Nörttitytöt
Kuvassa syksyisiä värikkäitä lehtiä
Kuva: Sonja Heikkinen (2021)

Tässä postauksessa saat karmivia (ja vähemmän karmivia) vinkkejä, kuinka voit juhlistaa halloweenia. Juhlaa vietetään 31.10. vuosittain.  Halloween eli “All Hallows’s Eve” on alunperin kelttiläisten juhla lokakuun viimeisenä päivänä, joka viittaa kaikkien pyhien aattoon ja uskomukseen vainajahenkien liikkumisesta. Suomessa Halloweenia juhlitaan enimmäkseen amerikkalaisessa muodossa, esimerkiksi pukeutuen ja koristellen. Suomessa juhlaa ei vielä vietetä kovin paljoa, mutta näillä inspiroivilla vinkeillä voit juhlistaa Halloweenia yksin tai yhdessä ystävien kanssa! Voit myös yhdistellä vinkit juuri sinulle sopivaksi juhlaksi.

Sisusta kotisi syksyn ja Halloweenin värein

Kynttilöitä? Vilttejä joiden alle on ihana kääriytyä? Halloween-sisustukseen sopivat syksyn värit! Punaista, oranssia, ruskeaa… miksi ei mustaakin vuoden pimeisiin aikoihin? Paljon kysymyksiä, sitä enemmän vastauksia! Halloweeniin sopii myös DIY eli do it yourself (tee-se-itse) -idea, jolla saat Halloween-henkeä kotiisi! Voit leikata kartongista lepakoita, kaivertaa kaupan kurpitsan tai väsätä vaikka kranssin ovellesi. Vinkkejä löytyy varmasti netistä simppeleistä askarteluista aina haastavampiin väkerryksiin, mutta tärkeintä on, että vain mielikuvitus on rajana. Miksi myöskään jäädä vain ruskan sävyihin? Kokeile harmaan sävyjä, yönsinistä, vaikka purppuraakin. Kaupoista löytyy jonkun verran Halloween-sisusteita, mutta kannattaa kokeilla tehdä myös itse ja miettiä, millaiset sisusteet palvelisivat jopa joulukoristeisiin saakka, sekä ensisyksynä. 

Sisustaminen on ihanaa, keille se sopii, joten mielikuvitus vain valloilleen!

Pukuilu ja maskeeraus

Pukeutuminen on ehdottomasti yksi Halloweenin parhaista puolista. Olitpa sitten pidemmän linjan cosplay-harrastaja, kasuaalimpi naamioituja tai mitä tahansa siltä väliltä, Halloween on täydellinen aika pistää pukua päälle ja pitää hauskaa. 

Halloween-pukeutumisella on monia juuria ympäri maailmaa. Yksi suosituimmista syistä on sulautuminen keskuudessamme tuona iltana liikkuvien hirviöiden ja muiden otusten joukkoon säilyäksemme hengissä niiden tempuilta. Siksi moni suosii ennemmin jotakin pelottavaa asua perinteisten prinsessojen ynnä muiden “kilttien” hahmojen sijaan tämän juhlan aikaan. Toki tänä päivänä myös esimerkiksi erilaiset huumoriasut ovat kasvattaneet suosiotaan eikä pukukoodia kannatakaan ottaa aina liian vakavasti – pääasia on viihtyminen valitsemassaan asussa!

Päädyitpä sitten valitsemaan minkälaisen hahmon tahansa, tapoja totetuttaa Halloween-asu on lukuisia. Voit vaikkapa suunnata lähimpään naamiaiskauppaan tai internetin ihmeelliseen maailmaan ostamaan valmiin puvun itsellesi. Tai mikäli olet luovemmalla tuulella, voit myös kyhätä sellaisen aivan itse. Hahmosta riippuen saatat löytää kaiken tarvittavan valmiiksi omista kaapeistasi tai voit suunnata kangaskauppaan hankkimaan itsellesi materiaaleja puvuntekoon. Yksi vaihtoehto on myös yhdistellä edellä mainittuja keinoja: voit ostaa valmiin vaatekappaleen tai muun propin ja muokata siitä mieluisesi kotikonstein. Pelkillä meikkituotteilla pystyy myöskin saamaan aikaan upeita naamiaisluomuksia.

