Nörttitytöt

Äänikirjojen suosio on räjähtänyt 2010-luvulla. Erityisesti kansainvälisillä markkinoilla äänikirjoja kulutetaan valtavasti, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa äänikirjojen tuotto vuonna 2017 oli 2,8 miljardia dollaria. Samaan aikaan Yhdysvaltojen kirjakauppojen myynti oli 10,73 miljardin dollaria. The Guardianin mukaan äänikirjat ovatkin kustantamojen uusia suosikkeja: joitain kirjoja julkaistaan nykyään pelkästään äänikirjoina.

Nörttitytöt ovat tehneet jutun e-kirjoista, mutta äänikirjoja ei ole käsitelty yksittäisiä teoksia lukuun ottamatta. Kuitenkin esimerkiksi YLEn mukaan äänikirjamaailmassa on tapahtumassa samaa kuin mitä Spotify ja Netflix ovat tehneet musiikki- ja tv-/elokuva-aloille, joten on aikakin, että ilmiöstä ja sen herättämistä ajatuksista ja etenkin kokemuksista puhutaan myös täällä.

Hyvä kirja kesken, mutta haluttaisi lenkille? Äänikirja auttaa!

Äänikirjat apuun tilanteissa, joissa kirjoja ei muuten voi lukea

Äänikirjoja kuunnellaan paljon erilaisten aktiviteettien yhteydessä, ja esimerkiksi Atenan kustantajan mukaan äänikirjojen pariin ovat löytäneet myös ihmiset, jotka eivät muuten ole ollenkaan lukeneet kirjoja. Myös Nörttitytöt ottavat äänikirjat käyttöön silloin, kun fyysisen kirjan lukeminen ei tule kysymykseen:

Löysin äänikirjat pari vuotta sitten, ja pitkään kuuntelin niitä säännöllisen epäsäännöllisesti työmatkoilla ja kävelyillä. Kirjat etenivät hitaanlaisesti, koska kuuntelin Tulen ja jään laulua, josta ensimmäinenkin, lyhyin osa taisi olla 3 x 13 tuntia pitkä. Tykkäsin silti, koska etenkin työmatka-aikaa ei muuten olisi tullut käytettyä hyödyksi, ja varsinaiseen lukemiseen ei aika tahdo riittää. Tänä keväänä äänikirjat saivat kilpailijan, kun löysin Zombies, Run! -sovelluksen, ja työmatkoilla se onkin täysin syrjäyttänyt äänikirjat. Äänikirjojen pariin on kuitenkin ikävä, joten toivon löytäväni uuden tavan sisällyttää ne elämääni. Ehkä matkoilla, tai vaikka kesäiltoina parvekkeella istuessa? – Kaisa

Äänikirjat pelastivat minut tylsyyskuolemalta, kun istuin bussissa pitkiä matkoja opiskeluaikana. En pysty lukemaan tai katsomaan elokuvia tms. autossa, joten äänikirjat tulivat tarpeeseen. Pääsin bussimatkojen aikana neljännen Potterin puoliväliin, sitten iski valmistuminen. Kotioloissa en osaa kuunnella kirjoja, luen niitä mieluummin, mutta hyvillä lukijoilla maustetut äänikirjat ovat kyllä vallan mainio asia. Jos et usko, kuuntele Stephen Fry lukemassa Hermionen tai Hagridin vuorosanoja. – Minna

Minulla oli jäänyt lukeminen todella vähälle, sillä lukihäiriöisenä lukeminen oli aika raskasta ja suurin osa lukemisesta tapahtui työn parissa. Vapaa-ajalla lukeminen ei juurikaan enää innostanut. Keväällä 2017 vihdoin tajusin, että minulla on myös oikeus Celian äänikirjoihin! Äänikirjojen kautta minä pääsin jälleen lukemisen iloon! Minäkin voin jälleen nauttia kirjallisuudesta! Erityisesti olen huomannut, kuinka tärkeää on hyvä lukija äänikirjoissa ja välillä valitsen kirjoja Celian valikoimasta ihan vain lukijan perusteella. Tästä on tullut myös minulle ja miehelleni yhteinen iltakuuntelu. Nukkumaan mentäessä kuuntelemme yhdessä Tarua Sormusten Herrasta. Ensimmäinen kirja on 80 tuntia, joten tässä menee hetki jos toinenkin! – Riikka

Pitkä ajomatka edessä ja radiosta tulee pelkkää kuraa? Äänikirja auttaa!

