Nörttitytöt

Tuottaako Helmetin lukuhaasteen suorittaminen päänvaivaa? Ei hätää! Nörttityttöjen kirjoittajat ovat koonneet vinkkejä ja kirjasuosituksia jokaiseen haasteen kohtaan. Alkuperäisen haasteen sekä lisää vinkkejä löydät täältä. Näistä suosituksista löytyy taatusti jokaiselle jotain!

Tästä postauksesta ei luettava lopu hetkeen! Kuva: anggarfer/Flickr. (CC-BY-NC-SA 2.0)

1. Kirja on vanhempi kuin sinä

Sir Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira (1902)

Ensikosketukseni Sherlock Holmesin tarinoihin, mistä ainakin aikanaan pidin valtavasti. Sittemmin kiinnostunut muistakin Holmes-tarinoista, jotka tähän kohtaan istuvat. -Sonja H. 

Jane Austen: Neito vanhassa linnassa (1817)

Kirjailijan ensimmäinen julkaisua varten valmiiksi saatu kirja, joka tosin pääsi painoon vasta hänen kuolemansa jälkeen. Kirja on mielestäni nopealukuinen goottihenkinen kartanotarina. – Nita M. 

2. Iloinen kirja

Rainbow Rowell: Pumpkinheads

Ihana hyvän mielen sarjakuvaromaani! Klassinen ihastustarina teineistä, mutta hahmot ovat moderneja. Sarjakuvamuodossa enkkua on helppo lukea. – Tuuli V.

3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti

Leo Tolstoi: Sota ja rauha (suom. J. A. Hollo, muitakin suomennoksia on).

Luin tämän suurteoksen ystäväni haastamana. Hän oli sitä mieltä, että kirja on mitä mainioin klassikko. Minä taas uumoilin kirjan olevan rutikuiva ja raskassoutuinen järkäle. Erehdyin. Toki Tolstoi innostuu välillä filosofoimaan sodan ja rauhan olemuksesta sivukaupalla – mutta siellä pohdintojen välissä on myös se kaikki muu, muun muassa ehkä maailmankirjallisuuden sykähdyttävin kuvaus nuorison talviöisestä rekiajelusta. -Jenni P.

4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä

Robin Hobb: Salamurhaajan oppipoika (Näkijän taru 1, suom. Sauli Santikko)

Eri kansikuvin varustettuja painoksia lienee monia, mutta minulle rakkaimmassa ovat Fitz, Chade ja aivan reunassa Narrin käsi sormi pystyssä. Taustalla kohoaa Peuralinna. Michael Whelanin kansikuva on nähtävillä esimerkiksi Risingshadow’ssa. -Jenni P. 

5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Kerttu Vuolab: Valon airut 

Proosateos saamelaiskulttuurista, luontosuhteesta ja kirjoittajan omista sukutarinoista. – Ida-Maria M.

6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella

V. E. Schwab: Tummenevat varjot (Shades of Magic 2)

Koska ensimmäinen osa oli niin hyvä, tämä toinen oli myös tosi puoleensavetävä sen voimalla. Tämä oli hitaampi kuin edeltäjänsä ja tiivistystä olisi ehkä voinut tehdä, mutta maailma ja hahmot edelleen kiinnostavia ja hyviä! Arvostelu kirjasta. – Tuuli V.

7. Kirjassa rikotaan lakia

V. E. Schwab: Magian syvempi sävy (Shades of Magic 1)

Aivan mahtava avausosa trilogialle. Tosi nopeatempoinen ja vauhdikas, kunhan alun maailmaan ja hahmoihin tutustumisesta pääsee. Ei missään vaiheessa tylsää hetkeä! Sijoittuu neljään eri Lontooseen, joissa kaikissa on eri verran magiaa. Politiikkaa, ihmissuhteita, itsensä löytämistä ja miettimistä, vahva naishahmo… Arvostelu kirjasta. – Tuuli V.


Antti Tuomainen: Mies joka kuoli.


