Nörttitytöt

Vanhat tanssit taas tulivat ja menivät. Katsoin paljon videoita Youtubesta ja on yllättävää huomata, että vanhojenmuoti tuntuu muuttuneen kokonaan pois vanhoista mekoista muistuttamaan lähinnä jenkkien prom-tanssiaisia. Mekot ovat olkaimettomia, hyvin pitkiä ja pastellisävyisiä. Nyt ollaan tultu kauas niistä vanhoista mekoista, joissa tansseja on aikanaan tanssittu. Muoti on kuitenkin aina muuttunut ja niin se tekee myös vanhojentanssien kanssa.

By SeppVei (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Vanhojenpäivän historia

Vanhat ovat vakinaistuneet osaksi oppikoulua noin 50-luvulla. Tällöin vanhat tanssit, joita tanssittiin olivat vielä kirjaimellisesti isovanhempien nuoruudesta tuttuja ja vaatteetkin käytiin hakemassa isovanhempien kaapeista. Vanhojen päivänä haluttiin näyttää vanhalta ja käyttäytyä arvokkaasti ja aristokraattisesti.

Jos vanhojen historia kiinnostaa niin suosittelen katsomaan ainakin nämä kaksi linkkiä. MTV3 teki hyvän katsauksen vanhojenmuotiin vuosi sitten ja juttu kannattaa tsekata täältä. Yle:llä samantapainen juttu, jossa mahtava katsaus vanhojen muodin kehitykseen, katso täältä.

Naisten muoti muuttuu, miesten säilyy

Miesten juhlapukumuoti on säilynyt hyvinkin pitkään hyvin samanlaisena, mutta naisten muoti on ollut nopeammin muuttuvaa. Vanhojen historiaan mahtuukin paljon erilaisia trendejä, mutta nykypäivän vaikutteet tulevat jostain ihan muualta kuin vanhojentanssien historiasta. Prinsessamuoti on nyt lyönyt läpi viimeisen kymmenen vuoden aikana ja mekot ovat hyvinkin samanlaisia. Tämä on sinänsä harmi, kun muistan, että omissa vanhojentansseissa juuri haluttiin käyttää vanhantyylisiä asuja, joita sitten haettiin pukuvuokraamoista. Nyt kun tsekkasin niin moni näistä vuokraamoista on kadonnut kokonaan ja mekot ovat kaikkialla hyvin samanlaisia. Juhla tuntuu myös hyvin konservatiiviselta, jossa naisilla on prinsessamekko ja miehillä puku. Vanhoihin pitäisi sopia mukaan myös kaikenlaiset nuoret, jotka eivät niin pynttäytymisestä välitä. Voiko nuori nörttityttö vielä haaveilla Arwenin puvusta vanhojentansseihin vai pitääkö mennä valtavirran mukana?

Mekkomuodin vaihtumista on varmasti kiihdyttänyt nettikaupan kasvu ja tilaamisen helppous. Mieluisan tylliunelman saa tilattua muutamalla klikkauksella. Tällainen prinsessamekkomuoti alkoi yleistyä noin 10 vuotta sitten ja sen jälkeen puvut ovat muuttuneet yhtä enemmän pastellisävyisempään suuntaan. Vanhojentanssivideoissa kuitenkin huomaa nopeasti sen, kun mekot eivät istu oikein. Kaikissa videoissa jossain kohtaa näkyy, kun nuoret naiset nykivät olkaimetonta yläosaa vähän väliä ylöspäin. Nyt päästään asiaan:

  • Näitä mekkoja ei ole tehty vauhdikkaisiin tansseihin, joita vanhoissa tanssitaan!
  • Mekot ovat geneeristä kaavaa ja sopivan olkaimettoman puvun tekeminen vaatii omien mittojen mukaan tehdyn puvun.
  • Mekot ovat liian pitkiä tanssimiseen. Vannehame tai tylli ei nosta mekkoa ikinä tarpeeksi ja vanteen kanssa tanssimiseen pitää tottua, jotta se sujuu hyvin.

Videolla nähdään kun tyttö toisensa perään kiskoo mekkoa ylöspäin. 

