Nörttitytöt tarjoavat tänään kesäksi listan rodullistettujen kirjoittamasta kirjallisuudesta, heidän tekemistään podcasteista ja sarjoista ja elokuvista, joissa käsitellään heidän elämäänsä. Ajankohtaista ja tärkeää katsottavaa, luettavaa ja kuunneltavaa kesäksi!
Kirjoja
1. Ayòbámi Adébáyò: Stay With Me (suom. Älä mene pois)
2. Yaa Gyasi: Homegoing (suom. Matkalla kotiin)
3. Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other
4. Koko Hubara: Ruskeat tytöt. Ruskeat Tytöt -esseekokoelma on ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskeille tytöille. Se perustuu samannimiseen, palkittuun blogiin ja käsittelee identiteettiä, kauneutta, hiphopia ja vanhemmuutta sukupuolen, etnisyyden ja luokan risteymästä käsin.
5. Reni Eddo-Lodge: Why I’m No Longer Talking to White People About Race
6. Angie Thomas: The Hate U Give (suom. Viha jonka kylvät). Mustien miesten kohtaamasta poliisi-väkivallasta syntynyt nuortenromaani siitä, millaista on asua kaupungin ghetto-alueella tummaihoisena.
7. N. K. Jemisin: How Long ‘Til Black Future Month? Fantasia- ja scifi-novellikokoelma suositulta fantasia-kirjailijalta, jolla on ollut itselläänkin vaikeuksia sisällyttää teksteihinsä omannäköisiään hahmoja, koska fantasia-genre on niin valkoinen.
8. Roxane Gay: Bad Feminist (myös suomeksi samalla nimellä). Bad Feminist myllyttää armotta valtakulttuurin näkemyksiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja identiteetistä. Oivaltavissa, usein populaarikulttuurista ponnistavissa esseissään Roxane Gay kertoo omakohtaisesti millaista on kasvaa ja olla nainen, musta ja feministi meitä ympäröivän kulttuurin ristipaineissa.
9. Hassan Blasim: Irakin Purkkajeesus ja Allah99
10. Toni Morrison: The Bluest Eye (suom. Sinisimmät silmät)
11. Tade Thompson: The Wormwood Trilogy
12. Rivers Solomon: An Unkindness of Ghosts
13. Pajtim Statovci: monta vaihtoehtoa, esim. Kissani Jugoslavia
14. Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (suom. He hukkuvat äitiensä kyyneliin). Dystopia apartheid-yhteiskunnasta, jossa eurooppalaisista arvoista on tullut totalitaarisia totuuksia, mutta myös tarina rohkeasta yrityksestä luoda vaihtoehtoisia versioita hirvittävälle tulevaisuudelle.
15. N.K. Jemisin: The Broken Earth -trilogia. Hugo-palkintoja voittanut fantasiatrilogia, jossa käsitellään osuvasti muun muassa traumoja, polyamoriaa ja yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta.
16. Octavia Butler: Kindred
17. Michelle Obama: Becoming, suom. Minun tarinani. Michelle Obaman omaelämäkerta omasta lapsuudestaan ja elämästään ennen puolison presidenttiyttä ja sen aikana.
18. Tomi Adeyemi: Children of Blood and Bone (suom. Veren ja luun lapset). Nuorten fantasiaa. Järisyttävä tarina vastarinnasta, uskollisuudesta ja rajat rikkovasta rakkaudesta.
19. Nnedi Okorafor: Lagoon. Afrofuturistinen scifi-romaani, jossa törmäyskurssilla ovat niin ihmiset, avaruusoliot kuin nigerialainen folklore.
20. Phoebe Robinson: You Can’t Touch My Hair: And Other Things I Still Have to Explain. Koomikko Phoebe Robinsonin räiskyvä, omaelämäkerrallinen tykitys rodusta, kulttuurista ja feminismistä nykypäivän Amerikassa.
21. Trevor Noah: Born a Crime: Stories from a South African Childhood (juuri suomennettu! Suom. Laiton lapsi – Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa)
23. Elizabeth Acevedo: The Poet X (suom. Runoilija X). Rodullistetun kirjailijan raikas säeromaani, joka on suunnattu erityisesti nuorille.
24. Edwidge Danticat: The Farming of Bones (suom. Veressä viljana maa)
25. Nicola Yoon: The Sun Is Also a Star (suom. Aurinko on tähti)
26. Rupi Kaur: Milk and Honey (suom. Maitoa ja hunajaa). Rehellisiä, kauniita, raadollisia ja tarkkoja runoja elämästä, rasismista, naiseudesta, ihmissuhteista ja elämän kipukohdista.
28. Zadie Smith: White Teeth (suom. Valkoiset hampaat)
29. Han Kang: 채식주의자 (suom. Vegetaristi)
30. Sayaka Murata: コンビニ人間 (suom. Lähikaupan nainen)
31. Waris Dirie: Desert Flower (suom. Aavikon kukka)
32. Nnedi Okorafor: Akata Witch ja Akata Warrior. Lasten/nuorten fantasiasarja, jossa myös pohdintaa identiteetistä ja omasta paikastaan maailmassa: 12-vuotias Sunny on syntynyt New Yorkissa mutta asuu perheensä kanssa Nigeriassa, eikä albinoutensa takia tunne kuuluvansa minnekään. Taikuutta, ystävyyttä, rituaalimurhaajan jahtaamista ja ympäristökritiikkiä lumoavasti kirjoitetussa kokonaisuudessa.