Mustan huumorin sävyttämä kirja, jolle itse ainakin naureskelin sen kaikessa ironiassaan. Ketäpä ei naurattaisi jännittävä takaa-ajokohtaus Haminan kaupungissa? Myönnettävä tosin, ettei sovi kaikille ja ensimmäinen reaktioni oli “mitä ihmettä”, kunnes hokasin sen viehätyksen, haha.  -Sonja H.

Scott Lynch: Locke Lamoran valheet

Locke Lamora kumppaneineen tuntee kultaiset käytöstavat ja komeiden vaatteiden suotuisan vaikutuksen, sillä niiden ansiosta he pystyvät rötöstelemään yhteiskunnan kerman keskuudessa. Jo vuosikausia herrasmiesvarkaiden röyhkeä joukko on ryövännyt aatelisilta rikkauksia välittämättä muinaista Venetsiaa muistuttavan kaupungin sisäisistä säännöistä. Äkkiä rosvojoukko saa vastaansa vaarallisen vihollisen, joka ei pelkää käyttää voimaa saadakseen haluamansa. Sarjan ainoa suomennettu osa. – Nita M.

8. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi

Mun työkaverini tavallaan valitsi mun puolesta Maarit Verrosen novellikokoelman Muutama lämmin päivä. Teimme kirjaideoiden vaihtoa ja hän tästä minulle kertoi. En ollut edes ajatellut lukevani novellikokoelmaa, mutta onneksi luin! Tämä oli hyvä! Valitsen siis tämän myös sinun puolestasi sinulle. – Vilja

9. Kirjassa kohdataan pelkoja


Torey Hayden
: Häkkipoika.

“Kirja kertoo 15-vuotiaasta häkkipojasta nimeltä Kevin, joka ei ole puhunut vuosikausiin. Nimen häkkipoika hän on saanut siitä, että hän rakentaa tuoleista itselleen häkin, jossa piileskelee. Keviniä pelottaa lähes kaikki”, tämän esittelytekstin perusteella valitsin itselleni luettavaksi tämän kirjan. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! – Sonja H.

10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa

Herbjørg Wassmo: Dinan kirja

Romaani erittäin voimakastahtoisesta naisesta 1800-luvun Pohjois-Norjasta. Dina tekee mitä haluaa, mutta hän kohtaa kirjassa myös vertaisensa. Ei mitenkään hyvä tai täydellinen päähahmo, joka on joutunut kokemaan lapsuudessaan kovia! – Tuuli V.

Sofi Oksanen: Stalinin lehmät

Sijoittuu sekä Suomeen että Viroon. Kertoo Annan ja hänen äitinsä tarinaa Suomessa ja Neuvosto-Virossa. Käsitellään mm. Suomen ja Viron suhteita, “ryssävihaa”, bulimiaa, sopeutumista uuteen maahan ja Neuvosto-Viron elämää. – Tuuli V.

Dan Brown: Da Vinci -koodi

Seikkaillaan mm. Vatikaanivaltiossa. Hyvin suosittu ja menevä trilleri, joka etenee tosi sukkelaan ja esittelee vaihtoehtoista historiaa siitä, että Maria Magdalena olisi ollut Jeesuksen vaimo. Mukana temppeliritarit ja Graalin malja! – Tuuli V.

11. Vaihtoehtohistoria

Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Kaikki mielihyvää tai riippuvuutta aiheuttavat tuotteet ovat kiellettyjä. Eletään 2010-lukua Suomessa, ja suuri ja mahtava valtiollinen tiede on jalostanut uuden ihmisen alalajin, alttiin, nöyrän ja itseään tyrkyttävän, joita aiemmin sanottiin naisiksi (näin saadaan se eräs tietty mielihyvää tuottava asia hallinnoitua). Suurin laiton huume ovat chilit! Aivan mahtava kirja. – Tuuli V.