Mistä on hyvä äänikirja tehty?

Äänikirjan lukijalla on suuri merkitys äänikirjaa kulutettaessa, mutta Nörttityttöjen kirjoittajien mukaan muillakin seikoilla on väliä:

Minusta äänikirjoiksi soveltuvat parhaiten dekkarit, kevyet romaanit tai muut vauhdikkaat kertomukset. Olen todennut, että hitaaseen kerrontaan tai paikallaan junnaavaan tarinaan on suorastaan mahdotonta keskittyä kuuntelemalla, joten äänikirjassa pitää olla potkua, että jaksan pysyä mukana. Tämä eroaa merkittävästi siitä, millaisia fyysisiä kirjoja luen, sillä esimerkiksi dekkareihin tartun muuten todella harvoin. Fyysisessä kirjassa hitaan alun antaa helposti anteeksi, kun tekstiä voi silmäillä eteenpäin ja tarvittaessa vaikka hyppiäkin kohtia yli, mutta äänikirjojen kanssa tämä on paljon hankalampaa. Kuuntelin kuitenkin Sinuhe egyptiläisen osittain tällä taktiikalla, koska jossain vaiheessa vain kyllästyin iänikuisiin kuvailuihin sotavälineistä tai muusta omasta mielestäni triviaalista. Niin runsas ja pitkä romaani antaa hypyt anteeksi. – Tuuli

Kuunneltavat kirjat ovat toistaiseksi vielä vähemmällä kulutuksella kuin luettavat kirjat, mutta olen onnistunut toteamaan, että itselleni parhaiten toimivat ei-fiktiiviset kirjat, esimerkiksi omaelämäkerrat, mielellään vielä kirjailijan itsensä lukemana. Näistä kenties mielenkiintoisin oli Anneli Auerin Murhalesken muistelmat. Tämän kirjan kuunteleminen oli…. erikoinen kokemus. – Tia

Äänikirjojen suurin ongelma on aloitus. Yleensä minulla menee ohi alusta ensimmäiset viisi minuuttia ja sitten mahdollisen tauon jälkeen jälleen sama. Huomasin, että äänikirjaksi pitää valita jotain vähän vauhdikkaampia kirjoja. Maalailevat, rauhallisen kerronnan klassikot eivät ole ainakaan minua saaneet äänikirjojen maailmaan temmattua. – Vilja

Koska käytän äänikirjoja lähinnä nukahtamisen apuna, kirjan genrellä ja sisällöllä ei ole niin suurta merkitystä, vaan tärkeämpää on hyvä lukija. Rauhallinen lukutahti, pehmeä, matalahko puheääni, ja nauhoitus, jossa ei kuulu taustasirinöitä, -napsumisia tai muita epämääräisiä ääniä, on parasta äänimaisemaa nukahtamiseen. – Reetta

Kaikille äänikirjat eivät kuitenkaan sovi:

Äänikirjoja olen kokeillut muutamisen kertaa, mutta ne taas jäävät lukemiselle ajankäytön ”tehokkuudessa” toiseksi. Kyseessä oli eräs Dan Brownin kirja. Painettuna olen pitänyt niitä aina nopealukuisina, mutta äänikirjana tiiliskiven kuunteleminen ei napannut. Kokonaisen äänikirjan kuuntelemisen aikana ehtisi varmasti tehdä paljon muuta ohessa, mutta päivän kestävä CD-kokoelma ei tarjoa minulle samanlaista immersiota kuin yksityinen lukuhetki paperisen kirjan kanssa. Äänikirjojen sijaan olen tutustunut podcasteihin ja niitä mielelläni kuuntelen muiden askareiden ohella, mutta miellän ne enemmän joko ajankohtaisten aiheiden seuraamista tai ilmiöihin tutustumista varten sopiviksi episodimaisiksi kuuntelukerroiksi. Voisin ehkä kokeilla äänikirjoja myöhemmin uudestaan esimerkiksi sopivan mittaisella työmatkalla. – Johanna

Haluttaisi lukea, mutta silmiä väsyttää? Äänikirja auttaa!

