Nörttitytöt
Bullet Journal

Tällä hetkellä käytössä oleva Leuchtturm1917 muistikirja on palvellut minua Bullet Journalina syyskuusta 2016 lähtien.

Olen käyttänyt Bullet Journalia vuoden verran ja tykkään siitä enemmän kuin normaalista kalenterista. Vaikka normaalinkin kalenterin saa muokattua itsensä näköiseksi, niin Bullet Journal on minusta parempi sen joustavuuden ja muokattavuuden ansiosta. Käytän sitä kalenterina, päiväkirjana ja muistiinpanojen tekemiseen.

Sen jälkeen kun aloin käyttämään Bullet Journalia, olen huomannut että olen nykyään ehkä hieman järjestelmällisempi, ja kun suunnittelen esimerkiksi viikon tehtävät etukäteen, niin ne myös tulee useimmiten tehtyä ajallaan. Lisäksi tulee muistettua asioita paremmin kun ne kirjoittaa ylös, ja on mukavaa palata aina ajassa taaksepäin katsomaan mitä tulikaan tehtyä tiettynä päivänä.
 

Mutta mikä tämä Bullet Journal oikein on?

Lyhyesti sanottuna Bullet Journal on yhdysvaltalaisen Ryder Carrollin kehittämä analoginen systeemi digitaaliselle ajalle tehtävien, muistiinpanojen ja menojen merkitsemistä varten käyttäen listausmenetelmää.

Bullet Journal muuntuu jokaisen käyttäjän tarpeisiin. Se voi olla kalenteri tai päiväkirja, sitä voi käyttää muistiinpanojen kirjoittamiseen tai miksei myös muistojen piirtämiseen. Ainoat välineet mitä tarvitset on kynä ja vihko. Ryder Carroll on kuitenkin kehittänyt Leuchtturm1917 (saksalainen, mm. muistikirjoja valmistava yritys) kanssa yhteistyössä Bullet Journal -muistikirjan, jonka myötä moni “bujoilija” on alkanut suosimaan yleisesti Leuchtturmin muistikirjoja.

Yksinkertaisimmillaan Bullet Journal sisältää neljä elementtiä: sisällysluettelo, tulevaisuusloki (future log), kuukausiloki (monthly log) ja päiväloki (daily log).

Bullet Journal tulevaisuusloki

Oma tulevaisuuslokini sisältää koko vuoden yhdellä aukeamalla

Tulevaisuusloki luodaan muistikirjan ensimmäiselle aukeamalle, johon kirjataan esimerkiksi seuraavan puolen vuoden tulevat menot/tapahtumat kuukausittain. Syntymäpäivät, matkat, odotettujen elokuvien ensi-illat, mitä nyt itse pitää tärkeänä.

Sen jälkeen siirrytään kuukausilokeihin. Jokaiselle kuukaudelle varataan oma sivu tai aukeama, johon merkitään kaikki kuukauden menot. Kuukausiloki voi olla joko rivi per päivä tai miksei vaikka perinteisen seinäkalenterin tyylinen, jossa jokaiselle päivälle on iso lokero. Jo kuukausilokiin voi suunnitella jokaiselle päivälle kaikki mitä tulee minäkin päivänä tehdä, mutta siihen voi merkitä myös pelkästään vain tärkeimmät menot.

Bullet Journal kuukausiloki

Minulle kuukausiloki toimii paremmin tällaisena perinteisenä kalenterityylisenä sivuna.

Kuukausilokin jälkeen aletaan täyttämään päivälokia. Päivälokiin merkitään kaikki päivän aikana tapahtuva ja tapahtunut. Mitä menoja, mitä tehtävää, mitä asioita päivän aikana on tullut mieleen, mitä tulee ottaa selvää. Merkintöihin voi käyttää pelkkää perinteistä ranskalaista viivaa tai vaihtoehtoisesti keksiä erilaisia symboleita kuvastamaan eri asioita, esimerkiksi kolmio menoja varten, tyhjä neliö tehtäviä varten ja aina tehtävän edetessä värittää osan siitä, kunnes tehtävän valmistuessa neliö on täysin väritetty. Jos joudutkin siirtämään jonkin tehtävän  seuraavalle päivälle tai parempaan ajankohtaan, voit piirtää neliön sisään nuolen josta tietää, että tehtävä siirtyy myöhemmäksi.

Bullet Journal päiväloki

Aina ei ole jokaiselle päivälle tekemistä, jolloin päivälokien kohdalle saatan vain keksiä jotain. Tällä kertaa esimerkiksi torstain vietin kotona Netflixiä katsoen ja viikonloppuna ei näköjään tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista.

Bullet Journal viikottainen loki

Välillä käytän päivälokien sijaan viikottaista lokia. Tykkään myös liimata sivuille muistoksi esim. leffalippuja.

Bullet Journal sisällysluettelo

Merkitsen sisällysluetteloon kaiken mikä on mielestäni oleellisinta ja minkä haluan nopeasti löytää. En siis merkitse esimerkiksi viikko- tai päivälokeja lainkaan, vaan merkitsen miltä sivuilta esimerkiksi tammikuun tapahtumat löytyvät.

Mutta mitenkäs se sisällysluettelo, jonka mainitsin yhtenä elementtinä. Se tulee toki ihan alkuun, ennen tulevaisuuslokia. Sisällysluetteloa varten on hyvä varata 2-3 sivua, ja siihen merkitään järjestyksessä mitä milläkin sivulla on. Tätä varten hyvä siis numeroida sivut sitä mukaa kun uutta sisältöä tulee. Täysin kaikkea ei kuitenkaan sisällysluetteloon ole pakko laittaa, ainoastaan ne tärkeimmät.

