Oulun Zombie Walkin logo. Tehnyt ja suunnitellut Mikko Heikura.

Zombie Walk on tapahtuma, jossa ihmiset maskeerautuvat zombeiksi ja kävelevät pitkin ennalta määrättyä reittiä zombiksi eläytyen. Kokoontuminen ja kävely tapahtuvat yleensä kaupunkiympäristössä. Ensimmäiset kävelyt on järjestetty Pohjois-Amerikassa, mutta nykyisin kävelyitä järjestetään ympäri maailmaa. Alunperin kyse on ollut lähinnä vain hauskanpidosta ja zombikulttuurin ihannoimisesta, mutta nykyisin monet tahot ovat kävelyiden ohessa pyrkineet tekemään myös hyväntekeväisyyttä ja esimerkiksi keränneet varoja erilaisiin globaaleihin ongelmiin, kuten nälänhätään, tai herättäneet tietoisuutta jostain ongelmasta. Perinteisten kävelyiden lisäksi maailmalla on myös järjestetty “Zombie Pub Crawleja” eli tapahtumia, joissa osallistujat kiertävät baarista toiseen zombiasuissaan. [1]

Historia

Ensimmäinen Zombie Walk -henkinen tapahtuma on järjestetty jo vuonna 2000 Pohjois-Amerikassa. Kyseessä oli Gen Con -pelitapahtumassa järjestetty “hulluttelu”, jossa haluttiin naureskella hyvässä hengessä tapahtuman runsaslukuisille Vampire: The Masquarade -liveroolipelaajille ja häiritä heidän järjestämiään pelejä. Tapahtumaan osallistui noin 60 henkeä, mutta heitä ja tapahtuman järjestäjiä pyydettiin kuitenkin hajaantumaan turvatiimin kehoituksesta.

Toinen varhainen zombikävely tai pikemminkin “zombiparaati” järjestettiin 2001 Sacramentossa osana vuotuista filmifestivaalia. Nykyisin Sacramentossa kävely on osa suurempaa “Kuolleiden karnevaali” -tapahtumaa.

Ensimmäinen nykymuotoinen Zombie Walk järjestettiin lokakuussa 2003 Torontossa, mutta se sai silloin vain seitsemän osallistujaa. Vuonna 2014 Toronton kävelyyn osallistui jo jopa 15 000 kävelijää. Melkoista kasvua voi siis sanoa tapahtuneen. Marraskuussa 2003 60 osallistujan zombikävely järjestettiin Quebecissa. Seuraavana vuonna osallistujia oli sielläkin jo 200.

Zombie Walk -tapahtuma on siis saanut alkunsa 2000-luvun alkupuolelta ja kasvattanut suosiotaan vuosittain. 2000-luvulla alkanut zombielokuvien uusi nousu on varmasti vaikuttanut omalta osaltaan myös kävelyiden suosioon. [1] Zombit tuntuvat olevan 2000-luvulla taas rakastetumpia otuksia kuin koskaan aiemmin.

Ilmiö Suomessa

Suomessa ensimmäinen Zombie Walk järjestettiin 2006 lokakuussa Helsingissä ja kävelyyn osallistui noin 80 ihmistä. [2] Toinen kävely järjestettiin Oulussa syyskuussa 2007 ja siihen osallistui noin 60 ihmistä.

Oululaiset zombit raahustamassa vuonna 2009. Kuva Mikko Heikura

Näiden vuosien jälkeen kävelyjä on järjestetty ympäri Suomea. Ainakin Mikkelissä, Joensuussa, Tampereella,

Kuopiossa, Turussa, Kemissä ja Rovaniemellä on järjestetty omat kulkueensa. Valitettavasti koostetusti ylläpidettyä tietoa järjestetyistä kävelyistä ei ole olemassa, joten niistä kertominen on hankalaa. Ainakin Helsingin ja Oulun kävelyt järjestetään nykyisin vuosittain ja niihin osallistuu useita satoja kävelijöitä.

Mitä, miksi, milloin, miten pääsen mukaan?

