Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjani avulla voi pohtia arvojaan ja henkistä hyvinvointiaan.

Ihastuitko ajatukseen omasta Bullet Journalista, mutta et koskaan saanut aikaiseksi aloittaa? Näyttääkö oma bujosi rumalta tai suttuiselta – aivan toiselta kuin inspiraatiota pursuavilla nettisivuilla, joilla mainostetaan käyttäjien kauniisti itse koristelemia kalentereita? Tuntuuko koko Bullet Journal ylipäänsä liian haastavalta ja työläältä? Ei hätää, kokeile “elämänhallintakalenteria”!

“Elämänhallintakalenteri” on keksimäni suomennos “goal plannerista” tai “life plannerista”, joka tarkoittaa valmiiksi rakennettua tehtäväkirjan ja kalenterin yhdistelmää, jonka käyttäjä itse täyttää. Eli vähän kuten Bullet Journal, jonka joku toinen on tehnyt valmiiksi. Kätevää!

Plannerit ovat selvästi osa trendiä, jossa ihmisiä kannustetaan tekemään elämästään “projekti” ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Ne näyttävät olevan hyvin pitkälti suunnattu muutenkin jooga- ja hyvinvointitrendistä innostuneille naisille. Jos sinua ei haittaa, että öljyät itseäsi tehokkaaksi osaksi kapitalistisen koneiston rattaita samalla kun parannat omaa hyvinvointiasi, tämä on sinulle. Tai sitten voit aloittaa plannerin avulla maailmanvallankumouksen. Kyllä sekin suunnittelua vaatii.

Plannereita joka lähtöön

Elämänhallintakalentereita on monenlaisia. Pääosa niistä on tarjolla englanninkielisinä. Toiset soveltuvat paremmin projektinhallintaan, kun toisten avulla voi pohtia omia arvojaan ja pidemmän aikavälin tavoitteitaan. Joissakin kirjoissa päivämäärät ovat valmiina (vaihtoehtona vuoden alusta alkava vuosikalenteri tai syksyllä alkava “academic”-versio), toisissa oman vuotensa voi aloittaa mistä kuukaudesta vain ja päivät pitää itse kirjoittaa kalenteriin niille varatuille sivuille. Osan saa myös digitaalisena tai printattavana versiona. Yhteistä kalentereille on omien tavoitteiden pohtiminen ja jonkinlaisen suunnitelman (viikko, kuukausi tai vuosi) tekeminen. Vaikka osa onkin suunnattu vuodelle 2018, vielä ehtii hyvin aloittaa. Nörttitytöt esittelee seuraavassa muutaman kalenterin ja tehtäväkirjan yhdistelmän, jotka voivat auttaa niin tapahtumien ja projektien suunnittelussa, arjen hallinnassa kuin isoissa elämänmuutoksissakin. Huom: Hinnat ovat alkuperäishintoja, vuodelle 2018 voi saada myös halvemman kalenterin. Hinnat eivät sisällä postituskuluja.

Yksi herkullisimman näköisistä plannereista on “My Shining Year” -tehtäväkirja, jota mainostetaan “kulttihitiksi” ja yli 350 000 naisen tilaamaksi. Kirjasta saa sekä “life” ja “biz”-versiot, joista jälkimmäinen soveltuu oman liiketoiminnan suunnitteluun. Parasta kirjassa on kannustavuuden lisäksi inspiroiva ja kaunis kuvitus, jota pääsee ihailemaan ennen kirjan tilaamista Amazonissa. Kirjassa ei ole varsinaista kalenteriosiota, vaan se on pikemminkin tehtäväkirja, jonka rinnalle tarvitsee vielä erikseen kalenterin. Tämän lisäksi on mahdollista liittyä “Shining Academyyn”. Nettisivuille pätee selvästi motto, jonka mukaan överit ovat paremmat kuin vajarit. Hippeily ja menestyvä liiketoiminta on kalenterin kehittäneen Leonie Dawsonin mielestä selvästi mahdollista yhdistää! My Shining Year Amazon.comissa 24,95 $ (Life Edition). Digitaalisena 9,95 $ kirjan omilta sivuilta.