Halloweenin pukeutusmistapoja on siis yhtä monta kuin sen juhlijoitakin! Tärkeintä on se, että valitsee itselleen sopivimmalta tuntuvan asun ja se, että asun kokoaminen tuntuu hauskalta puuhalta. Lookkien valmistuttua voitkin sitten suunnata perheen tai ystävien kesken viettämään vaikkapa jännittävää kauhuelokuvailtaa tai räpsimään kammottavia kuvia juhlan kunniaksi. 

Nörttityttöjen luku-, katselu- ja kuunteluvinkit Halloweeniin

Kääriydy vilttiin, sytytä kynttilöitä ja rentoudu! Tässä tulevat Nörttityttöjen luku- ja katseluvinkit Halloweeniin, olitpa sitten innokas elokuvaharrastaja, tv-sarjamaratoonari tai lukija, jolle maistuvat niin kirjat kuin äänikirjatkin.

Mukana myös musiikkia!

Elokuvat

 • Corpse Bride (2005)
 • Päätön ratsumies (Sleepy Hollow, 1999) 
 • Punaisen surman naamio (Masque of Red Death, 1964)
 • Cluedo (Clue,1985)
 • Aavesoturi (Chinese Ghost Story, 1987)
 • Coraline ja toinen todellisuus (Coraline, 2009)
 • No One Gets Out Alive (2021)
 • Lights Out (2016)
 • Hocus Pocus (1993)
 • The Conjuring (2013)
 • Sweeney Todd (2007)

Tv-sarjat

 • The Walking Dead (2010 – jatkuu)
 • True Blood (2010 – 2014)
 • Psychoville (2009 – 2011)
 • Stranger Things (2016 -)
 • What We Do in the Shadows (2019 -)
 • Kauhua kryptasta (Tales from the Crypt 1989 – 1996)
 • Brand New Cherry Flavor (2021)
 • Locke & Key (2020-)
 • Buffy, vampyyrintappaja (Buffy the Vampire Slayer 1997 – 2003)
 • Helstrom (2020)
 • The Haunting of Hill House (2018)

Kirjat ja sarjakuvat

 • Dracula, kirja (Bram Stocker, 1897)
 • Frankenstein. Uusi Prometheus (engl. Frankenstein; or, the Modern Prometheus, Mary Shelley 1818)
 • Veren vangit (Engl. Interview with the vampire, Anne Rice 1976)
 • Pohjoiset kultit: Kauhukertomuksia, kirja (ruots. Svenska kulter: Skräckberättelser, Anders Fager 2009)
 • Väri avaruudesta ja muita Cthulhu-mytologian tarinoita, kirja (H. P. Lovecraft, suomentanut, toimittanut ja kommentoinut Lauri Lattu 2020)
 • Tokyo Ghoul, mangasarja (Sui Ishida, suomennettu 2016-2018)
 • Locke & Key, englanninkielinen sarjakuva (Joe Hill, Gabriel Rodríguez 2008-2013)

Musiikki

 • Ghost: Opus Enonymous 
 • Bloody Hammers: Summoning
 • Rob Zombie: Hellbilly Deluxe
 • Alice Cooper: Welcome to my Nightmare
 • Jorn Lande, Troy Holter: Dracula – Swing of Death 
Kuvassa halloween-teemaisten elokuvien kansia.
Kuva: Sonja Heikkinen (2021)

Drawlloween ja muut karmaisevat piirustushaasteet

Mitä kammottavaa piirtäsin? Tartu Halloween -henkisiin piirustushaasteisiin!

Inktober on varmasti monelle tuttu, mutta lyhyesti kyseessä on lokakuinen piirustushaaste! Inktoberin loi Jake Parker jo vuonna 2009 haastamaan aluksi itseään, mutta sen jälkeen haasteesta on kehittynyt maailmanlaajuinen, johon tuhannet taiteilijat (myös harrastajat ja aloittavat piirtäjät) ottavat osaa vuosittain. Ideana on piirtää annetuista “prompteista” eli annetuista sanoista 31 piirustusta, 31 päivän aikana eli lokakuun jokaisena päivänä. Vaikka ideana onkin piirtää musteella (“ink”) virallisen haasteen merkeissä, ovat taiteilijat tehneet monenlaisia teoksia haasteen tiimoilta. Miten tämä liittyikään Halloweeniin?