33. Claire Kann: Let’s Talk About Love. Alicen täydellinen kesä ei menekään niin kuin hän oli suunnitellut, kun tyttöystävä jättää hänet kuultuaan hänen olevan aseksuaali. Aika uppoutua uuteen työhön, ystävien kanssa hengailuun, ja unohtaa koko deittailu, eikö? Helpommin sanottu kuin tehty. New adult kirja.
TV-sarjoja/elokuvia/dokumentteja
1. 13. Lisäys (Netflix). Dokumentti Yhdysvaltojen poliisin ja vankilalaitoksen historiasta.
2. Dear White People. TV-sarja, jossa värilliset opiskelijat yrittävät selvitä jokapäiväisistä vähättelystä ja politikoinnista arvostetussa yliopistossa, joka ei ole lainkaan niin tasa-arvoinen kuin luullaan.
3. Mudbound. Historiallinen draama-elokuva, jossa kaksi missisippiläistä sukua – musta ja valkoinen – kohtaa toisen maailmansodan aikaisen epätasa-arvon, ennakkoluulot ja syrjinnän.
4. Saamelaisveri-elokuva. Saamelaistyttö yrittää soluttautua osaksi kantaväestöä, mutta oman identiteetin vaihtaminen ei ole niin helppoa. Elokuva kertoo saamelaisten kohtaamista ennakkoluuloista ja syrjinnästä, joilla on vaikutusta myös nykyisiin sukupolviin.
5. Atlanta (Ruutu, Viaplay). Draamakomedia Atlantan räppiscenessä paikkaansa hakevista serkuksista.
6. She’s Gotta Have It (Netflix). Nola Darling yrittää olla uskollinen unelmilleen ja pyörittää samalla kolmea rakastajaa.
7. Never Have I Ever -tv-sarja. Traumaattisesta kokemuksesta toipuva Devi aloittaa lukion toista vuotta ja on päättänytkaristaa menneisyyden taakan hartioiltaan ja saada suosiota osakseen.
8. Spelling the Dream -dokumentti. Neljä intialais-amerikkalaista opiskelijaa yrittää voittaa ikonisen tavauskilpailun.
9. When They See Us -minitv-sarja. Tositapahtumiin perustuva sarja kertoo viidestä tummaihoisesta nuoresta, jotka tuomittiin vuonna 1989 syyttöminä pitkiin vankeustuomioihin New Yorkin Keskuspuistossa tehdystä raiskauksesta.
10. Selma. Historiallinen draamaelokuva siitä, kuinka 1960-luvulla taisteltiin mustien äänioikeudesta.
11. Blackkklansman -elokuva. Colorado Springisn ensimmäinen musta poliisi lyöttäytyy yhteen juutalaisen kollegansa kanssa soluttautuakseen valkoisen ylivallan kannattajien ryhmittymään.
12. Black-ish -tv-sarja. Sarja seuraa afrikkalais-amerikkalaisen perheen elämää, kun he tasapainoilevat henkilökohtaisten ja sosio-poliittisten ongelmien kanssa.
13. The Long Song – Orjatytön laulu -minisarja. Draamasarja karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta Jamaikalla 1800-luvulla.
14. Fresh Off the Boat (Viaplay). Tilannekomedia taiwanilaisen maahanmuuttajaperheen sopeutumisesta – ja sopeutumisvaikeuksista – 90-luvun lopun amerikkalaiseen yhteiskuntaan.
Podcasteja
1. 2 Dope Queens: Kaksi mustaa naista hostaa komediashowta Brooklynissa, aiheina esim. seksi, romantiikka, rotu, hiukset ja New York.
2. Sooo Many White Guys: Phoebe Robinson käy hauskoja ja intiimejä keskusteluja artistien kanssa, jotka (pääosin) eivät ole valkoisia tyyppejä.
3. The Secret Lives of Black Women: Kaksi ystävystä juttelevat vieraidensa kanssa siitä, millä keinoilla mustat naiset ovat selviytyneet kaikesta paskasta, jota kohtaavat arjessaan.
4. Mahadura & Özberkan: Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan antavat tabuille ja ennakkoluuloille kenkää ja puhuvat rohkeasti ja avoimesti vaietuista aiheista. Studiossa kuullaan teräviä puheenvuoroja naurulla ja hyvällä mielellä höystettynä.
5. Mitä V*ttua -podcast: Briksun ja Passun antirasistinen ja feministinen ohjelma, hellyyttä korvillesi ja mielellesi. Poliittisesta henkilökohtaista, henkilökohtaisesta poliittista.
6. Ruskeat tytöt: Pehmee on Ruskeiden Tyttöjen uusin podcast-sarja, joka asettaa ruskeat lihavat kehot keskiöön. Sarja on tehty intersektionaalisesta feminismistä, radikaalista itserakkaudesta, kehopositiivisuudesta ja hyvistä viboista. Afrosuomen historiaa etsimässä on ensimmäinen Ruskeiden Tyttöjen julkaisema podcast, joka ilmestyi syksyllä 2017.
7. Our Shared Podcast Spotifyssa. Emma Watsonin kokoama lista podcasteja ja haastatteluja, joissa puhutaan ainakin rodullistamisesta, rasismista ja poliisi-väkivallasta.