Nörttitytöt viettää tällä viikolla uskonto- ja katsomusviikkoa! Katsomukset ovat osa kaikkien ihmisten arkea, ja esimerkiksi Opetushallitus määrittää katsomuksen tarkoittavan yhteisön tai yksilön kokonaiskäsitystä todellisuudesta. Tähän sisältyy käsitys todellisuuden luonteesta ja arvosta, ja käsitykset tiedosta ja tietämisen mahdollisuuksista. Elämänkatsomukset ja maailmankatsomukset ovat katsomuksia, ja niihin kuuluvat maailmankuva, tietoteoria, etiikka ja arvot. (lähde: Opetushallitus, siirryt linkistä opetushallituksen verkkosivulle)
Populaarikulttuuri on kielitoimiston sanakirjan mukaan suosittua kansantajuista massakulttuuria. Populaarikulttuuriin sisältyy niin ajanvietekirjallisuus kuin elokuvat ja muu viihdeteollisuuden tuottama kulttuuri. (lähde: kielitoimiston sanakirja, siirryt linkistä kielitoimiston verkkosivulle). Katsomukset ja populaarikulttuuri ovat monella tapaa osa elämää; vaikka aina ei itse olisi kiinnostunut jostain tietystä katsomuksesta tai populaarikulttuurin ilmiöstä siihen voi silti törmätä.
Itse törmään uskonnon opettajana katsomuksiin omassa työssäni. Mutta kohtaan katsomuksia myös populaarikulttuurin kautta. Tässä on listattuna muutamia populaarikulttuurin ilmiöitä, joissa olen kohdannut erilaisia katsomuksia; ovatko nämä jo sinulle, hyvä lukija, tuttuja?
Roolipelit:
- Dungeons and dragons sisältää ajatuksen katsomuksellisesta maailmasta. Maailmassa on yleensä jonkinlaisia jumalia (esim Forgotten Realms, Dragonlance) tai sitten jumalten puute (esim Dark Sun) vaikuttaa maailmaan ja siellä eläviin olentoihin. Jumalilta saadaan voimia, loitsuja ja jumalat sotkeutuvat kuolevaisten elämään.
- WarHammer 40k sisältää erilaisia katsomuksia. Ihmiskuntaa johtaa jumalkeisari ja maailmassa on kaaosolentoja, jotka saavat voimaa osakseen tulevasta palvonnasta. Ihmiskunnan osalta tunnetaan myös eräänlainen ajatus “pyhistä”, jotka antavat omille joukoille voimaa ja johdatusta.
Kirjallisuus ja manga:
- Dungeon and dragons maailmoihin ja WarHammerin maailmoihin sijoittuvat kirjat seuraavat roolipelien maailmankatsomuksia.
- Klassisesta kirjallisuudesta esimerkiksi Fjodor Dostovjeskin (mm. Rikos ja rangaistus), Leo Tolstoin (mm. Anna Karenina), Rushdie Salmanin (mm. Saatanalliset säkeet), Sadeq Hedayat (mm. Sokea pöllö), C.S. Lewisin (mm. Narnia-kirjat) ja J.R.R. Tolkienin (mm. Taru Sormusten Herrasta) teoksissa käsitellään katsomuksia.
- Fantasiakirjallisuudessa käsitellään monipuolisesti katsomuksia. Nuorten fantasiakirjallisuudesta esimerkki ovat Rick Riordanin kirjat, jotka rakentuvat kreikkalaisten-, roomalaisten-, egyptiläisten- ja muinais-skandinaavisten katsomusten ympärille (mm. Percy Jackson kirjat). Aikuisten fantasiakirjallisuudesta esimerkki ovat G.R.R. Martinin Tulen ja jään -laulu (tuttavallisesti Game of thrones) kirjat ja Frank Herbertin Dyyni-sarja.
- Mangassa tuodaan esiin monipuolisesti katsomuksia. Manga on todella laaja julkaisumuoto, ja otan tässä nyt esiin vain muutaman esimerkin. Masashi Kishimoton Narutossa on taustalla paljon erilaisista katsomuksista ja paikallisista legendoista nousevia ilmiöitä, hahmoja ja nimiä. Samoin Akira Toriyaman Dragon Ball ammentaa erilaisista katsomuksista hahmoissa ja paikoissa.
Elokuvat ja TV-sarjat:
- Game of thrones -tv-sarja, joka pohjautuu G.R.R. Martinin kirjoihin. Sarjassa on erilaisia jumalia, joista osa tuntuu vastaavan rukouksiin ja suovan seuraajilleen ihmeellisiä kykyjä kuten kyvyn herättää kuolleista.
- Marvel-universumi käsittelee erilaisia katsomuksia niin elokuvissa, tv-sarjoissa kuin sarjakuvissa. Hahmoihin lukeutuu niin jumalia kuin eri katsomusten edustajia. Sarjakuvissa osa katsomuksista esitetään elokuvia ja tv-sarjoja monipuolisemmin.
- Star Wars -universumi sisältää omia katsomuksia, joiden inspiraatio on oikeissa katsomuksissa. Star Warsin maailmassa tasapainoa ylläpitää Voima, jota sille herkistyneet olennot voivat käyttää esimerkiksi muiden parantamiseen tai vahingoittamiseen (sekä päheään taistelemiseen). Star Warsin ympärille on myös syntynyt omat katsomus, jedismi, jolla on temppeli muun muassa Texasissa. Lue ilmiöstä lisää täältä (siirryt Wikipedia-artikkeliin).
Tuleeko sinulle, hyvä lukija, mieleen joitain suosituksia? Jätä suosituksesi kommenttina muiden iloksi. 🙂