Projektinhallintafriikeille Commit30 on varma vaihtoehto. Pelkistetyn tyylikkäällä ulkoasulla varustettua kirjaa saa sekä valmiilla päivämäärillä että tyhjänä. Kannen värin saa valita itse. Vuosi alkaa vision asettamisella eri elämänalueille: muun muassa fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle, parisuhteelle, perheelle, uralle ja hauskanpidolle on kaikille mahdollista asettaa oma visio. Tästä edetään rationaalisesti kuukausitavoitteisiin: jokaiselle kuukaudelle asetetaan tavoite, perustelu ja palkinto tavoitteen saavuttamisesta. Joka viikolle on lisäksi viikkotavoite sekä kalenterinäkymässä (vaaka-aukeama) “work to do” ja “life to do” -osiot, joiden edistymistä voi seurata raksimalla boksin tavoitteen vieressä. Jokaiselle päivälle on mukavasti tilaa kalenterissa. Näköisversion avulla kalenterin sisältöön pääsee tutustumaan ennen ostamista. Kirja on täynnä motivoivia lauseita, jotka voivat toisia myös ärsyttää. Tosi projektinhallintanörtti ei niistä kuitenkaan lannistu. Commit. Plan. Succeed! Commit30 2018 ja un-dated planner 34,90 $, digitaalinen versio 5 $.

Passion Planner on vähän samantyyppinen kuin Commit30, paitsi että se alkaa vieläkin pidemmän aikavälin tavoitteista: etusivulla asetetaan tavoitteet vaatimattomasti koko elämälle, seuraavalle kolmelle vuodelle, yhdelle vuodelle ja kolmelle kuukaudelle. Apuvälineenä käytetään mind mapeja. Joka viikolle asetetaan viikkotavoite, lisäksi kalenterinäkymässä (vaaka-aukeama) on “work to-do” ja “life to-do”. Muistiin voi myös kirjoittaa kivoja asioita, jotka tapahtuivat kyseisellä viikolla. Jokaiselle kuukaudelle on varattu “monthly reflection” -osio. Tästäkin kalenterista on sivuilla video, jonka avulla kalenterin sisältöön pääsee tutustumaan etukäteen. Passion Plannerin saa sekä päivättynä (vuosi ja academic) että päiväämättömänä. Kansivaihtoehtoja on useita. Passion Planner 25-35 $. Ilmainen PDF ladattavissa nettisivuilla.

LiveWELL Planneriin saa valita paitsi kannet, myös sen, haluaako viikkonäkymänsä horisontaalisena vai vertikaalisena. Myös päiväversioita ja muodikkaasti kvartaaliversioitakin on saatavilla. Ulkoasu on selkeä ja kevyen miellyttävä. Vuositavoitteita voi asettaa elämänalueiden mukaan. Joka kuukaudelle on oma “Mission board”, jossa eri elämänalueille asetetaan kuukausitavoitteet. Askartelijoille on lisäksi “accessories”-settejä, joiden avulla omaa kalenteriaan voi tuunata. Eikä tässä vielä kaikki: lisäksi omaa tuottavuuttaan voi buustata videoiden avulla. Ole heti huomenna oman elämäsi toimitusjohtaja! LiveWELL Planner 34-55 $.

Daily Greatness tarjoaa ihan kaikkea. Tavallisten Life ja Business Plannereiden lisäksi on hyvinvointiplanneri, planneri vanhemmille ja jopa treeni- tai joogaplanneri! Tavallisesta plannerista löytyy Weekly check-in ja lisäksi viikkopäivyri (vaaka). Kirjasta löytyy myös osiot muistutuksille, inspiraatiolle, kiitollisuuden aiheille, sovituille tapaamisille, aikomuksille ja iltapohdinnoille. Life Clarity Worksheetit ovat eri väreillä merkittyjä aukeamia, joilla voi pohtia eri elämänalueitaan. Kaikki mallit ovat päiväämättömiä. Daily Greatness Journal 39,95 $.

Oman plannerin testausta

Nörttityttöjen toimituksen kautta sain oman plannerin kokeiltavaksi. Kyseessä on Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjani, joka on lähes ainoa suomenkielinen markkinoilla oleva elämänhallintakalenteri. Tekijältä on ilmestynyt aikaisemmin Hyvän mielen taidot -kirja, jonka oivalluksia ja opetuksia voi soveltaa omaan elämäänsä nyt kalenterin muodossa. Kirjassa on päiväämätön kalenteri, jossa on jokaiselle kuukaudelle ruudukko ja viikolle oma sivu (pysty). Välissä on omiin arvoihin ja päämääriin liittyviä tehtäviä. Jokaiselle kuukaudelle voi vielä asettaa oman tavoitteen.

