Nörttitytöt

Pohdin aiemmin osana Nörttityttöjen uskonto- ja katsomusviikkoa katsomuksia ja populaarikulttuuria (linkkiä klikkaamalla siirryt lukemaan tekstin). Tämän päivän tekstini päättää Nörttityttöjen uskonto- ja katsomusviikon. Tänään pohdin katsomuksia ja pelejä.

Katsomukset ovat osa kaikkien ihmisten arkea, ja esimerkiksi Opetushallitus määrittää katsomuksen tarkoittavan yhteisön tai yksilön kokonaiskäsitystä todellisuudesta. Tähän sisältyy käsitys todellisuuden luonteesta ja arvosta, ja käsitykset tiedosta ja tietämisen mahdollisuuksista. Elämänkatsomukset ja maailmankatsomukset ovat katsomuksia, ja niihin kuuluvat maailmankuva, tietoteoria, etiikka ja arvot. (lähde: Opetushallitus, siirryt linkistä opetushallituksen verkkosivulle)

Kuvassa on valkoisella pohjalla eri katsomusten symboleja.
Kuva: pixabay

Uskonnot ja katsomukset ovat aina kiehtoneet minua. Erityisesti olen viehättynyt fantasiaan ja scifiin liittyvistä katsomuksista; hyvin usein fantastisten elementtien kautta käsitellään katsomuksia erilaisista tulokulmista kuin tosielämän kautta. Kertomusten ja pelien kautta on tilaa tarkastella ja tutkia katsomuksia tavalla, joka ei todellisuudessa ole yhtä mahdollinen. Pelissä on kiehtovaa toteuttaa joltain jumaluudelta saatua mystistä tehtävää ja pohtia miten hahmo ratkaisee erilaisia tilanteita katsomuksensa kautta. Tai jopa sitä, että kohtaako hahmo jotain sellaista mikä muuttaa hänen katsomustaan. Jos pelissä on katsomuksellinen teema, nautin hahmon katsomuksen pohtimisesta; mitkä arvot hahmolleni ovat tärkeitä, millaista jumaluutta tai katsomusta hahmoni seuraa, kuinka lojaali hahmoni on jumalalleen / katsomukselleen? Moraalin ja etiikan pelaaminen on minulle yksi niistä ulottuvuuksista, jotka tekevät roolipelien pelaamisesta niin erityistä ja mukavaa.

Roolipelit antavat paljon tilaa tarkastella erilaisia ajatuksia, näkemyksiä ja katsomuksia. Katsomusten fantastisten elementtien osalta olen nauttinut paljon Dungeons and dragons ja WarHammer40K roolipeleistä. Tietokonepeleissä suosikkejani ovat Star Wars: The Old Republic ja Star Wars: Jedi Fallen order. Minulle on myös suositeltu Legendat – roolipeliä, joka on peli katsomustaidoista (siirryt linkistä Katsomukset.fi verkkosivulle). En ole sitä vielä itse testannut, mutta kuulisin mielelläni, jos sinä hyvä lukija, olet kyseiseen peliin jo tutustunut. Mitä pidit siitä?

Niin mielikuvitusmaailmoissa kuin tosimaailmassa katsomukset ovat osa elämää. Toisille katsomus voi olla omassa elämässä ulkoisesti esillä oleva asia ja toisille enemmän osa sisäistä kokemusta. Pelien kautta omat ajatukseni katsomuksista ovat syventyneet. Pelien kautta olen myös pohtinut omia arvojani ja sitä, että millaiset arvot ovat minulle itselleni tärkeitä. Onko sinulla, hyvä lukija, kokemusta jostain pelistä, jossa katsomuksia olisi käsitelty puhuttelevalla tavalla? Tai pelistä, jossa olisit pitänyt moraalisten valintojen tekemisestä?