Nörttitytöt

Pöytäroolipeliharrastuksen kehittämiseen keskittyvä Alfacon järjestetään hartaan odotuksen jälkeen 10.-12.2.2023 Otavan opistolla Mikkelissä. Alfacon on tapahtuma, jossa kokeneempikin roolipelaaja ja pelinjohtaja oppii aina uutta. Toista vastaava ei Suomesta löydy. 

Kuvassa ihmisiä.
Näinkin kummallisiin puuhiin Alfaconin työpajoissa saattaa päätyä.

Nyt viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma on suunnattu kaikille roolipelaajille, jotka haluavat kehittää harrastusta eteenpäin, osallistua Suomen pöytäpeliskeneen tai muuten vaan päästä keskustelemaan pöytäroolipeleistä muiden asiasta innostuneiden seurassa.

Alkuperäisen tapahtuma-ajan päälle alkuvuodesta 2020 Suomeen rantautunut COVID-19 pandemia on siirtänyt tapahtumaa kahdella vuodella. Viime vuonna conia odotettiin jo palaavaksi, mutta pandemiatilanne pahentui taas alkuvuodesta. Tuolloin varsinaisen Alfaconin sijaan pidettiin aivan uudenlaisella formaatilla yhden päivän kestoinen virtuaalinen AlfaTalks. Aiheena oli tuolloin erityisen ajankohtainen Etäroolipelaamisen parhaat käytännöt.

Tapahtuman alfaconiittitiimi eli Tanja Kuusniemi, Sami Kyllönen ja Pekka Hänninen ovat tehneet siis suuren työn pitäessään Alfaconin liekin palamassa pandemian ajan. Haastattelin Tanjaa, Samia ja Pekkaa ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten kun conisuunnitelmat olivat ensimmäistä kertaa täydessä tohinassa eikä kukaan osannut arvata, että seuraavat kaksi vuotta istutaankin videopuheluissa eikä pelipöydissä.

Niinpä ajattelin näin Alfaconin tähden syttyessä nyt uudelleen kysyä alfaconiiteilta muutaman kysymyksen tästä hurjasta matkasta ja tulevasta conista.

Kuvassa ihmisiä.
Tulevan Alfaconin coniittitiimi on Tanja Kuusniemi, Pekka Hänninen ja Sami Kyllönen.

Mitä kuuluu Alfaconille?

Conin järjestäminen on vaativaa vapaaehtoistyötä ja siihen yleensä aletaan, koska kyseinen tapahtuma koetaan itselle tärkeäksi. Mikä Alfaconissa on teille niin erityistä, että halusitte lähteä sitä tekemään? Oliko tapahtumassa jotain, mitä halusitte parantaa tai muuttaa? 

Sami: Mulle tärkeää on ohjelman vetäjien ja osallistujien monipuolisuus. Halusin olla jatkamassa inklusiivisuuden perinnettä, jossa erilaisuudet mahdollistavat sen, että kaikki voivat oppia toisiltaan jotain uutta roolipelaamisesta. Halusin myös aiemminkin improvisoidun Discon näkyviin ohjelmaan. Se on perjantaina klo 20-22. 

Pekka: Alfacon vakuutti minut korkeatasoitella ohjelmallaan, jossa asioita käsiteltiin nimenomaan hieman pidempään harrastaneelle pelinjohtajalle mielenkiintoisesta näkökulmasta. Tämä näkökulma nosti tapahtuman omalta osaltani varsin korkeaan arvoon.

Tulevissa Alfaconeissa haluaisin nähdä koordinoidumpaa tiedon taltiointia. Nyt usein käy niin, että iso osa valtavan hyvistä ideoista katoaa päästä pian conin päättymisen jälkeen.