Elan Mastai: All Our Wrong Todays

Tämä oli siitä hassu kirja, että se alkoi yhden tähden arvoisena, mutta loppua kohden se kohosi kolmeen tähteen viidestä. Päähenkilö on aluksi tosi rasittava, mutta kasvaa tarinan edetessä. Tom lähtee omasta maailmastaan, jossa autot lentävät ja teknologia on huisin edistynyttä (niin kuin kuviteltiin 1950-luvulla), ja päätyy vahingossa meidän kokemaamme vuoteen 2016. Oho ja hups, maailma hieman muuttui aikamatkustuksen takia. – Tuuli V.

12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera

Sofi Oksanen: Puhdistus

Kertomus Neuvosto-Virosta 1930-luvulta 1990-luvulle. Kolme sukupolvea, joilla kuitenkin on samanlaisia kokemuksia. Kateutta, kostoa, väkivaltaa, sotaa, seksibisnestä. Aika raakoja teemoja. Varoituksen sana: kirjan keskiosa oli ainakin omasta mielestäni hieman hidasta luettavaa, mutta kyllä sen arvoista. – Tuuli V.

Miika Nousiainen: Maaninkavaara

Ihanan humoristinen ja surullinen kirja samassa paketissa. Sai itkemään ja nauramaan. Martin urheilupoika kuolee, joten tytär alkaa juosta isäänsä ylös masennuksesta. Kuvataan suomalaista parisuhderakennetta, suomalaista miestä, kestävyysjuoksun parhaimmuutta ja isä-tytär-suhdetta. Lempikirjojani. – Tuuli V.

Toinen suositus Maaninkavaaralle. Kirjan kerronta imaisee mukaansa ja saa miettimään mitä itse kukin on valmis tekemään saavuttaakseen tavoitteensa. – Noora A. 

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Sodasta on kirjoitettu mielettömästi, mutta Kinnunenpa kirjoittaa nimenomaan naisen näkökulmasta! Kirjassa seurataan neljää hahmoa kolmessa sukupolvessa. Teemoina sota, evakkous, naisen asema ja sukupuolten epätasa-arvo, kätilön ammatti, homoseksuaalisuus, vammaisuus. Kerrottakoon myös knoppitietona, että kirjan nimi viittaa mm. Kuusamon keskustassa olevaan “neljän tien risteykseen”, joka on Kuusamon torin vieressä. – Tuuli V.

13. Kirjassa eksytään

Nelli Hietala: Lintujen käytännöllisyydestä

Novellikokoelma! Aivan ihana kokoelma suomalaisuudesta. Todella ironinen ja helppolukuinen. Yhdessä novellissa opetetaan eksymään. – Tuuli V.

14. Urheiluun liittyvä kirja

Miika Nousiainen: Maaninkavaara (suositus ylempänä). – Tuuli V.


Eva Wahlström: Rajoilla.


Valitsin tämän kirjan (en ole itse vielä lukenut), koska se kertoo huippu-urheilun synkästä puolesta. Se ei ollut ainoa syy vaan myös se, että naisnyrkkeilijän tarina kiinnostaa.

15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

Valpuri Innamaa oli 1500-luvun menestyneimpiä Turun porvareita, vaikka oli nainen. Vuori on kirjoittanut hänestä hienon kirjan, jossa päähenkilö ei todellakaan ole aina kauhean rakastettava hahmo, mutta tarinaa ei malta päästää pois hyppysistään. – Tuuli V.

Daisy Goodwin: Victoria

Kirja perustuu Victoria I:n päiväkirjoihin, joiden perusteella Goodwin on luonut dramatisoinnin kuningatar Victorian ensimmäisistä hallintovuosista. Tosi viihdyttävä kirja siitä, kuinka vaikeaa voikaan olla hallita suurta imperiumia vasta 18-vuotiaana naisena 1800-luvun alkupuolella. Englanniksi. – Tuuli V.

16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli

Maria Laakso: Taltuta klassikko

Erityisesti nuorille suunnattu klassikoita tiivistävä teos, joka on kirjoitettu varsin nokkelaan sävyyn. Lyhyt ja viihdyttävä! Jos haluat tiivistelmä-oppitunnin suomalaisista klassikoista, tämä on helppo ja hyvä valinta. – Tuuli V.

