Nörttitytöt
Logitechin pelikuulokkeiden ja pelihiiren värimaailma henkii kyberpunk-estetiikkaa. (Kuva: Vehka Kurjenmiekka)

Kun sain arvosteltavaksi Logitechin uudet pelikuulokkeet (G733) ja hiiren (G305), mietin hetken, että osaanko oikeastaan sanoa niistä tarpeeksi. Minulla on aiemmin ollut käytössä ihan hyvät Gigantista ostetut pelikuulokkeet, jotka ostin kävelemällä liikkeeseen sisään, vertailemalla tuotteita ja valitsemalla yhdet vartin mietinnän ja nopean googlailun jälkeen. Käytin kuulokkeita pari vuotta, vaikka niiden kanssa oli jatkuvasti ongelmia: mikrofoni ei toiminut milloin minkäkin ohjelman kanssa, ajureita piti asentaa uudestaan ja luurit painoivat korvia.

En siis todellakaan ole mikään pelikuulokkeiden asiantuntija, mutta juuri siksi ajattelin, että ehkä mielipiteelläni on kuin onkin merkitystä: ainakin mielipide on täysin teeskentelemätön ja puhtaasti kokemuksiin perustuva. Siksi lupasin ottaa kuulokkeet arvioitavaksi – enkä pettynyt! Ne osoittautuivat nimittäin paljon paremmiksi kuin olisin osannut kuvitella.

Kuulokkeiden ja hiiren värimaailma on hauskalla tavalla erilainen ja kuulokkeisiin kuuluva elastinen säätöpanta kuvioineen tuo mieleen kyberpunkin ja ysäriestetiikan. Kuulokkeiden syrjässä hehkuvat valot ovat nekin hauska lisä, vaikka niitä ei toki itse kuulokkeita käyttäessä niin näe. Irrotettava mikrofoni on helppo asettaa paikoilleen ja irrottaa tarpeen mukaan.

Kuulokkeet

Arkailin vähän kuulokkeiden käyttöönottoa, koska edelliset pelikuulokkeet olivat siinä suhteessa puhdas painajainen. Näiden kanssa sitä ongelmaa ei ollut, sillä piti vain tyrkätä kuulokkeiden vastaanotin USB-porttiin ja käynnistää itse kuulokkeet, ja kas, ne toimivat heti! Langaton toimintasäde on myös kiitettävän pitkä, sillä itse pystyn esimerkiksi kävelemään kuulokkeet päässä alakerran keittiöön asti kahvia hakemaan ja yhteys säilyy silti. Myös kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säätäminen onnistuu helposti ja intuitiivisesti itse kuulokkeiden sivusta rullaamalla.

Mikrofoni toimii oivallisesti eikä ole temppuillut vielä kertaakaan, vaikka sitä on kymmenen erilaisen puheohjelman kanssa. Myös äänentoisto on hyvällä mallilla. Erilaiset äänet erottuvat, stereoefekti toimii eikä ärsyttäviä säröjä tai ongelmia ole tullut vastaan vielä lainkaan.

Akunkesto kuulokkeissa on myös oivallinen. Oletusasetuksilla käytettynä ne tarvitsee ladata ehkä kahdesti viikossa, jos niitä käyttää samassa taloudessa kaksi aktiivista pelaajaa. Tuotekuvaus lupailee akunkestoa n. 20-29 tunnin väliltä, ja se tuntuu pitävän näin parin kuukauden perusteella hyvin paikkansa.

Itselleni kaikista paras asia kuulokkeissa oli kuitenkin niiden napakkuus. Ne istuvat erinomaisesti ja sulkevat tehokkaasti muun maailman ulkopuolelle, mutta eivät kuitenkaan paina korvia. Kirjoitan itse päivittäin kaunokirjallista tekstiä jopa neljän tai viiden tunnin ajan, ja musiikki on tärkeä osa kirjoitusprosessia. Yllättäen nämä pelikuulokkeet ovat osoittautuneet erityisesti sen suhteen loistaviksi. Ehkä olemassa olisi vielä hienovireisempiä ja parempiakin kuulokkeita juuri musiikkielämyksiä varten, mutta minua näiden kuulokkeiden paino ja tukevuus on auttanut uppoutumaan sekä kirjoittamiseen että pelaamiseen aivan eri tavalla kuin yleensä.

Jos kuulokkeista pitää jotakin negatiivista keksiä, niin sanoisin, että niiden napakkuus voi jonkun muun mielestä ehkä tuntua kireydeltä. Lisäksi taipuisa mikrofoni on kuvissa vähän kummallisen näköinen, eivätkä väriä vaihtavat valot kuulokkeiden sivussa ehkä ole kaikkien mieleen.

Hiiri

Logitechin pelihiiri on minusta perushyvä langaton hiiri. Sen käyttöönotto oli kuulokkeiden tavoin hyvin vaivatonta ja helppoa: USB-nanovastaanotin kiinni koneeseen, paristo hiireen, hiiri päälle ja sitten suoraan käyttöön. Hiiri on helppo avata pariston vaihtamista varten ja hyvin intuitiivinen käyttää. Hiiren akunkestoksi lupaillaan n. 250 tuntia yhdellä AA-paristolla, joten ihan heti sitä paristoa ei tarvitse olla vaihtamassa.

Pelihiiren paino on miellyttävä: ei liian kevyt, muttei myöskään liian raskas. Näppäinten välissä oleva rulla on myöskin karhea. Jostakin syystä pidin myös kovasti siitä yksityiskohdasta, että hiiren yläosa ja näppäimet ovat sileät, mutta sen sivut karheammat. Ote hiirestä ja sen hahmottaminen helpottuivat heti, ja sillä oli ainakin minulle yllättävän paljon väliä.

Mitään tajunnanräjäyttävää G305-hiireltä ei ehkä kannata odottaa, mutta se on erinomainen hiiri perus- ja pelikäyttöön.

Hiiri ja kuulokkeet on saatu ilmaisina arvostelukappaleina.