Alfaconilla on alkujaan ehkä sisartapahtumansa X-Conin tavoin maine kokeneempien pelaajien ja pelinjohtajien tapahtumana. Te olette tapahtuman tiedotuksessa panostaneet erityisesti uudempien kävijöiden tavoittamiseen. Kuinka tuoreelle pöytäroolipelaajalle Alfaconissa on ohjelmaa ja mitä uudet harrastajat sieltä erityisesti voivat saada irti?

Sami: Alfaconiin tulijan kannattaa olla innostunut pöytäroolipeleistä ja edes hieman kiinnostunut pelinjohtamisesta, mutta suuri osa työpajoista avaa uusia näkökulmia niin peliuransa alussa oleville kuin konkareillekin. Varsinkin kun työpajoissa jaetaan ideoita, niin kaikkien näkemykset voivat olla jollekulle uusia. Toki meillä on jälleen ohjelmaa myös pelisuunnittelusta kiinnostuneille ja nyt myös järjestötoimintaa miettiville. Lisäksi ohjelman ulkopuoliset keskustelut ovat tärkeä osa Alfaconin antia.

Tanja: Sami vastasi hyvin tyhjentävästi! Halusimme tosiaan tuoda esille myös sitä näkökulmaa, että uusilla harrastajilla voi aivan yhtä lailla olla tuoreita ideoita, joita konkarit eivät välttämättä ole koskaan tulleet ajatelleeksi. Vuorovaikutuksessa on voimaa!

Pekka: Conitea-toverini ovat vastailleet jo varsin hyvin. Alfacon toivottaa tosiaan kaikki kävijät tervetulleeksi, mutta jos on aivan roolipeliuransa alussa, ei Alfacon ole välttämättä helpoin tai paras paikka aloittaa coneissa käymistä.

Videolla Tracon ja Tracon Hitpoint -tapahtumaa järjestänyt Marjaana Karttunen kertoo millainen hänen ensimmäinen Alfacon kokemus vuonna 2020 oli ja kenelle hän sitä suosittelisi.

Pandemia pakotti teidät perumaan tapahtuman ei vain yhteen vaan kahteen kertaan. Mitkä asiat auttoivat vastoinkäymisten sietämisessä? Kuinka monta huonoa vitsiä tapahtuman “positiivisia pelejä ja pelaamista” -teemasta jouduitte vääntämään asian keventämiseksi?

Tanja: Kun conia ensimmäisen kerran ryhdyttiin tällä porukalla tekemään, ei kukaan uskonut koronan laittavan kapuloita rattaisiin seuraavana keväänä. Suunnitelmia ja pohjatyötä tehtiin tuolloin suurella hartaudella ja innolla; uskon niiden kantaneen meitä pitkälle silloinkin, kun energia ja usko tapahtuman toteutumiseen on päässyt välillä hiipumaan.

Sami: Jaksamaan on auttanut erityisesti hyvin sujunut yhteistyö. Kyllähän teemasta muutama vitsi on tarvittu, mutta koen sen meille niin tärkeäksi, että sekin on kyllä auttanut jaksamaan.

Pekka: Usko on ollut pariin otteeseen kyllä koetuksella, mutta porukka on auttanut jaksamaan. Lisäksi kaikille on ollut selvää, että Alfaconin kaltaiselle tapahtumalle on ehdottomasti tilausta ja koska muita samanlaisella painotuksella olevia  tapahtumia ei juuri ole, on Alfaconin jatkaminen tuntunut erityisen tärkeältä.

Pelien ja pelaamisen positiivinen voima teemana lienee näin pandemian jälkimainingeissa erityisen tärkeä sanoma. Minkälaisiin positiivisiin aiheisiin ohjelmassa sukelletaan? Onko karanteeniajan eristys vaikuttanut jotenkin tapahtuman teemaan tai sen tulkintaan?

Sami: Ohjelmassahan on useampaa positiivista näkökulmaa: tuottelias nollasessio, inklusiivisen pelimaailman luominen ja miten ottaa positiiviset tunteet teemaksi peliin vaihtoehtona niin kovin yleiselle epätoivoiselle kamppailulle synkässä maailmassa. Sunnuntaina meillä on vielä Yksisarvisroolipelin kokeilua, jossa teema näkyy käytännön pelissä. 