Suosituksia: mistä äänikirjoja löytää

Äänikirjoja ei kannata nykyään etsiä pelkästään kirjastojen äänikirjahyllyistä, sillä CD-äänikirjoja ei enää juuri tehdä. Tässä Nörttityttöjen vinkit eri äänikirjapalveluihin:

Aikaisemmin kuuntelin äänikirjoja kirjastosta lainatuilta levyiltä, mutta tarjonta kävi kovalla kulutuksella reilun puolen vuoden sisällä melko suppeaksi. Äänikirjalevyjä kuuntelin oikeastaan vain autossa, koska levyjen kuljettaminen autoon ja takaisin sekä oikean kohdan etsiminen tuntui turhan työläältä. Nyt keväällä kokeilin ensimmäistä kertaa BookBeat-sovellusta, joka on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Sovellus ladataan kännykkään, ja kirjat kulkevat mukana siinä missä kännykkäkin. Kirjoja voi ladata valmiiksi kännykkään, joten kirjaa kuunnellessa ei tarvitse edes verkkoyhteyttä. Sovellus on mullistanut oman lukumaailmani: nykyään kirjaa voi “lukea” sängyssä ennen nukahtamista silmät suljettuina, kokkailun yhteydessä, siivotessa, lenkillä, autolla ajaessa, kissaa paijatessa… Parasta on, että kuuntelu on todella helppo keskeyttää milloin vain, ja tarina jatkuu napin painalluksella seuraavassa sopivassa tilanteessa. Tarjonta on ainakin tähän mennessä ollut erittäin hyvä, ja eteen on tullut kirjoja, joihin en muuten olisi tarttunut. Ainoa miinus on palvelun varsin kova hinta esimerkiksi Netflixin kuukausimaksuun verrattuna, mutta tähänkin on ratkaisu pidemmissä tilausajoissa. – Tuuli

En sen kummemmin surffaillut parasta mahdollista sovellusta äänikirjojen kuunteluun: muistin kuulleeni Audiblesta, joten latasin sen ja sitten mentiin. Ensimmäinen kuukausi oli muistaakseni ilmainen, ja sillä sai yhden creditin, jolla pystyi lataamaan kirjan. Hain ensimmäisenä jotain sellaista kuunneltavaa, jonka olin jo lukenut, jotta potentiaalinen nukahtaminen kotimatkalla pitkän kouluviikon jälkeen ei olisi ihan niin suuri katastrofi juonen kannalta. Valitsin ensimmäisen Harry Potterin, koska Stephen Fry lukijan äänenä kiehtoi kovasti. Valinta oli enemmän kuin onnistunut. Kirjat säilyvät Audiblessa kuunneltavina, vaikka jäsenyys ei olisikaan aktiivinen, ja voin aina palata niihin takaisin. – Minna

Monet äänikirjoihin tottumattomat arastelevat niihin tarttumista, ja olin itse samanlainen. Tähän tuli muutos, kun löysin e-kirjastosta kattavan äänikirjavalikoiman! Viime kesänä kuuntelin ensimmäisen äänikirjani, Stephen Kingin kirjoittaman – ja lukeman – On Writing: A Memoir of the Craft. Tajusin, että työmatkat ovat hyvää aikaa kuunnella kirjoja, sen sijaan että yrittäisi täpötäydessä kulkuvälineessä taklata jonkun tiiliskiven esille. – Tia

Kuuntelen äänikirjoja usein sängyssä ennen nukahtamista. Minulla on paha tapa ruveta ajattelemaan kaikenlaista ikävää tai stressaavaa, kun odotan unta, ja äänikirjaan keskittyminen pitää nuo nukahtamista vaikeuttavat ajatukset pois. Käytin pitkään maksutonta LibriVox-sovellusta, jonka kirjastosta löytyy kohtuu kattava valikoima etenkin englanninkielistä public domain -kirjallisuutta. Esimerkiksi kaikki Sherlock Holmes -tarinat ja lähes kaikki vanhat kauhu- ja scifi-klassikot löytyvät LibriVoxista useana versiona. Miinuksena kyseisessä sovelluksessa on se, ettei siellä juurikaan ole suomenkielistä tarjontaa eikä uudempia teoksia. Kirjastoa myös ylläpidetään täysin vapaaehtoisvoimin, joten nauhoitusten laatu saattaa olla mitä sattuu. Vastikään latasin myös Amazonin Audible-sovelluksen, jolla pääsen kuuntelemaan puolisoni Amazonilta ostamia äänikirjoja. Kauan eläköön perheen kesken jakaminen. – Reetta