Voi että. V. E. Schwabin Magian syvempi sävy on ihana. Ei välttämättä tarvitse lukea edes tämän pidemmälle, nyt mars kirjakauppaan tai kirjastoon!

Jos nyt joku välttämättä haluaa tietää enemmän, niin Magian syvempi sävy kertoo Kellistä, joka asuu Punaisessa Lontoossa. Hän on Punaisen Lontoon kuninkaallisten maagi, erittäin poikkeuksellinen ja harvinainen sellainen (totta kai). Kell kuljettaa viestejä kuninkaaltaan vieraiden Lontoiden hallitsijoille: Harmaa Lontoo edustaa meidän maailmamme Lontoota, jossa taikuus on lähestulkoon hävinnyt. Valkoinen Lontoo taas käy kovaa taistelua taikuutta vastaan, ja taikuus on kovaa vauhtia voittamassa. Lisäksi joskus on ollut myös Musta Lontoo, joka on suljettu jo satoja vuosia sitten, mutta joka silti levittää uhkaansa muiden maailmojen ylle.

Ensimmäiset sata sivua kirjassa tutustutaan pääasiassa hahmoihin sekä eri maailmoihin. Itse juonesta ei tässä vaiheessa ole vielä hajuakaan, mutta ainakin minä nautin alusta aivan suunnattomasti. Suosin yleensä tosi tapahtumavetoisia kirjoja, mutta tässä kerrontatapa oli kuitenkin varsin tiivis ja eteenpäin vievä, joten imeydyin tarinaan tosi hyvin, vaikkei varsin vaiheikkaita tapahtumia heti ollutkaan. Aikalailla tarkalleen sivulla sata meininki kuitenkin muuttui, ja koko lopputeos oli täynnä menoa ilman juuri minkäänlaisia taukoja. Loppujen lopuksi siis varsin juonivoittoinen kirja.

Tässä sarjassa taikuus on luotu todella mielenkiintoiseksi ilmiöksi. Se on personifikoitu: taikuus ei ole pelkästään keino tehdä jotain, vaan se ottaa myös itse aktiivisen toimijan roolin. Taikuuden kanssa pystyy tietyllä tapaa kommunikoimaan, ja erityisesti Valkoisen Lontoon uhkaavan possessiivinen ote taikuudesta on erittäin mielenkiintoista seurattavaa: taikuus ei noin vain alistu alistettavaksi. Onkin jännittävää tarkkailla, miten Punaisen Lontoon tasapainoisempi suhde taikuuteen oikein vaikuttaa erityisesti Kellin tarinaan ja toimintatapoihin.

Plussaa teos saa minulta myös siitä, että tämä on ihan kokonainen itsenäinen teos, vaikka aloittaakin trilogia-sarjan. Kirjan lopussa oikeasti tuntuu, että tämä tarina loppuu tähän, ja mikä parasta, siitä huolimatta jään odottamaan seuraavaa osaa suurella innolla! Päähahmot Lila ja Kell jäävät pyörimään mieleen, ja odotan innolla, miten heidän tarinansa jatkuu.

Plussaa:
– Hyvä lukurakenne. Kirja oli jaettu useampaan päälukuun, jotka olivat puolestaan jaettu todella tiiviisiin alalukuihin.
– Kirja on kokonainen tarina.
– Loppuun laitetut novellit kirjassa kertomattomista kohdista!
– Monta Lontoota, joiden kautta maailmojen välillä pääsee matkustamaan.
– Myös magiaa osaamaton voi taistella maagia vastaan menestyksekkäästi.
– Tosi ihana taikuus-systeemi!
– Moitteeton suomennos.

Miinusta:
– Päähahmo-naista tituleerataan tytöksi, vaikka vain hieman vanhempi päähahmo-mies on tietenkin mies.
– Välillä välimerkeillä kikkaillaan ihan liiallisuuksiin saakka.

V. E. Schwab: Magian syvempi sävy (454 s.)
Suomentanut Mika Kivimäki
Karisto 2019

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Mrs. Darth Vader