Itse omistan useita eri aikakausien pukuja ja olen esiintynyt pitkään tanssiryhmän mukana useissa tapahtumissa. Kyselin muilta historiallista tanssia harrastavilta myös vinkkejä hyvän tanssiaispuvun valintaan ja päädyimme näihin ohjeisiin.

Hyvän tanssikokemuksen saamiseksi kannattaakin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.

Hyvä tanssiaispuku:

  • On istuva, mutta sen kanssa voi liikkua hyvin joka suuntaan. Kokeile nostaa kädet ylös ja alas, pyörähtää ympäri ja hyppiä. Pystytkö taipumaan tangotaivutukseen? Jos katsot kilpatanssijoiden asuja, niin niissä ei ole koskaan korsettia, koska tämä estää liikkumasta ja käyttämästä koko kehoa. Kokeile mekkoa myös aina oikeiden alusvaatteiden kanssa.
  • Ei yllä lattiaan saakka. Tämän harva osaa huomioida. Myös pukuvuokraamot usein kääntävät mekot juuri lattiaan eli helma osuu välillä siihen. Jos tarvitset korkeat kengät siihen, että helma ei osu lattiaan, mekko on liian pitkä. Hyvä tanssimekko ei osu lattiaan missään välissä. Ongelmaksi tämä muodostuu yleensä isoissa tansseissa, jossa joku muu tallaa mekon päälle ja ohuet kankaat repeävät helposti. Aina jonkun mekko repeää. Hyvä tanssiaismekko on selkeästi irti lattiasta, ei vain yhtä senttiä.
  • Ei sisällä liikaa osia, jotka voivat jäädä kiinni muihin tanssijoihin. Tämä tapahtuu usein juuri mekoissa, jonka röyhelöt jäävät kiinni toiseen tanssijaan.
  • Ei ole liian tiukka, sillä pitää pystyä tekemään potkuja, laukkaamaan ja kumartumaan ilman pelkoa, että repeääkö mekko.
  • On mukava pitää useita tunteja. Muista, että mekossa pitää olla pitkään. Siinä pitää pystyä myös syömään ja juomaan (etenkin juomaan, vettä aina unohtaa tanssiessa juoda tarpeeksi).

Muita vinkkejä

  • Hiuskoristeiden tulee olla sellaisia, etteivät ne jää kiinni pariin, jos esimerkiksi mennään käden alta.
  • Jos sinulla on olkaimeton puku, olkaimet on helppo lisätä ja heti auttavat puvun pysymistä oikealla kohtalla. Käy kysymässä esimerkiksi käsityöliikkeistä lisää!
  • Kengät kannattaa olla alusta alkaen harkoissa mukana. Hyviin tanssikenkiin kannatta panostaa, koska ne kestävät pitkään.

Kierrätystä kierrätystä!

  • Kysele pukuja lainaan! Monet puvut päätyvät roikkumaan kaappiin ja eivät tule ikinä uudelleen käytetyksi. Tämä on jo ympäristön kannalta todella harmillinen teko, joten kierrättäkää pukuja! Facebookista löytyy esimerkiksi ryhmä, josta voi löytyä mekko lahjoitettuna https://www.facebook.com/groups/lahjoitamekkosi/

Vanhojentanssit valitettavasti näyttäytyvät nykyään hyvin pitkälle juhlana, johon palaa väkisin rahaa. Pakollisiksi asioiksi mielletään puku, kampaaja, kengät, meikki ja illallinen. Hommassa korostetaan sitä yhtä “päiväni prinsessana” -hetkeä, joka on kyllä tullut puhtaasti Amerikan kulttuurista myös tänne. Tanssimisen ilo tuntuu unohtuneen. Onneksi tanssimista voi harrastaa myös muuallakin. Suomesta löytyy useita historiallista tanssia järjestäviä tahoja, joihin kannattaa tutustua tanssiwikissä. Tämä porukka järjestää useita tanssiaisia vuodessa, joissa pääsee nauttimaan taas juuri tanssimisesta. Jos siis tanssijalka vipattaa vielä vanhojen jälkeen ja uuden harrastuksen aloittaminen kiinnostaa, niin lue aikaisempi juttu Nörttitytöistä täältä tai surffaa tanssiwikiin tutustumaan asiaan.