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo

Daniel-poika saa valita itselleen kirjan, jonka salaperäisestä kirjailijasta muodostuu hänelle elämänmittainen pakkomielle. Lopulta teoksen tarina alkaa toistua Danielin omassa elämässä. Kaunis, maaginen kertomus, joka takuulla imee mukaansa! – Ida-Maria M.

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa

Aikuisten satu miehestä joka rakastaa kirjoja, mutta viettää päivänsä tuhoten niitä. Eräänä päivänä hän löytää junasta päiväkirjan, jonka mystistä kirjoittajaa mies yrittää jäljittää. Kaunis, pieni kirja, joka melankolisuudestaan huolimatta herättää toivoa. – Ida-Maria M.

Margaret Atwood: Noidan sikiö


Upea uudelleenkerrottu versio Shakespearen Myrskystä. Tämä menee vähän ohi, sillä tässä kyseessä on näytelmästä, mutta onhan Myrsky myös kirja ja kirjana moni meistä sen tuntee. 

17. Tutkijan kirjoittama kirja

Sanna Nyqvist: Räjähdemiehen perintö

Kiinnostava katsaus kirjallisuuden Nobel-palkinnon historiaan ja nykytilanteeseen, ehdoton jokaiselle kirjallisuudesta kiinnostuneelle! – Ida-Maria M. 

Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika: kymmenen myyttiä keskiajasta 

Kirja pureutuu tavanomaisiin virhekäsityksiin keskiajasta, ja muistuttaa että kyseessä oli ajallisesti ja maantieteellisesti laaja kokonaisuus, josta ei noin vain voi tehdä yleistyksiä. – Noora A. 

18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja


Neil Grasse Tyson
: Tähtitiedettä kiireisille.


Nappasin tämän luettavaksi Helmetiin aiheen vierauden vuoksi. Onko tähtitiede sinulle vieras aihe? Kuunneltuani hetken kirjaa, se antaa helpon ja nopean tavan lähestyä tähtitiedettä – myös kiireisille. -Sonja H.

19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja

Hypetetty novellikokoelma, eikä syyttä! Berlin on tarkkanäköinen kirjoittaja, jonka teoksessa fakta ja fiktio sekoittuvat. Kirjaa voi lukea osissa ja keskustella jokaisesta novellista erikseen. – Ida-Maria M.

20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja

Lasse J. Laine: Suomen linnut: harrastajan opas

Jos tykkäät luonnosta ja uuden oppimisesta, tämä on kiva kirja! Ei tarvitse tietää linnuista mitään tai olla varsinainen harrastaja, sillä tässä kirjassa käydään läpi lintujen elämää varsin kattavasti ja helppolukuisesti. – Tuuli V.

21. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

“Ennen kuin minä ja sotamieli ammumme toisemme, yritän tapani mukaan vähän keventää tunnelmaa.” En ole itse vielä lukenut teosta, mutta tämä aloitus herätti kiinnostuksen välittömästi! – Ida-Maria M.

22. Kirjassa on epäluotettava kertoja

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Bruno on 9-vuotias berliiniläispoika, jota harmittaa, kun perhe joutuu muuttamaan armeijassa työskentelevän isän työn perässä jonnekin outoon maaseutupaikkaan, Aus-vitsiin. Heillä on kaunis puutarha, mutta naapurit asuvat rumissa hökkeleissä ja pukeutuvat kaikki raidallisiin pyjamiin. Aidan takaa löytyy kiva leikkikaveri, Schmuel. Jos et ole lukenut, niin huh huh, lue. Kaikkien pitäisi. – Tuuli V.

Emma Donoghue: Huone

Viisivuotiaan näkökulmasta kerrottu tarina siitä, kuinka lapsi ja tämän äiti elävät Huoneessa, jossa on Matto ja Televisio. Tarina sen lapsen näkökulmasta, jonka äiti on kidnapattu ja pidetty vankina. – Tuuli V.