Näiden elementtien lisäksi Bullet Journaliin voi halutessaan tehdä erilaisia kokoelmia (collections), kuten luettujen/luettavien kirjojen lista, nähdyt/tulevat elokuvat tai  johonkin peliin liittyvän sivun. Voi tehdä myös erilaisia seurantasivuja (trackers), joilla voi seurata esimerkiksi yhtä tai useampaa omaan hyvinvointiin liittyvää asiaa. Bullet Journalin käytössä vain oma mielikuvitus on rajana.
 

Vinkit uusille, aloittaville bujoilijoille

Yksi asia mitä olen uusien bujoilijoiden huomannut harmittelevan on se, että  he eivät osaa tehdä omastaan kauniita koska eivät osaa piirtää ja käsiala muistuttaa  pelkkiä harakanvarpaita. Minun vastaukseni siihen on, että se ei haittaa. Bullet Journal on tarkoitettu alunperin olemaan erittäin minimalistinen ja sisältämään pelkkää tekstiä. Ei sinun siis tarvitse osata piirtää tai kirjoittaa kauniilla käsialalla voidaksesi ottaa käyttöön Bullet Journalin. Jos välttämättä haluat koristella, voit käyttää myös tarroja, lehdistä leikattuja kuvia, tulostettuja kuvia, tai ihan vaikka vain kirjoittaa erivärisillä kynillä. Ja mitä käsialaan tulee: pääasia, että saat itse siitä selvää.

Älä myöskään pelkää virheitä tai sitä, että jokin menee pilalle. Virheet voi aina korjata, ja jos tulee niin iso virhe tai jokin menee niin pilalle että haluaisi repiä sivun pois, voi sen sivun peittää vaikka tulostetulla värityskuvalla. Vain virheitä tekemällä oppii.

Bullet Journal uni ja värityskuva

Maaliskuussa seuraan kuinka paljon tulee yön aikana nukuttua. Tarkoitus oli myös pitää jonkinlaista unipäiväkirjaa, mutta päädyinkin peittämään sivun tulostetulla värityskuvalla.

Suosittelen myös kokeilemaan rohkeasti erilaisia tyylejä. Jos ensimmäinen tekemäsi kuukausiloki sivu ei olekaan sinun tyylisesi, voit hyvin kokeilla jotain toista tyyliä seuraavalla kerralla. Bullet Journal antaa kaiken anteeksi.

Bullet Journal suunnittelu

Kun alan suunnittelemaan uutta sivua, teen sen ensin käyttäen lyijykynää. Kun suunnitelma valmis, piirrän pysyvämmän jäljen lyijykynällä tehtyjen merkintöjen päälle ja pyyhekumilla kumitan kaiken ylimääräisen pois.

Välineet, joita tarvitset alkuun päästäksesi ovat vihko tai muistikirja ja kynä. Et tarvitse mitään muuta. Voit ostaa sen halvimman mahdollisen vihkon ja kynän, et siis tarvitse kalliita vihkoja tai muistikirjoja tai kyniä.

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä tulee aika. Bujoiluun on helppo käyttää aikaa paljonkin, mutta sen voi tehdä myös hyvin nopeasti. Sinä itse päätät kuinka paljon aikaa käytät siihen.
 

Linkkejä

Haluatko tietää lisää? Suosittelen ensimmäisenä suuntaamaan etsimään lisää tietoa Bullet Journalin virallisilta sivulta. Internet on myös täynnä Bullet Journalia käyttävien blogeja joista saa hyvin vinkkejä, esimerkiksi Boho Berry, Christina K. ja Page Flutter.

Jos vietät aikaasi Facebookissa, löytyy sieltä useita ryhmiä ja suomalaisista ryhmistä voin suositella tutustumaan Bullet Journal Suomi ja Planner Lovers Finland ryhmiin. Jos taas mieluummin haluat kansainvälisempiä ryhmiä tutkailla, on Bullet Journal Junkies hyvä paikka aloittaa. Erilaisille sivuille ja kokoelmille löytyy myös omat ryhmänsä Facebookista, esimerkiksi BuJo Gamer Girls on keskittynyt peleihin liittyvien kokoelmasivujen pariin, kun taas BuJo Spreads ryhmästä löytää ideoita jokaiseen tarpeeseen.

Bullet Journal taidetta

Välillä kun iskee tylsä hetki niin saatan alkaa koristelemaan Bullet Journaliani erilaisin keinoin. Tähän aukeamaan käytin Lawn Fawnin (yhdysvaltalainen leimoihin erikoistunut yritys) avaruusaiheisia leimoja ja puuvärejä.

Instagramissa ideoita erilaisiin sivuihin voi löytää esimerkiksi seuraavilla hakusanoilla: #BulletJournal, #BulletJournalKey, #BulletJournalIndex, #BulletJournalFutureLog, #BulletJournalMonthlyLog, #BulletJournalDailyLog, #BulletJournalCollection, #BulletJournalWeeklyLog.

Bullet Journal Oscarit

Elokuvien ystävänä katsoin Oscarit tänäkin vuonna ja päädyin tekemään tällaisen aukeaman. Mielenkiintoisimmista kategorioista kirjoitin kaikki ehdokkaat ja tähtitarralla merkitsin voittajan. Muissa kategorioissa kirjoitin vain voittajan nimen.