Tämänpäiväinen luukku sisältää tiedettä. Kaikkea siistiä tiedettä.

 

 

Ann-Catrin: Mars Insight https://mars.nasa.gov/insight/

Marsin pinnalle laskeutui uusi tutkimustyökalu/laskeutuja 26.11.18. Insightin määränä on tutkia Marsia sisimpää, siinä on kolme eri laitetta. Seismologinen mittalaite, lämpöanturi joka porataan 5 metrin syvyyteen sekä radiolähetin joka lähettää dataa mutta myös mittaa huojumista. NASAn sivut ovat muutenkin kiinnostavia.

Universumi on iso. Tämän voi todeta muun muassa jos seuraa Voyager luotaimien matkaa. Voyager 2 on jättänyt heliosfäärin ja on toinen ihmisen tekemä objekti joka on matkannut tähtien väliseen avaruuteen. Ensimmäinen oli Voyager 1 joka ylitti heliosfäärin rajan 2012. Voyager 2 lähti matkaan 41 vuotta sitten (vuonna 1977 niille jotka eivät jaksa laskea) viiden vuoden missiolle Jupiteria ja Saturnusta tutkimaan. Nyt se on yli 18 miljardin kilometrin päässä maasta, ja lähettää vieläkin tärkeää tutkimustietoa maahan. Informaation matka kestää 16.5 tuntia valon nopeudella.  https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-voyager-2-probe-enters-interstellar-space

 

Mia: Tämä ei ole varsinaisesti suositus, mutta pari parasta bongausta. Niitä hetkiä, jolloin vakava tiede menee tangentille, jota et osannut odottaa. Aivokramppeja ja sopimattomia naurunpyrskäyksiä kirjastossa.

  1. Teini-ikäiset hylkeet, joilta roikkuu ankeriaita nenästä. Lempilainaukseni tutkijoiden sähköpostista: “Onko meillä toimintaohjetta [nenästä roikkuviin ankeriaisiin]?” (https://www.washingtonpost.com/nation/2018/12/07/make-better-choices-endangered-hawaiian-monk-seals-keep-getting-eels-stuck-up-their-noses-scientists-want-them-stop)
  2. Muinainen Egypti tarjoaa aina välillä hienoja hetkiä kuten mahdollisuuksia piirrellä erilaisia pippeleitä taululle tieteen nimissä. Eräs tutkimus keskittyi olennaiseen: Veronika Dulikova (2011): Some notes on the title of ‘Vizier’ during the Old Kingdom, especially on the hieroglyphic phallus-sign in the vizier’s title. Hieman yllättäen merkillä on väliä.
    (https://www.researchgate.net/publication/309373220_Some_notes_on_the_title_of_’Vizier’_during_the_Old_Kingdom_especially_on_the_hieroglyphic_phallus-sign_in_the_vizier’s_title)
  3. Muinaisen Egyptin kielioppi on välillä todella tuskaista, mutta onneksi huippututkijat osaavat naurattaa otsikoillaan: Sami Uljas (2016):  ‘Where to stick an adverbial in Earlier Egyptian’.

 

Tero: Tieteen Tietotekniikan Keskuksen BullSequana-supertietokone tulee olemaan pohjoismaiden tehokkain (kantsii katsoa artikkelin lopussa olevan lähteen takaa lisätietoa ja kuvapankin kuvia yms.) https://www.io-tech.fi/uutinen/cscn-eli-tieteen-tietotekniikan-keskuksen-uusi-bullsequana-supertietokone-tulee-olemaan-pohjoismaiden-tehokkain/

Mitä hyötyä tällaisesta Suomen seuraavan sukupolven laskentaympäristöstä? Sillä voi mallintaa avaruuden kuudessa ulottuvuudessa, kehittää uusia lääkkeitä, mallintaa ilmastonmuutosta, tutkia tekoälyä ja paljon muuta (https://www.csc.fi/-/teema_suomenomasuperkone)