23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä

Eve Hietamies: Yösyöttö

Humoristinen teos miehestä, joka jää yksin vauvansa kanssa. Teos on ilmestynyt myös elokuvana. – Ida-Maria M.

24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa

L. M. Montgomery: Esimerkiksi Anna- tai Runotyttö-sarja

Klassikkojen klassikko, tyttökirjallisuuden kruununjalokivi-nimi. Jos et ole vielä Montgomeryyn tutustunut, kannattaa se ehdottomasti tehdä viimeistään nyt. Muista vaan se, että jos satut olemaan aikuinen lukija, molemmissa sarjoissa kertojana on varsinkin aluksi nuori tyttö, jolla on nuoren tytön ajatukset. Tapahtumaympäristönä molemmissa toimii 1800-luvun kanadalainen pieni kylä saaressa, ja mukana on ihmissuhteita ja rakkautta kirjallisuuteen. – Tuuli V.

Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt

Olen lukenut teoksen kaksi kertaa: tein siitä yläkouluikäisenä esitelmän, jolloin teini-ikäisen päähenkilön elämä ja ajatukset olivat varsin samaistuttavat. Pari vuotta sitten kuuntelin kirjan aikuisen näkökulmasta, jolloin päähenkilön äidin – myös erittäin suuressa osassa kirjaa – osa tuntui minusta paljon voimakkaammalta. Kyyneleitä vuosi, huikean koskettava tarina. Kyseessä siis tarina nuoresta tytöstä ja tämän kaverista, jotka katoavat aikalailla jälkiä jättämättä. Äiti ei osaa menettää toivoaan, vaikka seksibisnekseen viittaavia tietoja alkaa ilmaantua. – Tuuli V.

25. Kirjassa ollaan saarella

L. M. Montgomeryn Anna- tai Runotyttö-sarjan jokin osa. – Tuuli V.

26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Parin viime vuoden aikana myös Suomessa hypeä kerännyt kirja neljästä nuoresta amerikkalaisesta miehestä ja heidän elämästään. Keskiössä on Jude, jolla on pahoja lapsuudentraumoja ja erittäin realistisesti kuvailtuja mielenterveysongelmia. Valtava tiiliskivi, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen! – Tuuli V.

27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Säeromaanien parhaimmistoa. Elämänmakuinen, koskettava, nopeasti ahmittava. 15-vuotiaan Xiomaran kipuilua vahvasti uskonnollisen äidin ja tyttären maailmojen kolistessa vastakkain. – Niina T.

28. Tulevaisuudesta kertova kirja

Andy Weir: Yksin Marsissa.

Robinson Crusoen selviytymistarina päivittyy tulevaisuuteen, kun astronautti Mark Watney jää vahingossa Mars-planeetalle ja joutuu selviytymään rajallisten resurssien ja omien kykyjensä turvin. – Noora A.  

29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

Ihana matkakirjaa, päiväkirjaa ja kulttuurintutkimusta yhdistävä teos, joka nousi heti yhdeksi lempikirjoistani. -Anna M.

Kaoru Mori: Aron morsiamet.

Naisten ja perheiden elämää 1800-luvun lopun Keski-Aasiassa. Piirrosjälki hivelee silmää ja arjen kuvaus on yksityiskohtaista ja kaunista. – Noora A. 

Ai Yazawa: NANA -mangasarja.

Mangasarjan tapahtumat kertovat kahdesta nuoresta aikuisesta, joiden molempien nimi on Nana. Molempien unelmat ovat erilaisia, mutta Japaniin sijoittuvassa tarinassa he päätyvät kämppiksiksi, ystäviksi ja tavoittelevat unelmiaan rock, työ- ja rakkauselämässä. Ehdoton mangasuosikkini! – Sonja H.

Helen DeWitt: Viimeinen samurai (suom. Anna-Laura Talvio ’Elone).

Kirjalla ei ole mitään tekemistä Tom Cruisen tähdittämän samannimisen leffan kanssa. Sen sijaan sillä on erittäin paljon tekemistä Akira Kurosawan Seitsemän samuraita -klassikkoelokuvan kanssa. Jälkimmäinen elokuva kannattaa katsoa ennen sukeltamista tähän kreikan kieliopilla ja lapsineroudella ja musiikilla ja matematiikalla ja Lontoon metrolla höystettyyn teokseen. -Jenni P.