Toki viivytykset ovat tuoneet muutoksia, kuten yhden työpajan aiheen vaihdos hypen ylläpitämisestä kampanjaburnoutista toipumiseen. Itse uskon, että uusi ohjelma on monelle ajankohtaisempi.

Pekka: Sami vastasikin jo aika hyvin. Teema on ehkä muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi, sillä positiivisen asenteen vaaliminen on muuttunut ensiarvoisen tärkeäksi koronan tuomion vastoinkäymisten keskellä.

Kuvassa pelataan roolipeliä.
Vuonna 2018 Alfaconiin haettiin ensimmäistä kertaa pelkästään osallistavaa työpajamuotoista ohjelmaa ja sille tielle on toistaiseksi jääty. Kuvaaja: Tanja Kuusniemi

Pekka on jo ilmaissut kiinnostuksensa tehdä myös seuraavaa Alfacon-tapahtumaa. Mikä innoittaa jatkamaan huolimatta tämän conin kivisestä tiestä? 

Pekka: Alfacon on itselleni vuoden tärkein roolipelitapahtuma ja koen hyvin tärkeäksi, että kaikki edellisistä coneista opittu tieto ja taito siirtyy eteenpäin. Olisi sääli menettää kaikki se kollektiivinen osaaminen vain siksi, että koko järjestäjäporukka vaihtuisi.

Onko Pekalla mielessä jotain uudistuksia tai kokeiluja seuraavaan tapahtumaan? Tai oletko jo scouttaillut uusia coniittitovereita?  

Pekka: Tiedon jakaminen ja taltionti mietityttää. Toisaalta workshoppien tallentaminen nostaa rimaa ja saattaa aiheuttaa itsesensuuria, toisaalta kaiken tiedon ja uusien oivallusten läpikäyminen vain siinä hetkessä tuntuu tuhlaukselta. Jonkilainen välimali olisi hyvä kehittää.

Uudet coniitit ovat vielä hieman vaiheessa, mutta jotain alustavia tunnusteluja on tehty.

Kuvassa on rakennus.
Alfaconit on perinteisesti järjestetty Otavan Opistolla Mikkelissä ja kyseessä on Suomen roolipeliseura ry:n projekti. Kuvassa Opiston päärakennus. Kuvaaja: Tanja Kuusniemi

Lähde mukaan Alfaconiin!

Suomen roolipeliseuran YouTube-kanavalta löytyy Alfaconista kertovia haastatteluja ja videoita, voit katsoa videot tämän linkin takaa.

Perjantaina 10.2.2023 Alfaconin ovet aukeavat klo 16 ja virallinen ohjelma alkaa klo 19. Ohjelmakuvaukset ja aikataulu löytyy Alfaconin verkkosivuilta jo nyt. Sunnuntaina päättäjäiset ja samalla koko Alfacon loppuvat klo 15. 

Osallistujailmoittautuminen on auki Otavan opiston sivuilla 5.2.2023 asti. Alfaconin lippuhintaan (65/55/50€) sisältyy ruokailut ja valintasi mukaan myös majoitus. Kurssiosallistuminen ja mahdollinen majoitus maksetaan paikan päällä. 

Alfaconin pääjärjestäjät valitaan edellisten coniittien ehdotuksesta ja päätöksen vahvistaa Suomen roolipeliseura ry:n hallitus. Jos vuoden 2024 Alfaconin järjestäminen kiinnostaa, ota siis yhteyttä nykyiseen coniittitiimiin, yhteystiedot saat tarvittaessa Suomen roolipeliseuran kautta.

Tämän vuoden 2020 etä-Ropeconiin tehdyn mainosvideon päivämäärä on väärä, mutta sisältö oikea.