Nörttitytöt

Kuva: Ella Lopperi

Siitä lähtien kun olin kuusivuotias pikkupoika, istuimme itsenäisyyspäivänä television ääressä perheemme kanssa. Ikkunalaudalle sytytettiin kaksi suomenlipun väreihin valettua kynttilää tasan kello kuudelta.

Odotin kuin kuuta nousevaa sitä hetkeä kun Porilaisten marssissa patarumpu soittaa rytmisesti mielenkiintoisen ja hyvin poikkeavasti kulkevan kohdan torvien saattelemana. Ainoa tapa selvittää mitä rytmissä tapahtui, oli kuulemma päätyä orkesteriin isona itse! Joka vuosi olin edellistä valmiimpi ymmärtämään, mitä tässä kohdassa oikein tapahtui.

Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin, istumme tänäkin päivänä jälleen iltaa – tosin puolisoni serkusporukan kanssa. Muiden tietämättä, tämä kohdan lähtiessä soimaan, olen jälleen siellä: sohvalla yhdessä äitini sekä enojeni kanssa niiden kahden kynttilän kajossa.

Lari Tuomisto