Nörttitytöt
eBook Reader

Photo courtesy of goXunuReviews

E-kirjat ovat Suomessa lähteneet leviämään suhteellisen hitaasti huolimatta siitä, että Suomi on yleensä ollut early adopterien kelkassa. Amazon verkkokaupalla e-kirjojen myynti on tuplaantunut tai yli tuplaantunut joka kuukausi (verrattuna samaan kuukauteen edellisenä vuotena) jo usean vuoden ajan viime vuoden lokakuuhun asti (jolloin myynti kasvoi “vain” 81%). Viime vuoden toukokuussa Amazonista tilatuista kirjoista myytyjen e-kirjojen määrä ylitti ensimmäistä kertaa paperille painettujen kirjojen myynnin.

Jos tätä verrataan Suomeen, jossa vielä viime kesänä e-kirjojen myynti oli alle prosentin luokkaa kaikista myydyistä kirjoista, on epäsuhta huomattava. Vaikeasti käytettävät verkkokaupat, käyttöä hankaloittavat kopiosuojaukset ja erityisen kalliit hinnat ovat pitäneet myynnin alhaisena Suomessa. Tietysti e-kirjojen määrittäminen verotuksessa ohjelmistolisensseiksi ei yhtään helpota asiaa (kirjat verotetaan Suomessa 9% ja e-kirjat 23%). E-kirjojen saapuminen vaikuttaa kuitenkin loppujen lopuksi väistämättömältä ja kansainvälisistä trendeistä on helppo ennustaa, miten niiden tulee myös Suomessa käymään.

Vaikutus kirjailijoille

Huomattavin vaikutus, joka e-kirjoilla on toistaiseksi ollut kirjallisuuteen ja kustannusalaan on omakustanteiden räjähdysmäinen lisääntyminen. Tekstin muuttamiseen e-kirjaksi on vähintään kymmeniä, ellei satoja eri ohjelmia, joista useimmat pystyvät tuottamaan kaikkia suosituimpia tiedostomuotoja. Kun e-kirja on koneenkulmalla, on enää muutamien minuuttien panostus tarpeen, jotta sen saa myyntiin useisiin kirjoja myyviin palveluihin. Tämä myös tarkoittaa, että kirjailija saa itse suuremman osuuden kirjan tuotoista. Toisaalta se myös tarkoittaa, että ammattimaisen kirjan tuottamiseen tarvitaan suurempi sijoitus kirjailijalta, koska lopullinen editointi on aina hyvä kierrättää jonkun sitä ammatikseen tekevän kautta ja harva kirjailija omaa itse tarvittavia taitoja suunnitella ja toteuttaa kantta tai mainoskampanjaa. Toisaalta, jos ei satu olemaan kaliiberia suosiossaan, saa kirjailija usein toteuttaa itse oman kirjansa mainostuksen myös perinteisissä kustantamoissa.

Vaikutus lukijalle

Omakustanteiden räjähdysmäinen kasvu vaikuttaa lukijoihinkin, ajoittain jopa yllättävillä tavoilla. Ennalta-arvattavin vaikutus lienee se, että portinvartijan (kustantaja) puuttuessa markkinat täyttyvät kirjoista, jotka ovat huonosti kirjoitettuja sekä täynnä kirjoitusvirheitä. Tämän kääntöpuoli on kuitenkin se, että aiemmin kannattamattomina hylätyt kirjat ovat saaneet elämän e-kirjoina. Tämä on vaikuttanut erityisesti spekulatiivisen fiktion faneihin, koska useampikin aiemmin tunnettu ja asemansa jo vakiinnuttanut kirjailija on päässyt kirjoittamaan rakkaan idean julkaistavaksi niille, joita se kiinnostaa, vaikka heitä olisi vain muutama tuhat. Omakustanteiden määrä markkinoilla tarkoittaa myös mahdollisuutta tutustua useisiin uusiin kirjailijoihin, kun e-kirjan hinta on alimmillaan jopa $0,99 ($3,44 täällä Euroopassa, koska Amazon lätkäisee kirjoihin lisämaksun Pohjois-Amerikan ulkopuolelle myytäessä).

Kustannuksen tulevaisuus?

Henkilökohtaisesti en usko, että fyysiset kirjat tulevat koskaan täysin katoamaan. Pokkareiden kohtalo ei kylläkään näytä valoisalta. Viime vuonna Yhdysvalloissa sekä e-kirjojen, että kovakantisten kirjojen myynti kasvoi, erityisesti kesällä ja joulun alla. Sen sijaan pokkareiden myynti putosi kuin lehmän häntä. Samoihin aikoihin pitkään toiminut Borders-ketju joutui sulkemaan ovensa pysyvästi konkurssin myötä.

Viime aikoina kuitenkin erilaiset jäsentilausmallit ovat alkaneet saada tuulta alleen ja useat alalla toimivat ovatkin jo julistaneet, että ne tulevat olemaan alan tulevaisuus. Esimerkiksi Dragon Lance – sarjasta tuttu Tracy Hickmann aloitti kesällä 2010 uuden sarjan, joka toimii vain tilauspohjaisesti; tilaajat saavat kuukausimaksua vastaan luvun kerrallaan sitä mukaa kun ne valmistuvat ja koko kirjan valmistuttua fyysisen kopion siitä. Yhteisörahoituspalvelu Kickstarter on nähnyt useita kirjaprojekteja ja Audible-äänikirjapalvelu kasvaa jatkuvasti. Hieman ennen vuodenvaihdetta Amazon julkaisi oman jäsentilausmallin Amazon Prime asiakkailleen, jonka kautta jäsenet voivat lainata kirjan/kuukausi ja yhden kirjan kerrallaan ilman lisämaksua.

Kustannusala on kokonaisuudessaan pakollisen muutoksen edessä. Varsinaisten kustantamoiden asema tulee todennäköisesti muuttumaan enemmän laadunvartijaksi ja kovakantisten kirjojen toimittajaksi ja kirjailijan osa tuotantoprosessissa tullee korostumaan entisestään. Lukijoille tämä kaikki toivottavasti tarkoittaa pelkkää hyvää valikoiman laajentuessa ja monipuolistuessa.