Kirjan alussa määritellään motto koko vuodelle. Tämän jälkeen kirjassa on kattava sisällysluettelo ja ohjeet siitä, miten sitä käytetään. Vuosi alkaa pohtimalla sitä, mistä minä tulen. Tähän liittyen pohditaan kiitollisuuden aiheita ja irti päästämistä. Seuraavana kuukautena pohditaan unelmaa, jonka haluaa toteuttaa. Tämän jälkeen siirrytään miettimään, mikä on itselle tärkeää, miten oman äänensä kuulee paremmin ja minkä tekemisestä nauttii. Myös ihmissuhteita pohditaan: miten toisista saa voimaa. Samalla hahmotellaan mahdollisuutta myötätuntoon itseä kohtaan. Lopussa pohditaan omia pelkoja ja unelmien toteuttamista.

Oman moton keksiminen tälle vuodelle tuntuu hankalalta. Kaikki motot tuntuvat jotenkin kliseisiltä. Haluaisin sanoa jotain siitä, että haluan saada väitöskirjaani eteenpäin ja samalla aion jatkaa jo hyväksi havaitsemallani tavalla, jossa kiitän itseäni pienistäkin edistysaskelista enkä liikoja soimaa itseäni, mutta en oikein keksi mitään hyvää. Kiitollisuudesta onneksi keksin jo paljon sanottavaa, ja oman voimaeläimeni ankan ominaisuudet saan helposti hahmoteltua kirjaan piirroksen kera.

Kalenterissa pohditaan oman voimaeläimen tärkeimpiä ominaisuuksia.

Pidän kirjassa tietynlaisesta “suomalaisuudesta” eli jalat maassa -otteesta, jossa ei hehkuteta liikaa sitä, kuinka tämä kirja muuttaa koko elämän, vaan pohditaan asioita kaikessa rauhassa ja edetään kannustavasti pienin askelin. Kirjassa keskitytään oikeasti vaikeisiinkin asioihin, kuten pelkoon, epävarmuuteen ja oman itsen kohteluun ja kohtaamiseen. Kirja vaatii aika paljon, joten pelkkää projektinhallintakalenteria etsivälle se ei ole paras ratkaisu. Itsekin olen jäänyt tehtävistä jälkeen. Toisaalta kirja on sen verran ajaton, että sen teemoja ei mielestäni ole välttämätöntä miettiä juuri kalenterivuosittain, vaan niihin voi palata aina uudelleen ja uudelleen.

Harmikseni viikkotavoitteen asettamiselle ja sen saavuttamisen arvioinnille ei ole mahdollisuutta. Olisin kaivannut tällaista ominaisuutta erityisesti väitöskirjaprojektini tueksi. Viikkokalenterin sivu käy ahtaaksi, jos haluaa aikatauluttaa elämäänsä yhtään tarkemmin: välillä viikkokalenterille on vain puoli sivua tilaa. Sitä ei ole myöskään viikkokalenterissa (kuukausikalenterissa kyllä) huomioitu, että joissakin kuukausissa on yli neljä viikkoa. Viikot alkavatkin pikkuhiljaa “valua” seuraavan kuukauden puolelle, jolloin niitä on hankalampi löytää.

Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjani sopii nimensä mukaisesti ihmiselle, joka haluaa keskittyä henkiseen hyvinvointiinsa. Se sopii esimerkiksi elämänmuutoksen tueksi kattavine pohdintoineen ja tehtävineen. Kirjassa kerrotaan, että se perustuu monipuoliseen tutkimukseen, ja sen myös huomaa. Kirjan lopussa on jopa kirjallisuusluettelo. Kalenteri kannustaa pienin askelin kohti parempaa itsetuntemusta ja hyvää oloa.

“Olet nyt saanut hyvän mielen vuotesi päätökseen. Jos et ole vielä saavuttanut tavoitettasi tai jos se on matkan varrella muuttunut joksikin toiseksi, ei hätää – niin elämässä usein käy. Se ei tarkoita, että olisit epäonnistunut, vaan sitä, että olet antautunut elämälle ja antanut sen viedä.”

Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjani 29 €.