30. Kirjassa pelastetaan ihminen

Hank Green: Ihan mieletön juttu

Scifihtävä seikkailudraama! Millaista on nousta YouTube-tähtenä kuuluisuuteen, ja miten tuo kuuluisuus vaikuttaa elämään samalla, kun maailman suurkaupunkeihin on ilmestynyt Transformers-roboteilta näyttäviä patsaita. – Tuuli V.

31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (suositus ylempänä). – Tuuli V.


Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla.

Ketäpä ei kiinnostaisi 1400-luvun Savo, johon tarina sijoittuu? Itselleni uusi tuttavuus, mutta savolaisena ja kiinnostuneena hieman historiasta sekä erityisesti taikauskosta, valitsin tämän itselleni luettavaksi kirjan tituleeratessa molempien puolesta!  -Sonja H.

Myös jatko-osat Iso härkä ja Tuonela kannattaa lukea mikäli ensimmäinen osa miellytti. Kamulan romaanit ovat toimivia historiallisen romaanin ja fantasian yhdistelmiä. Menneisyyden arkea ja selviytymistä, esimerkiksi lääkintätapoja, metsästystä ja raudan käsittelyä on kuvattu osaavasti. – Noora A. 

 32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa

Andrej: Viimeinen toivomus (Noituri 1)

Geralt on noituri, joka tappaa hirviöitä ja saa siitä rahaa. Tämän hetken kuumimman fantasiasarjan ensimmäinen osa. Tosi helppo lukea, sillä tämä eka kirja koostuu novelleista. – Tuuli V.

Peter Høeg: Lumen taju. Høegin klassikon vuodelta 1993 on meille tanskaa taitamattomille suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Ja onneksi on! -Jenni P. 

33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos

Anni Kytömäki: Kultarinta

Ihanaa luonnon ja kansanperinteen tuntemusta. 1900-luvun alkupuolen Suomen kuvausta kahdessa sukupolvessa. – Tuuli V.

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

Ekologinen jännitysromaani, joka päättyy ihmisen itsensä aiheuttamaan ympäristökatastrofiin. Todella pakahduttavaa luettavaa siitä, mitä ilmastonmuutos voisi saada aikaan. – Tuuli V.

34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana

Lasse J. Laine: Suomen linnut: harrastajan opas (suositus ylempänä). – Tuuli V.

Anni Kytömäki: Kultarinta (suositus ylempänä). – Tuuli V.

Katinka Sarjanoja: Korpinlaulu

Kelttihenkistä kevyttä, suomalaista fantasiaa. Draamaa, politikointia, nopeaa kerrontaa, helppoa luettavaa. Arvostelu täällä. – Tuuli V.

35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa

Hank Green: Ihan mieletön juttu (suositus ylempänä). – Tuuli V.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset

Todella helppolukuinen, viihteellinen kirja siitä, miten olisi, jos USA:ssa olisi kuninkaallisia. Kuinka vaikeaa on valita puoliso, miten media ja some vaikuttaa kuninkaallisten elämään, mitäs sitten kun ihastut ihan tavalliseen tyyppiin, mutta oletkin itse kuninkaallinen. – Tuuli V.

36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja

Stephen King: Tarpeellista tavaraa

Kirjailija Johanna Sinisalon suositus, yhteiskunnallista kauhua. Täältä voi katsoa myös muut Sinisalon kauhusuosikit! – Ida-Maria M.

37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Viime vuoden suosituin äänikirja Suomessa. Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. – Tuuli V.

Daisy Goodwin: Victoria (suositus ylempänä). – Tuuli V.

38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu

Ursula LeGuin: Kahdesti haarautuva puu (suom. Jyrki Iivonen).

Eikös kirjan nimi lasketa sen kuvaukseksi? 😉 Tieteisromaani on osa LeGuinin maineikasta Hain-sarjaa. -Jenni P.