Inktoberin rinnalla kulkee kuitenkin eri artistien erilaisia halloween -teemaisiakin haasteita, joissa on vapaampi toteutustapa ellei toisin ole mainittu. Tällaisia ovat esimerkiksi Drawlloween, Witchtober, Spookbober, Goretober, Monstaber ja jopa kissojen oma Catober, joissa haastesanoina voi tulla vastaan niin halloweenista tuttu “trick and treat” (kuje tai kepponen), “urban witch” (urbaani noita), “bats” (lepakot), “bite marks” (purema jäljet) tai niitä monstereita tai kissoja erilaisine ideoineen. Taiteilijat tekevät omia variaatioitaan Inktoberista, joten Witchtoberejakin voit löytää useampia erilaisia ja haasteita kannattaakin etsiä netistä, esim. Instagramista tai ihan tuttuun tapaan Googlen kuvahausta. Voit käyttää hakusanana esim. #witchtober2021 tai halloween drawing challange 2021. Vain mielikuvitus on rajana!

Lokakuun pimenevät illat sopivat erinomaisesti piirtämiseen, rutinoimiseen sekä itsensä haastamiseen, mutta ennen kaikkea on tarkoitus pitää hauskaa kynä kädessä!

Zombie Walk

Zombie Walk eli zombikävely on Suomessakin järjestettävä tapahtuma, johon osallistujat pukeutuvat zombeiksi ja kävelevät ennalta määrätyn reitin yhdessä. Zombie Walk on alunperin amerikkalainen tapahtuma, joka sai alkunsa Pohjois-Amerikasta vuonna 2000. Lisää Zombie Walkista ja sen historiasta voitkin lukea Nörttityttöjen blogikirjoituksesta: Ihana, kamala Zombie Walk vuodelta 2017. Zombie Walkeja on järjestetty mm. Kuopiossa, Oulussa ja Helsingissä, mutta tänä vuonna näyttää hiljaiselta, ymmärrettävistä syistä. Voi toki olla, että tapahtumia ilmaantuu vielä lähempänä Halloweenia! Tapahtumat ovat keränneet aiempina vuosina 2019 ja sitä aiemmin kymmenittäin osallistujia, joten parhaiten pysyt kuulolla todennäköisesti somekanavien kautta, jos jotain on tulossa. Sitä ennen fiilistele vanhaa blogijtuttua ja ehkä jo ensivuonna taas!

Halloween -tapahtumia kaikenikäisille

Halloween sopii kaikenikäisille! Erilaisia tapahtumia on vuosien saatossa järjestetty myös Suomessa, vaikka koronan vuoksi useimmat tapahtumat ovat peruuntuneet kevään 2020 jälkeen koronasta johtuen. Zombie Walkin ja kotona järjestettävien teemajuhlien lisäksi myös tapahtumat ovat osa Halloweenin viettoa ympäri Suomen.

Nuorille suunnattua ohjelmaa on ollut aiemmin esimerkiksi Zombijuoksu alle 30 -vuotiaille nuorille, jossa nuoret osallistuvat 2-4 hengen joukkuessa. Tapahtuu on järjestänyt Iisalmen nuorisopalvelut. Zombie Walkista poiketen Zombijuoksun ideana oli vältellä zombeja ja kerätä suunnistusrasteja, mutta samaan tapaan myös kulkea ennalta määriteltyä reittiä. Eri kaupunkien nuorisopalvelut järjestävät myös kävijöilleen omia Halloween-iltoja, joten kurkkaa ihmeessä nuorisopalveluidesi nettisivut.

Aikuisille suunnattuja tapahtumia vuonna 2021 järjestetään ainakin seuraavissa kaupungeissa, joista linkkien takana lisätietoa tapahtumasivuilta:

Herkutellen, juhlien, yksin vai yhdessä? Vietä omaan tyyliin!

Tällä kertaa mukana ei ole Halloween-herkkuja, mutta totta kai voit sellaisia tehdä! Miten olisi kuplivaa kurpitsajuomaa tai monelle tuttuja verisiä nakkisormia? Voit myös jakaa juuri sinun tapasi juhlia Halloweenia! Onko se esimerkiksi kutsua ystäviä kylään vai karmiva kauhuleffa-maraton sohvanmutkasta?

Hauskaa Halloweenia!