Kuvassa Jenni pukeutuneena Mikki Hiireksi
Striimaajana löytää itsensä tekemästä kaikenlaista hassua.

Jo yli vuoden olemme olleet jumissa kotona hyvin vähäisin sosiaalisin kontaktein. Ikävän taloudellisen tilanteen vuoksi monet ovat myös ajautuneet työttömäksi tai lomautetuksi. Nämä syyt ovat johtaneet myös striimaamisen räjähdysmäiseen kasvuun. Viime vuonna Twitchiä katsottiin 17 miljardia tuntia, mikä oli 83 % enemmän kuin vuonna 2019. Ihmiset etsivät itselleen viihdettä kotona istuessaan, mutta striimeihin vetää myös niiden sosiaalinen puoli ja yhteisöllisyys. Sieltä voi löytää samankaltaisia ihmisiä, joiden kanssa viettää aikaa, ja hyviäkin ystäviä. Näin kävi minulle ja nämä ihmiset ehdottomasti auttoivat minut läpi viime vuodesta. Striimaamisen aloittaminen vaikuttaa helpolta, kyllähän minäkin voin tuota tehdä! 

Striimaaminen voi tuntua helpolta – istut vain koneella pelaamassa – mutta todellisuus on kaukana siitä. Striimaaja on ennen kaikkea viihdyttäjä. Vaikka olisi huono päivä, on aina oltava positiivinen ja energinen. Katsojat kyllä näkevät, jos et nauti siitä mitä teet, ja lähtevät nopeasti pois. Striimaamisessa tärkeintä on puhua, puhua ja puhua. Jatkuvasti. Kaikesta mahdollisesta. Joskus puheenaiheet kuitenkin loppuvat väistämättä kesken. Tähänkin voi varautua kunnollisella valmistautumisella.

Striimejä kuunnellaan usein taustalla, kun samalla tehdään jotain muuta – työskennellään, siivotaan, pelataan itse jotain, jne. Siksi puhuminen on tärkeää. Eikä kukaan jaksa katsoa, jos vain istut tuntikausia hiljaa pelaamassa. Mikään peli ei ole niin kiinnostava. Striimejä katsotaan ennen kaikkea striimaajan persoonan vuoksi. On tärkeää olla uniikki, mutta tämä ei tarkoita mitään ihmekikkoja. Tärkeintä on kliseisesti olla oma itsensä ja nauttia siitä, mitä teet. Silloin katsojatkin nauttivat.

Itse olen ottanut striimaamisen hyvin tosissani alusta asti. Olen käyttänyt lukemattomia tunteja oppaiden lukemiseen ja katsomiseen. Olen tutkinut kamera- ja mikkiasetuksia, säätänyt valaistusta, järjestänyt kiinnostavaa rekvisiittaa taakseni, liittynyt erilaisille somealustoille vain striimiä varten ja postannut niihin aktiivisesti, suunnitellut logon, selannut satoja ja satoja teemoja striimin ulkonäköä varten, tehnyt bannereita, selannut eri taiteilijoiden someja etsien itselleni sopivaa tyyliä ja hintaluokkaa, suunnitellut yhdessä taiteilijan kanssa emojit ja sub badget striimiini, pohtinut ideoita erikoisstriimeihin, järjestänyt joulustriimin ja synttäristriimin rekvisiittoineen ja ohjelmineen, suunnitellut kymmeniä erilaisia ilmoituksia kuvineen ja äänineen striimiin, jne. Jne. Tämä käy ihan täyspäiväisestä työstä.

Onko striimaamisesta sitten mahdollista saada täyspäiväinen työ ja elanto? Toki, mutta todennäköisyys tähän on erittäin pieni. Uudeksi Ninjaksi tai Pokimaneksi ei pääse niin vain. Se vaatii erittäin kovaa työtä, mutta myös paljon onnea. Yhä useampi haaveilee striimerin urasta, jolloin tuon haaveen toteutuminen myös vaikeutuu koko ajan. Itse haaveilen siitä, että voisin elättää itseni striimaamalla ja kirjoittamalla. Haave tuntuu mahdottomalta ja naiivilta enkä ole sitä siksi uskaltanut sanoa kenellekään ääneen. Nautin molemmista suunnattomasti ja tällä hetkellä työttömänä voin keskittää aikani niihin, mistä olen iloinen, mutta jossain kohtaa minun on vain pakko ruveta tienaamaan jollain.