Usein kuultu kysymys on, että “Mitä järkeä siinä on?” tai “Mitä tällä halutaan saavuttaa?” Kysymyksiin allekirjoittanut voi vastata vain ja ainoastaan Oulun Zombie Walkin osalta ja omasta näkökulmastaan. Jokaisella Zombie Walkiin osallistuvalla voi toki olla jokin oma syynsä tai tavoitteensa osallistumisen taustalla. Itselleni, ja uskoakseni suurimmalle osalle muitakin osallistujia, tapahtuma on vain yhdenlainen tapa pitää hauskaa. On hauska maskeerata itsensä (jotkut oikeasti näkevät maskeerauksiinsa kuukausienkin vaivan!), nähdä kavereita ja kenties tutustua muihin kauhukulttuurin ystäviin. Oulun Zombie Walk on myös aina järjestetty täysin sitoutumattomana. Sillä ei ole takanaan poliittista tai muunkaanlaista agendaa.

Toinen usein pohdintaa aiheuttava aihe on zombiksi maskeerautuminen. Onko pakko maskeerata? Kuinka paljon täytyy maskeerata? Ja entä jos ei osaa?

Oulun Zombie walkin pääjärjestäjien yhteiskuva eli Zombfie. Kuva Karoliina Kemppainen

Kävelylle voi ihan hyvin osallistua ihan tavallisissa vaatteissa ja olemuksessaan. Jos maskeeraus ei ole syystä tai toisesta sinun juttusi mutta kävelyyn osallistuminen kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan! Halutessaan puuttuvaa maskeerausta voi kompensoida eläytymällä muuten zombimaiseen menoon örähtelemällä ja raahustamalla muun joukon mukana.

Jos taas maskeerautuminen kiinnostaa, mutta omat taidot eivät tunnu riittäviltä, niin apuja voi pyytää kavereilta, katsoa tutoriaalivideoita YouTubesta tai kysyä neuvoa vaikka paikallisesta maskeeraustarvikepuodista!

Zombimaisen olemuksen hankkiminen on helpoimmillaan sitä, että laittaa päälleen kaapin perukoilta löytyvät vanhat rikkinäiset vaatteet tai hakee sellaiset tuhottavaksi kirpparilta. Maskeerauksen voi hoitaa laittamalla päälleen tekoverta (tai vaikka ketsuppia) tai sitten panostaa hankkimalla vaikkapa nestemäistä lateksia ja muita maskeeraustarvikkeita ja käyttää niitä. Halutessaan voi myös kehitellä itselleen jonkin hahmon, jota lähtee toteuttamaan. Suosittuja zombihahmoja vuosien aikana ovat olleet esimerkiksi morsianzombi, hoitajazombi ja joulupukkizombi. Vain mielikuvitus on rajana!

Kävelyyn saa toki osallistua aina myös vain katsojana tai vaikka kuvaamalla tapahtumaa. Zombietikettiin kuuluu, että katsojia tai kuvaajia ei purra eikä heidän päälleen käydä muutenkaan. Ainakin Oulussa tapahtuman kuvaaminen on myös noussut todella suosituksi ja toisinaan tuntuu, että zombeja seuraava kuvaajajoukko on melkein yhtä suuri kuin zombijoukko itsessään.

Lopuksi

Zombie Walk on tapahtuma joka kutsuu yhteen kaikki kauhukulttuurin ja karnevaaliperinteiden ystävät. Se tuo pientä piristystä arkiseen aherrukseen ja on mitä mainioin tapa viettää iltansa.

Oulun Zombie Walk järjestetään tulevana lauantaina 30.09. kello 18.00 alkaen. Kokoontuminen on Rotuaarin pallolla. Lisätiedot netistä www.zombiewalkoulu.fi tai Facebookista https://www.facebook.com/events/1385404918145445/.

Vuoden 2017 Helsingin Zombie Walk järjestettiin 10.6.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Zombie_walk
[2] https://www.facebook.com/pg/zombiewalkhelsinki/about/?ref=page_internal