39. Kirjassa lennetään

Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Dystopia häämöttävästä ekokatastrofista ja yhteiskunnan kontrollista. – Ida-Maria M.

40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja

Ray Bradbury: Lokakuun maa (suom. Matti Kannosto).

Etenkin Fahrenheit 451 -teoksesta tunnettu Ray Bradbury kuoli vuonna 2012. Lokakuun maa on kokoelma Bradburyn novelleja. -Jenni P.

Ursula K. LeGuin: Pimeyden vasen käsi (suom. Kalevi Nyytäjä).

Vuonna 2018 menehtyneen LeGuinin romaani on scifi-klassikko. Jääkautta viettävälle Gethen-planeetalle saapuu tähtienvälisen Ekumeenin lähettiläs Genly Ai, jonka silmien kautta LeGuin spekuloi, millainen olisi sukupuolirooleista ja niihin liittyvistä odotuksista vapaa maailma. -Jenni P.

41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan

Elizabeth Acevedo: With the Fire on High

Lukiolainen teiniäiti haaveilee kokin urasta, mutta miten opiskella, kun perhe on köyhä ja lapsesta täytyy huolehtia. Varsin kevyttä luettavaa. – Tuuli V.

42. Kirjassa on isovanhempia

Hanna Rentola: Heinäkuu

Esikoisromaani kertoo kahvinkeitosta, vanhemmuudesta sekä tietenkin Doctor Whosta. Unenomainen kertomus hämärtää toden ja epätoden rajoja ja saa arjen näyttäytymään uudessa valossa. – Ida-Maria M.

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet


1930-luku, elävien lesken, vankien vaimojen unohdettu elämä. Todella tekee historiaa eläväksi myös upean kielen kautta. – Vilja

43. Kustantamon kirjasarjassa julkaistu kirja

Keltaisen kirjaston kirjat, esim. John Steinbeck: Vihan hedelmät, Yasunari Kawabata: Lumen maa & Alice Munro: Valkoinen tunkio. – Ida-Maria M.

44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Toisen maailmansodan jälkeen kolmekymppinen kirjailija Juliet etsii uutta suuntaa ja päätyy Guernseyn saarelle saatuaan siellä asuvalta mieheltä kirjeen. Koko teos kerrotaan kirjeenvaihdon muodossa. Erikoisesta muodostaan huolimatta tarina avautuu täyteläisesti. – Niina T.

Cecelia Ahern: Sateenkaaren tuolla puolen

Todellinen rakkaustarina. Rose ja Alex ovat tunteneet toisensa viisivuotiaista lähtien, mutta elämä heittelee niin, etteivät he tunnu olevan koskaan samassa elämäntilanteessa samaan aikaan. Tosi viihdyttävää, helppoa ja nopeaa luettavaa. – Tuuli V.

Daniel Glattauer: Kun pohjoistuuli puhaltaa

Riipaiseva rakkaustarina tämäkin. Emmi yrittää perua lehtitilauksen, mutta sähköposti menee väärälle henkilölle. Emmi ja Leo alkavat kirjoitella toisilleen sähköposteja, ja pian he tuntevat toisensa ajatukset läpikotaisin, vaikkeivät ole koskaan tavanneet. Emmi kuitenkin on naimisissa, ja Leo toipuu hajonneesta parisuhteestaan, joten draamaa draamaa! Niin mukaansa tempaiseva ja vatsanpohjaa kutittava tarina. – Tuuli V.

45. Esikoiskirja

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (suositus ylempänä). – Tuuli V.

Anni Kytömäki: Kultarinta (suositus ylempänä). – Tuuli V.

46. Kirjassa on sauna

Paula Havaste: Tuulen vihat (Vihat 1) (suositus alla). – Tuuli V.

47.-48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet

Paula Havaste: Tuulen vihat / Maan vihat / Veden vihat

Neliosainen trilogia, jonka ensimmäisessä osassa tutustutaan Paimion tuvan Kertteen. Kerten tarinaa seurataan läpi kirjojen. Mukana kansanperinnettä, loitsuja, taikoja, uskomuksia 1100-luvun Suomesta! Muissa osissa mennään myös muulle Suomenlahden alueelle. – Tuuli V.

