Tässä postauksessa kurkistetaan, millainen onkaan opiskelutili Instagramissa. Millainen ilmiö- ja yhteisö onkaan kerääntynyt tagin taakse?

Mikä ihmeen #studygram?

Olen itse vastikään löytänyt #studygram -yhteisön Instagramista ja se on mahtavaa! Studygram on tagi ja sen lisäksi tarkoittaa nimeä tilille, joka käsittelee pääpainoisesti opiskelua. Erityisesti olen huomannut suomalaisessa studygram-kulttuurissa yhteisöllisyyttä, joka on tuonut virtaa omaankin tekemiseen. Suomalaisia studygram-tilejä löytää esimerkiksi tagin #studygramsuomi takaa. Vinkkejä ja tsemppejä jaetaan ja toisilta opiskelijoilta kysellään kuulumisia, mikä on päivittäistä toimintaa Instagramin opiskeluyhteisössä.

On inspiroivaa katsoa muiden etenemistä ja motivaatio kasvaa, kun tekee ”yhdessä”, vaikka ei kuitenkaan olla konkreettisesti tekemisissä. Vaikka ainahan on mahdollisuus siihenkin, että järjestää “studygram-treffit” yhdessä opiskelua varten! Tätäkin tapahtuu ja se tiivistää hyvin yhteishenkeä, joka porukalla on, ja vertaistuki on keskeisessä asemassa.

Osana yhteisöä olemisen olen kokenut vasta-alkajanakin motivoivaksi. Kauniita kuvia on myös kiva katsella, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa on kuvatekstien sisältö. Mitä opiskellaan, mihin tähdätään. Yksi suosituimpia Instagramin teemoja Suomessa tuntuu olevan tagi #lääkikseen2020, mutta itse pidän studygramia AMK-opinnoistani ja pari muutakin eri alan opiskelijaa on vastaan tullut. Edes peruskoululaiset eivät ole poikkeuksellisia, vaikkakin vähän harvinaisempia. Lukio-opinnoissa studygramin pitäminen onkin sitten yleisempää jo.

”Mutta mun muistiinpanot näyttää kamalilta…”

Vain kauniita kuvia ja hienoja muistiinpanoja? Ei ainoastaan, vaikka varmasti kauniit kuvat ovatkin pieni plussa, tärkeintä on panostaa itse asiaan ja siihen, mitä kerrottavaa sinulla on. Kauniit muistiinpanot eivät ole mikään sääntö ja yhteisössä onkin nostettu esiin ”sotkuisia” muistiinpanoja. Tärkeintä on itse asia ja kauneus tulee sitten toissijaisena. Pääasiahan on, että kykenet itse lukemaan muistiinpanosi!

Asiaa voi olla laidasta laitaan ja studygram-yhteisössä jaetaan paljon erilaisia vinkkejä opiskelutekniikoista aina työvälineisiin sekä tietysti omia kuulumisia opiskelurintamalla. Se, mitkä ovat tavoitteesi tai taiteelliset kykysi, ei rajaa sinua ulkopuolelle. Yhteisön tuki on tärkeää ja huomioni mukaan myös jokaisen huomioon ottavaa, olitpa sitten peruskoulussa tai väittelemässä itseäsi tohtoriksi!

Toiset pitävät huolitelluimmista muistiinpanoista kuin toiset ja se on ihan ok. Olen kuitenkin tehnyt havainnon, että monet studygramia pitävät yhdistävät myös Bullet Journalin opiskeluunsa. Itsekin tätä teen, joskin vaihtelevalla menestyksellä.

Nörttityttöjen vinkit Bullet Journaliin löydät täältä! Tagin #bulletjournal takaa löytyy upeita kuvia mm. muistiinpanoista, kalenterinäkymistä ja muistiinpanovälineistä. Useimmat postaukset ovat luovia ja inspiroivat itsekin kokeilemaan uusia juttuja bujossaan. Idea- ja inspiraatiotageja on monenlaisia. Bujotilien seuraaminenkin on ollut piristävää, vaikka ei aina sitä yhteisöllisyyden tunnetta olekaan samalla tavalla tai allekirjoittanut ole vielä sellaista löytänyt omassa (some)arjessaan. Oletko sinä löytänyt bujoilusta itsellesi yhteisön?

Studygramin Suomi -yhteisössä on myös jaettu mm. opiskelutaulukoita. Ne ovat ns. ”trackereita”, joilla voi helpottaa ja seurata omaa opiskeluaan nimenomaan Bullet Journalissa tai muussa opiskeluvihkossa, ellei sitten pelkästään taulukkona, jos se sopii itselleen paremmin. Vastaavia trackereita voikin käyttää muutenkin työ- tai arkielämässään opintojen lisäksi. Eivätkä poikkeuksellisia ole Youtube-kanavatkaan tai blogit IG-tilien takana!

Minulla(ko) studygram?

Studygram Suomi yhdistää monenlaisia tekijöitä, joilla on yhteinen tavoite seuraaviin pääsykokeisiin tai niihin oman alan tutkintopapereihin, vaikka pääsykokeet tai ala eivät olisikaan samoja. YLE:n jutussa ”Studygram motivoi opiskelemaan, jos inspiroidut kauniista muistiinpanoista”  (16.4.2019) todetaankin, että yhteisöllisyys on nimenomaan studygramien paras puoli ja siellä kohtaa samaa tavoittelevia tai samoja kursseja käyviä kanssaopiskelijoita. Se, mitä YLE:n juttu sanoo kauniista muistiinpanoista inspiroitumisesta, toimii toisilla, toisilla ei niinkään. Jokaiselle kuitenkin on jotakin!

Vaikka itse olen kaikkien lääkikseen tähtäävien, abien ja muiden joukossa erilainen opiskelija, ovat erilaisetkin opintosuunnat ja tekijöiden motivaatio innostaneet tätä tulevaisuuden yhteisöpedagogia, jonka luku-urakka on enemmänkin työntekoa ihan konkreettisesti harjoitteluiden myötä.

Oletko opiskelija ja studygram kiinnostaisi? Aina kannattaa kokeilla uusia juttuja, jos yhtään on inspiraatiota! Jos sinulla on jo studygram, linkkaa se ihmeessä kommenttikenttään ja kerro omat kokemuksesi yhteisöstä, risuista ja ruusuista!