Nörttityttöjen rahaviikko jatkuu! Tällä kertaa nörät pohtivat rahankäyttöä erilaisissa parisuhteissaan. Maksaako toinen aina vuokran ja toinen ruoan, vai jaetaanko jokainen kuitti fifty-fifty? Lue alta!

Huomaathan, että kaikki rahaviikon postaukset kertovat nörien omista kokemuksista, eikä niitä sellaisenaan voi pitää ohjeina. Nörttitytöt-blogi tai Nörttitytöt ry ei ota vastuuta ohjeiden käytöstä tai väärinkäytöstä.

 

Kuva: Pixabay

“Meillä oli yhteen muuttaessa selkeä yhteinen ajatus siitä, että jaamme talouden kuluja laajasti keskenämme. Parisuhteemme oli tiivis ja sitoutunut ja rahatilanteemme poikkesivat suuresti toisistaan: toisella opiskelijan niukat tulot, toisella matalapalkka-alan pieni mutta säännöllinen tilipussi. Molempien rahankäyttötavat olivat kuitenkin suurin piirtein samanlaisia.

Päätimme jakaa kulut niin, että perustimme yhteisen tilin, johon laitamme joka kuukausi ennalta sovitun määrän rahaa. Puolisoni noin puolet siitä mitä minä. Tältä tililtä maksamme sitten ennalta sovitut kulut, esimerkiksi kaikki asumiseen liittyvät menot, kaikki ruoat ja yhteiset lääkkeet, mahdolliset lehti- ja viihdetilaukset kuten Netflix, yhteiset pelit, talouden pienet juoksevat asiat kuten saippuat ja lamput. Yhteiset treffimenot kuten syömässä käyminen ja leffat maksetaan myös tältä tililtä, ja joskus isompiakin hankintoja kuten kodinkoneita, jos rahaa on säästynyt.

Yhteinen tili on toiminut meillä todella hyvin. Yksittäisiä ostoksia ei tarvitse miettiä, kuitteja ei tarvitse säästää eikä kuukauden ostoksista tarvitse miettiä, mitä kenenkin pitäisi maksaa. Samoin on helppoa pyrkiä oikeudenmukaisuuteen siinä, että se, jolla on enemmän rahaa, myös maksaa enemmän. Toisaalta meillä on kuitenkin molemmilla myös omat tilimme ja rahamme, joita voimme käyttää niin kuin tahdomme.

Meidän on ollut helppoa puhua raha-asioista ja sopia rahankäytöstä. Olemme molemmat melko kykeneviä neuvotteluun ja joustamiseen. Meillä on myös molemmilla realistinen kuva siitä, millaiseen elintasoon rahamme riittävät, ja yhteinen näkemys siitä, mihin rahaa käytetään.”
– Anonyymi

***

“Meillä on tällä hetkellä onnellinen rahatilanne niin, että molemmilla on suunnilleen samat, ihan hyvät tulot, joten kaikki menot on helppo jakaa puoliksi. Työ- ja opiskelutilanteiden takia asumme tällä hetkellä kahdessa eri asunnossa, mutta jaamme siitä huolimatta vuokra-, ruoka- ja muut yhteisen talouden kulut puoliksi. Meillä on yhteinen tili, jolle laitamme saman verran rahaa ja josta kaikki yhteinen maksetaan. Se on toiminut erittäin hyvin, koska kuitteja ei tarvitse kerätä tai keskustella siitä, että kenen vuoro nyt on maksaa vuokra.

Minulle raha on ollut aina hyvin tärkeää, ja olen säästäväinen luonne. Kumppanini taas on hieman höllempi rahan suhteen, mikä aina välillä aiheuttaa konflikteja. Ajan kanssa olen kuitenkin yrittänyt höllentää omaa suhtautumistani rahaan, varsinkin kumppanin omaan rahankäyttöön. Minua kuitenkin jännittää se, miltä tuntuu jakaa tuloja ja menoja siinä vaiheessa, kun tulomme varmasti jossain vaiheessa ovat erisuuruiset. Minusta ei ole ollenkaan reilua, että vähemmän tienaava joutuisi maksamaan saman verran kuin enemmän tienaava, mutta toisaalta taas oman rahan jakaminen toiselle tuntuu hankalalta, kun kyseessä on kuitenkin oma raha. Emme ainakaan toistaiseksi ole kumppanini kanssa naimisissa, joten en koe velvollisuutta elättää häntä. Olen kuitenkin pyrkinyt siirtämään ajatuksiani siihen, että jos toinen parempituloisena maksaa enemmän, se ei ole häneltä pois, vaan mahdollistaa esimerkiksi sen, että molemmilla on varaa yhteiselle lomamatkalle, johon pienempituloisella ei muuten olisi varaa.”
– Tuuli

***

“Meillä mies on aina tienannut enemmän, ja tämä korostui silloin, kun opiskelin. Nyt, kun käyn töissä, tilanne on tasoittunut. Maksamme vuokran ja sähkön puoliksi, muut menot vähän sinne päin. Mies maksaa enemmän autosta koituvia menoja, mutta hän myös käyttää autoa enemmän. Ruokaostokset maksamme suunnilleen puoliksi, siitä emme ole pitäneet koskaan mitään tarkkaa kirjaa.

Kummallakin on omat rahat ja oma tapansa käyttää niitä. Mies on meillä selvästi säästeliäämpi osapuoli, mutta toisaalta hän ostaa lyhyemmällä harkinta-ajalla kalliimpia juttuja. Olen itse opetellut säästämistä ja seurannut nyt vierestä, kun mies on ruvennut harrastamaan osakesijoittamista. Ehkä minäkin vielä jonain päivänä!”
– Minna

***

“Tein ehkä virheen, kun parisuhteen alussa otin hoitaakseni kaikki raha-asiat. Olen meistä järjestelmällisempi ja tarkempi, joten sinänsä tässä oli järkeä. Minun tuurillani sähkölasku olisi jäänyt puolisolta maksamatta ja sitten kökötettäisiin kynttilänvalossa. Nyt vuosien saatossa puolisosta on tullut totaalisen avuton, ainakin välillä tuntuu sille! Hän kun kaipaisi kädestä pitäjää yksittäisten laskujen maksamisen kanssa. Minä pyöritän mobiilisovelluksia ja maksan laskuja suit sait suunnilleen pelkkää sormenjälkeä näyttämällä. Hän muuten vastusti nettipankkitunnuksiakin viimeiseen asti! 😀

Meillä on käyttöoikeus toistemme tileille ja hyväksyn laskuja maksuun sen mukaan, kumman saldo näyttää paremmalta. Useimmiten tämä menee niin, että hänen tililtään (tienaa enemmän) menee vuokra, sähkö, vesi ja muut asumiseen liittyvät kulut, minä taas heilutan pankkikorttia enemmän: maksan suurimman osan ruuasta, päivittäistavaroista, bensoista ja matkoista. Siirrän parempikorkoiselle yhteiselle säästötilille muutaman kuukauden välein jonkin verran rahaa niin, että käyttötilien saldo pysyy pienehkönä.

Aina joskus mietin, olisiko sittenkin parempi jakaa vastuuta, mutta toisaalta mulla on tässä mallissa täysi vapaus käyttää kummankin tilin rahoja parhaaksi katsomallani tavalla. Vastuu on siis tuonut mukanaan myös vapautta. Sitä paitsi kokonaisuuden kannalta on jotenkin rauhoittavaa tietää myös puolison saldo. Sieltä saa backuppia tarvittaessa – tai päinvastoin.”
– Anonyymi