Nörttitytöt

Tykkäätkö pohtia pöytäroolipelaamista hiukan pintaa syvemmälle? Jos mieltäsi kutkuttaa pohtia pelien teemoja, sääntömuunnoksien kommervenkkejä tai vaikkapa improvisaatiotaitojen kehittämistä, Alfacon on juuri sinua varten. Alfacon on kevättalvisin Mikkelin kupeessa järjestettävä pöytäroolipeliharrastuksen kehittämiseen keskittyvä coni. Viikonlopun aikana järjestetään työpajoja ja käydään keskusteluja joissa pelinjohtajat pääsevät jakamaan ideoitaan, roolipeliteoreetikot kertomaan uusista löydöistään, pelintekijät esittelemään keksintöjään ja harrastajat tapaamaan toisiaan.

Alfacon järjestetään 12.-14.2.2021 Otavan Opistolla Mikkelin kupeessa ja osallistujailmoittautuminen on nyt auki. Perjantaina Alfaconin ovet aukeavat klo 16 ja virallinen ohjelma alkaa klo 19. Sunnuntaina päättäjäiset ja samalla koko Alfacon loppuvat klo 15. Alfaconin lippuhintaan (60/50/45€ majoituksesta riippuen) sisältyy ruokailut ja valintasi mukaan myös majoitus.

Jo perinteeksi muodostunut Projektiporina antaa mahdollisuuden saada palautetta kehitteillä olevasta projektista, oli se iso tai pieni, pöytälaatikossa tai jo painossa.

Nyt viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma on suunnattu kaikille roolipelaajille, jotka haluavat kehittää harrastusta eteenpäin, osallistua Suomen pöytäpeliskenen toimintaan tai muuten vaan päästä puhumaan pöytäpeleistä vertaisessa seurassa. www.alfacon.fi

Ensimmäisessä Alfaconissa olin tiettävästi ainoa ei-mies osallistujien joukossa. Toki Suomen pöytäroolipelien kentällä äänekkäin ja näkyvin harrastajakunta on historian hämärissä ollut varsin miehistä, mutta jakauma tuntui silti väärältä tällä vuosituhannella. Myöhemmissä Alfaconeissa tapahtuman lähestyttävyyttä ja aidosti kaikille roolipelaamisen kehittämisestä kiinnostuneille avoimuutta on kehitetty.

Inklusiivisuus- ja saavutettavuustavoite on toki ottanut kolhuja muun muassa pakkasessa jumittuneesta hissistä, mutta myöhempinä vuosina tapahtuma on saanut kiitosta nimenomaan inklusiivisuudestaan ja turvallisesta ilmapiiristään. Nykyään Otavan Opistolle kokoontuu vuosittain varsin moninainen ja jatkuvasti kasvava joukko roolipelaajia eri puolilta Suomea ja harrastuskenttää.

Minulle Alfacon on ollut alusta asti kotoisa, älyllisesti haastava ja inspiroiva tapahtuma, joka ei päästä vähällä. Ensimmäisestä kerrasta alkaen tapahtumassa on ollut minua miellyttävä “asiat riitelee, ei ihmiset” -fiilis keskusteluissa, joskin on ihan helpotus, että alkuaikojen tiukasta väännöstä on viimevuosien tapahtumissa päästy rakentavaan ja kunnioittavampaan keskustelutyyliin. Alfaconissa tietään keskusteluun ei tarvitse raivata kyynärpäätaktiikalla meriittejään paukuttelemalla, eikä kenenkään egoja tarvitse varoa. On uskomattoman hedelmällistä kun pitkän linjan pelintekijät ja pöytälaatikkoteoreetikot istuvat pöytään tuulettamaan ajatuksiaan tuoreeltaan harrastukseen kipinän löytäneiden tyyppien kanssa. Keskusteluissa on myös ohjelman ulkopuolella hyvin utelias ja uudelle avoin fiilis – hersyvää huumoria unohtamatta!

Suomen roolipeliseuran YouTube-tililtä voit seurata lokakuun maanantoina ilmestyviä Alfacon -muistoja, eli kävijähaastatteluja tämän vuoden Alfaconista. Ensimmäisenä vuorossa on eilen julkaistu Tampereen skenestä tutun coninjärjestäjän Marjaana Karttusen haastattelu, jonka voit katsoa alta tai tämän linkin takaa.

Työpajamuotoisuus on toinen tapahtumaa suuresti kehittänyt muutos, jonka tekemisessä sain itse olla mukana kun järjestimme Arttu Hanskan kanssa historian toisen Alfaconin vuonna 2018. Se myös tasa-arvoistaa osallistujia, kun ohjelmanjärjestäjäkään ei ole paikalla asiantuntija-auktoriteettinä, vaan keskustelunavaajana ja yhteisen pohdinnan mahdollistajana. Työpajat eivät vain inspiroi kehittämään omaa harrastustaan, vaan monista pajoista olen marssinut ulos käytännön työkalut ja taito niiden käyttämiseen mukanani. Pelinjohtamieni kampanjoiden pelaajat ovat saaneet Alfaconin jälkeen osakseen niin improvisaatioharjoituksia kuin realistisempia yhteiskuntarakenteitakin.

Haastattelin tulevan tapahtuman alfaconiittitiimiä eli Tanja Kuusniemeä, Sami Kyllöstä ja Pekka Hännistä siitä, mitä tuleman pitää.

