Nörttitytöt

Aika on saattanut kullannut muistot, mutta kesällä 25 vuotta sitten elokuvateattereissa oli paras leffavalikoima ikinä.

Elokuvateatterin katsomo valkokangasta kohti, penkkien välistä näkyy valkokangas jolla palaa sarjakuvamaisia liekkejä.
Teattereissa ei palanut kesällä 1999, mutta elokuvavalikoima oli kuumaakin kuumempi. Kuvaelementit: Pixabay (käyttäjiltä Bru-nO, Hsaart ja Clker-Free-Vector-Images).

Milloin viimeksi kesäleffat ovat olleet yhtä sykähdyttäviä kuin vuonna 1999? Silloin Suomen ensi-illassa toukokuun ja elokuun välissä oli popcorn-klassikoita kuten Muumio (The Mummy, ensi-ilta 16.7.1999), Ansa viritetty (Entrapment, 2.7.1999), Julmia aikeita (Cruel Intentions, 23.7.1999), 10 Things I Hate About You (30.7.1999), Kauhun oppitunnit (Faculty, 28.5.), Notting Hill (20.8.1999) sekä vielä vuoden katsotuin elokuva Suomessa, Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka 6.8.1999. 

Eikä erikseen voi olla mainitsematta heinäkuun helteillä 9.7.1999 ensi-iltaan tullutta Matrixia (The Matrix), joka osoittautui vuosien myötä paljon merkittävämmäksi elokuvaksi kuin vain meneväksi kesäviihteeksi. Matrixista kirjoitimme muuten jo kymmenen vuotta sitten tähän samaan blogiin nostalgisen muistelukirjoituksen.

Jos nämä jättihitit eivät kiinnostaneet, tarjolla oli myös laadukasta popcorn-komediaa (esimerkiksi Blast from the Past, 13.8.1999; Sinussa on se jokin, She’s All That 16.7.1999; Bileet Roxburyssa, A Night at the Roxbury 13.8.1999), jännitystä ja kauhua (Sairasta sakkia, Very Bad Things 21.5.1999; Kavahda naapuriasi, Arlington Road 23.7.1999;  Oopperan kummitus, Il fantasma dell’opera 30.7.1999), sekä muita mielenkiintoisia pienempiä elokuvia (esimerkiksi Fever Pitch 11.6.1999; Plunkett & Macleane – rahat ja henki, 4.6.1999; Konttorirotat, Office Space 11.6.1999; sekä 200 Cigarettes 9.7.1999). Mikä tahansa näistä oli erinomainen valinta kesäpäivän elokuvaksi.

Lehdestä leikattu elokuvamainos jossa elokuvan päätähdet ovat vierekkäin aurinkolasit päässä.  Elokuvan nimen alla on Suomessa käytetty mainosslogan "Usko mahdottomaan" sekä kuvan alareunassa pitkä lista kaupunkien nimiä, joissa Matrix tuli ensi-iltaan samana viikonloppuna.
Matrix kiersi Suomessa elokuvateattereita 33 filmikopion arsenaalilla, mikä on melkoinen määrä – mutta myöhemmin kesällä ensi-iltaan tullut uusi Star Wars -esiosa Pimeän uhka kiersi teattereita jopa 55 kopion voimalla. Kuva: alkuperäinen lehtimainos.

Tähän aikaan elokuvat tulivat Suomen kankaille jonkinlaisella viiveellä, joten oli varmasti erityisen tuskallista yrittää pysyttäytyä erossa spoilereista USA:ssa kesäkauden lopussa, elokuussa 1999 julkaisusta Kuudennesta aistista (The Sixth Sense), joka tuli valkokankaille täällä vasta tammikuussa 2000. Muiden isojen kesäelokuvien saapumisviive Suomeen oli noin kolmisen kuukautta: Star Wars Episode I oli päässyt ensi-iltaan Yhdysvalloissa toukokuun puolessa välissä ja Suomessa 6.8.1999, Matrix taas oli tullut muualla ensi iltaan jo maaliskuun lopussa ja Suomessa heinäkuun alussa. Jaksaisiko kukaan enää odottaa isoja hittileffoja montaa kuukautta, kun niitä hehkutetaan sekä tuomitaan sosiaalisessa mediassa ensimmäisestä teaser-trailerista lähtien? 

Suomalaisen elokuvan kesäkausi 1999 oli vähintään oudohko: ensi-iltaan tulivat Andy McCoyn elämästä kertova dokufiktio The Real McCoy (13.8.1999), Mika Kaurismäen luultavammin kansainvälisesti menestynein elokuva L.A. Without A Map (27.8.1999), sekä jo edellisenä vuonna valmistunut ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla kiertänyt Jaakko Pyhälän tuntemattomuuteen painunut mustavalkoinen epookkielokuva Armon aika (6.8.1999). Näiden lisäksi helsinkiläisen elokuvateatterin yhdessä salissa pyöritettiin kesäkuussa 1999 kahden viikon ajan Pertti ”Spede” Pasasen löyhää sketsikoostetta nimeltä Naisen logiikka, joka sai ensi-illan elokuvateatterissa vain siksi ettei elokuvan tukikorvauksia olisi tarvinnut maksaa takaisin Suomen elokuvasäätiölle.

Mitkä näistä elokuvista näit itse elokuvateattereissa vuonna 1999? Mitkä elokuvat olisit tahtonut nähdä tuoreeltaan? Oliko jonain muuna lähivuotena vielä paremmat kesäleffat Suomen valkokankailla?

Jutun ensisijaisina lähteinä on käytetty Elokuvauutiset.fi -sivuston kokoamaa tilastoa vuoden 1999 Suomen ensi-illoista, sekä Box Office Mojo -sivuston tilastoa USA:n kesäkauden 1999 ensi-illoista.