Halusin aloittaa striimaamisen jo pari-kolme vuotta sitten, mutta en uskaltanut. Pelkäsin varsinkin chattiin ilmestyviä trolleja, joita ei toistaiseksi ole näkynyt ainuttakaan. Ehkä koska kanavani on vielä niin pieni, että sitä on vaikea löytää. Jännitin kovasti myös kamerassa esiintymistä. Eihän kamera toki ole pakollinen, mutta omasta mielestäni se lisää striimiin paljon. On paljon hauskempaa seurata striimaajan ilmeitä ja reaktioita, kun vaikka pelissä tapahtuu jotain pelottavaa, tai katsoja yllättää iloisesti lahjoituksella. 

Kuvassa Jenni ja taustalla ilmapalloja ja serpentiinejä. Jenni näyttää ilahtuneelta.
llmeeni, kun katsojat tiputtivat 500 euron synttäripommin.

Olen iloinen, että pakotin itseni käyttämään kameraa alusta asti. Muuten se jäisi helposti pois. Terapeuttinikin mielestä on mahtavaa, että uskallan laittaa itseni likoon ja tehdä jotain, josta olen haaveillut, vaikka se pelottaa minua. Olen ylpeä itsestäni ja saavutuksistani. Ihan jo siitä, että aloitin striimaamisen peloistani huolimatta, mutta myös tähänastisesta kasvustani. Striimaan Twitchissä ja sain siellä nopeasti Affiliate-statuksen, johon vaaditaan tietty määrä seuraajia ja kolmen katsojan keskiarvo. Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin minulla on keskimäärin 10 katsojaa ja yritän aktiivisesti kasvattaa kanavaani. Tämä tarkoittaa lisää opiskelua, markkinointisuunnitelman laatimista, aktiivisuutta eri somealustoilla, jne. 

Olen kokeillut vaihtelun vuoksi erilaisia striimejä, kuten legojen rakentamista ja koiran lenkittämistä. Koirallani oli myös oma synttäristriimi, jossa hän sai kakun, lahjoja ja paljon erityisen hyviä herkkuja. Lemmikkini esiintyvät muutenkin usein kamerassa ja ovat yleisön suosikkeja. Haluan myös antaa katsojille mahdollisuuden vaikuttaa striimin tapahtumiin. He voivat muun muassa laittaa minut syömään vihaamiani oliiveja tai hillosipuleita, pukemaan päälleni jotain hassua, vaikeuttaa peliäni muuttamalla ruudun mustavalkoiseksi tai laittamalla äänet pois päältä, jne. Yritän jatkuvasti keksiä jotain uutta hauskaa katsojilleni.

En ehkä koskaan onnistu tienaamaan tällä rahaa, mutta nautin striimaamisesta kovasti ja se on tärkeintä. Ennen kaikkea nautin samanmielisten ihmisten tapaamisesta ja siitä, että pääsen viettämään näiden uusien ystävien kanssa aikaa päivittäin, joko striimissä tai Discord-yhteisössämme. Olen myös ollut todella onnekas verkostoitumisessa ja muiden striimerien kanssa ystävystymisessä. Haluamme kaikki tukea toisiamme ja on mahtavaa olla osa tuollaista yhteisöllisyyttä.

Suosittelen striimaamista kaikille siitä haaveileville! Uskaltaminen kannattaa ja on erittäin palkitsevaa. Toki minulla on huonojakin päiviä, jolloin en millään jaksaisi laittautua kameraa varten ja olla iloinen, mutta yleensä katsojani onnistuvat piristämään minua ja muuttamaan huononkin päivän hyväksi. SIitä ei pääse yli, että striimaaminen on stressaavaa ja aiheuttaa monenlaisia epävarmuuden tunteita. Numeroita jää helposti tuijottamaan. Vaikka eilen olisi ollut mahtava striimi ja paljon katsojia, tänään alhainen katsojaluku vetää mielen matalaksi. Hiljainen chatti tuntuu siltä, että on maailman tylsin striimeri eikä viihdytä ketään. Nämä synkät ajatukset ovat tuttuja myös isommille pitkäaikaisille striimereille. Näiden epävarmuuksien kanssa on vain pakko oppia elämään, jos tätä haluaa tehdä.

Twitchistä ja muista striimipalveluista löytyy myös mahtavia yhteisöjä. Vaikka et olisi kiinnostunut videopeleistä, striimejä löytyy nykyään joka makuun – taidetta, urheilua, meikkausta, käsitöitä. Kannattaa tutustua!