Ensi vuoden Alfaconin tekijätiimi ryhmäytyi jo
tämän vuoden Alfaconissa, kuvassa Tanja, Pekka ja
Sami esittävät yllättyneitä coniittinimityksestään.

Teema on tänä vuonna Positiivisia pelejä ja pelaamista. Miksi pelien positiivisuus on teidän mielestä juuri nyt tärkeä nostaa pinnalle?

Pelit ovat monille roolipelaajille todella tärkeä osa elämää, ja nyt koronakriisin keskellä harrastuksen pitäminen positiivisena on tärkeämpää kuin koskaan. Maailmanloppua enteilevät pelit tuntuvat menettäneen teränsä globaalin pandemian keskellä.

Pelit voivat tarjota paitsi hyvin tarpeellista eskapismia myös toiveikkaita näköaloja, joita arjessa nykyään vähemmän näkee. Koemme vahvasti, että peleillä voi myös avartaa mieliä ja siten parantaa maailmaa.

Ohjelmahaku on ollut auki jo hetken, mutta kuulemma teillä on jo osa ohjelmasta valittuna. Minkälaisia aiheita ohjelmassa tullaan käsittelemään? Mitä Alfaconin ohjelmissa käytännössä tehdään? 

Ohjelmahaku on tosiaan ollut auki jo Ropeconista saakka yhdessä kävijäilmoittautumisen kanssa. Koska me ollaan aika pieni con ja tarjotut ohjelmat ovat olleet laadukkaita, olemme ainakin toistaiseksi päättäneet ottaa ohjelmat sisään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Luvassa on ainakin puhetta pelaajien innostamisesta ja inspiroinnista, järjestöjen hyödyistä, tunnettuihin peliperheisiin omien pelien tekemisestä sekä turvallisen ja lähestyttävän peliympäristön luomisesta. Melkoisen mielenkiintoista ja hyödyllistä settiä siis!

Turvallisempaa roolipelaamista -työpajan harjoitusmateriaalia.

Alfaconin työpajaohjelmissa työpajanvetäjän ei tarvitse olla aiheensa asiantuntija, vaan hänen tehtävänsä on tarjota osallistujille jokin pulma, kehityskohta tai muu pähkinä purtavaksi, ja fasilitoida syntyvää keskustelua. Alfaconin työpajoissa on aiemmin mm. kehitetty uusia mekaniikkoja sosiaalisten tilanteiden roolipelaamiselle, visioitu pelijärjestöjen verkostoitumista ja vertailtu freeformin ja pöytäroolipelaamisen eroja ja yhtäläisyyksiä.

Parituntisten työpajojen lisäksi Alfaconiin toivotetaan tänäkin vuonna tervetulleeksi myös lyhyempiä ohjelmia, kunhan muistetaan yhteisen tekemisen pelisäännöt – yksisuuntaiset luennot eivät kuulu Alfaconin henkeen.

Minkälaisia kehityskohtia huomasitte aiemmissa Alfaconeissa ja miten olette nyt pyrkineet parantamaan conia näissä teemoissa?

Alfaconin toiminnan ydintä, pelien kehittämistä, on ollut vaikea kommunikoida hyvin. Monet kokevat suotta conin vaikeasti lähestyttäväksi, pelottavaksi tai elitistiseksi. Olemme pyrkineet vuodesta toiseen parantamaan tapahtuman kommunikaatiota ja tuomaan esiin paremmin oman näkemyksemme siitä, että kaikki ovat tervetulleita!

Miksi Alfacon on teille tärkeä con? Mikä siinä on parasta tai omaleimaisinta?

Alfaconissa pääsee kehittämään itseään ja ideoitaan ja keskustelemaan roolipeleistä sydämensä kyllyydestä. Lisäksi Alfacon on siitä harvinaislaatuinen tapahtuma, että se selkeästi palvelee myös edistyneempiä roolipelaajia, olematta kuitenkaan kuppikuntainen tai sisäänpäin lämpiävä.

Alfacon 2020 Turvallisempaa pöytäroolipelaamista
-työpajassa harjoiteltiin turvamekaniikkojen käyttöä
ihan käytännössä.

Minkälaisia terveisiä teillä on Alfaconista kiinnostuneille uusille conikävijöille?

Alfacon on todella hieno tapahtuma juuri siinä, kuinka erilaisia ja eri lähtökohdista tulevia harrastajia saapuu saman pöydän ääreen. Jos olet kiinnostunut omien peliesi kehittämisestä joko pelaajana tai pelinjohtajana, tai haluat muuten vaan kuulla millaiset tuulet puhaltavat tällä hetkellä juurikin pöytäpelaamiseen keskittyvien henkiöiden porukoissa eri puolella maata, liity ihmeessä mukaan! Nähdään Mikkelissä!

Alfaconin osallistujailmoittautuminen on nyt auki Otavan Opiston sivuilla ja lisätietoa tapahtumasta saat Alfaconin omilta verkkosivuilta. Conitea seuraa koronapandemiatilannetta tarkkaan ja tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä Alfaconin järjestämisen suhteen. Jos tapahtuma kuitenkin joudutaan perumaan, osallistumismaksuja ei tarvitse maksaa, sillä maksu suoritetaan vasta paikan päällä.

Lokakuu on Alfaconin pöhinäkuukausi ja siitä, mitä se tarkoittaa voit kuulla tällä alfaconiittien kuulumisista kertovalla lyhyellä päivitysvideolla:

https://youtu.be/6p2P8Y6tX_8