49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

Tunnustuksellista autofiktiota äidiksi kasvamisesta, joka painii samassa sarjassa Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -teoksen kanssa. Päiväkirjamaisen rakenteensa takia nopea luettava, mutta aihepiirinsä puolesta mikään helppo kokemus tämä ei ole. – Ida-Maria M.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset (suositus ylempänä). – Tuuli V.

V. E. Schwab: Loihdittu valkeus (Shades of Magic 3)

Päätösosa fantasia-trilogialle. Aiemmat osat löytyvät ylempää suositeltuina! Ihana maailma, jossa seikkaillaan neljän eri Lontoon välissä. Magiaan suhtaudutaan joka tasolla eri tavalla: jossain sitä on vähän, jossain paljon, jossain se on voiman lähde, jossain taas harvinainen etuoikeus. – Tuuli


Suzanne Collins: Nälkäpeli – Balladi laululinnuista ja käärmeistä.
Odotan itse Nälkäpeli -fanina kirjaa kovasti! Julkaisu toukokuussa. – Sonja H.

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Nousiaisten kirjaston henkilökunta suosittelee:

Vuokko Hurme: Kiepaus

Lastenkirja, jossa 9-vuotias Lenna elää maailmassa, jossa painovoima on kiepsahtanut ylösalaisin. Kirja on koukuttava, surullinen, haikea, mutta siinä on myös huumoria. Kirjassa on vahvoja nais- ja tyttöhahmoja. Suosittelen kaikille yli 9-vuotiaille lapsille ja aikuisille. Kirjasta on jatko-osat Kaipaus ja Keikaus, ja nämä lukemalla voi osallistua myös haastekohtiin 47.-48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet. – Elina S.

Aino Kallas: Sudenmorsian

Nuori Aalo rakastuu metsänvartija Priidikiin ja elää tämän kanssa auvoista elämää, kunnes alkaa kuulla öisin susien kutsun. Lyhyt klassikko, jonka kieli  ja huikea tarina vievät mennessään. Sopii myös haastekohtaan 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos. – Elina S.

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous

Fantasiamaailmaan sijoittuva mieletön tarina Pausta, joka leikkaa pitkät kutrinsa, josta äiti hermostuu. Pau ei vielä ymmärrä, miksi, mutta kun maailman tylsin ja kiltein äiti tappaa kaksi kärtsäpartiolaista kotonaan, alkaa teoksessa todenteolla tapahtua. Tarina on koukuttava ja yllättää lukijan kerta toisensa jälkeen. Kirjassa on myös yksi parhaista lukemistani seksikohtauksista. – Elina S.

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Eka reaktioni tämän kirjan lukemisen jälkeen: voiluojavoiluojavoiluoja mitä just luin! Vuoroin itkin, vuoroin inhosin. Mikä kamala, hirvittävä, julma mutta silti ihan mieletön teos. En suosittele kenellekään ja silti kaikille. Sopii myös esimerkiksi haastekohtaan 26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö. – Elina S.

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa

Toimittaja Rakel Aho matkustaa Balkanille juuri sodan kynnyksellä. Balkanin historiaa, rakkaustarinaa, hienoa kerrontaa. Sopii myös haastekohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa. – Elina S.

Niin paljon kirjoja, ettei tiedä mistä aloittaa! Valitsemisen vaikeus on varmasti tuttua monelle himolukijalle. Kuva: © Livia Alina/Flickr

Onko sinulla suosikkeja, jotka sopisivat lukuhaasteeseen? Jaa suosituksesi kommenteissa ja kerro, mihin kohtaan ne sopisivat! Jos kaipaat vieläkin lisää lukuvinkkejä, ei hätää: Nörttitytöt palaavat erillisellä postauksella, jossa jaetaan vinkkejä Helmetin pieneen lukuhaasteeseen.