan kynsi tällä hetkellä on. Kerro toki kommenteissa, täsmäsivätkö laskelmani!

Kuvissa esiintyy anonyymien nörttityttöjen varpaita. Pitäkää varpaistanne huolta!