Nörttitytöt sai jonkin aikaa sitten yhteydenoton koskien conia, joka järjestetään marraskuussa Kouvolassa. Pyysimme järjestäjiä omin sanoin kertomaan mitä kummaa Kumakumaconissa on meneillään.

Kumakumaconin ohjelmasta löytyy perussuosikkeja, kuten luentoja, cosplaykilpailuja, myyntipöytäsali, taidekuja, karaokea, piirustuskilpailu ja AMV-kilpailu.

Tervetuloa Kumakumaconiin!

Moikka vaan kaikille! Me olemme Päivi ja Satu! Ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi, kun haettiin Kumakumaconin järjestäjäporukasta kirjoittajaa tekemään tulevasta tapahtumasta artikkeli tänne Nörttitytöt-blogiin. Vapaaehtoisena toimiminen ei ole uutta, jos on mukana tekemässä conia: Monet Suomen conit pyörivät vapaaehtoisten työntekijöiden voimalla! Kumakumaconissa Päivi on cosplay- ja muotinäytösvastaava, ja Satu järjestää ohjelmaa Selviytymispelin muodossa.

Viime vuonna Tampereen Traconissa näimme Tamperetalon seinällä ilmoituksen, joka yksinkertaisesti sanoi “Coni Kouvolassa” ja me ajattelimme “Kouvola! Sieltähän me olemme kotoisin (itse asiassa olemme Kuusankoskelta mutta ei takerruta pikkuseikkoihin)”. Kotiseuturakkaus ajoi meidät tekemään 2016 conia vaikka olemme asuneet jo vuosia Savonlinnassa. Nyt 2017 Traconissa löysimme itsemme istumasta Kumakumaconin yhdistyspöydästä markkinoimassa tulevaa tapahtumaa kiinnostuneille, valmiina tekemään entistä enemmän kotiseutuconin eteen!

Kumakumacon järjestetään 11.-12.11.2017 Kouvolassa Kouvolatalossa. Tulipa siihen lauseeseen paljon karhuja. Kouvo tarkoittaa karhua, ja japaninkielinen sana “kuma” niin ikään tarkoittaa karhua. Tästä syystä tapahtuman maskotit ovat karhuja! Tämä on Kumakumaconin toinen tuleminen. Viime vuodesta olemme päässeet paljon isompiin tiloihin ja järjestäneet tapahtumaa paljon pidemmällä suunnitteluajalla. Kumakumacon on Kouvolan nuorisopalveluiden ja nuorten itsensä järjestämä ikärajaton anime, manga ja cosplay -tapahtuma ilman sen suurempia maailmanvalloitussuunnitelmia. Kokoonnutaan yhteen ja pidetään hauskaa! Kumakumacon on osa Kouvolan nuorisotyön järjestämää Kulttuurikapina-viikkoa ja tämän vuoksi harrastusta lähestytään luovuuden, tarinallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta.

Yhteisöllisyys. Se ei ole ensimmäinen sana, joka nousee esiin kun puhutaan coneista, mutta sen merkitys on valtava! Ensimmäinen coni, jossa kävimme, oli Bakacon 2009. Päädyimme haastateltaviksi paikallisiin uutisiin. Päivi muistaa sanoneensa, että “Coneissa on mahtava olla, koska täällä voi huutaa täysillä tykkäävänsä näistä asioista, ja kaikki vain hurraavat takaisin”. Ei tarvitse tuntea häpeää tai epävarmuutta harrastuksestaan ja kiinnostuksenkohteistaan.

Tänä syksynä meillä oli mahdollisuus osallistua Savonlinnan hyvinvointimessuille edustamaan mm. erilaisia Japanista Suomeen tulleita harrastuksia (cosplay, anime, manga, J-rock, katumuoti….). Kiireiden vuoksi kyseinen tapahtuma jäi valitettavasti välistä, mutta mietimme miten cosplay ja hyvinvointi liittyisivät toisiinsa. Tässä yksinkertainen totuus: Harrastus ja mielenkiinnonkohteet ovat tärkeä osa hyvinvointia! Japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen on kuitenkin vielä melko uusi juttu Suomessa. Ihmiset eivät välttämättä tiedä miten “hassusti pukeutuneisiin nuoriin, ketkä valtaavat rakennuksia” pitäisi suhtautua. Messuilla päämäärämme olisi ollut edustaa näitä harrastuksia terveinä, luovuutta ja yhteisöllisyyttä edistävinä harrastuksina, joita täytyy ehdottomasti tukea huolimatta siitä, kuinka uusia, tuntemattomia, vieraskielisiä tai nopeasti ohitse meneviä ne ovat.

Jotakuta nuorta voi ahdistaa kovasti se, ettei koulussa ole ketään samanhenkistä kaveria. Kenellekään ei voi puhua animesta tai videopeleistä, eikä ulos uskalla lähteä lolitavaatteissa ja peruukissa vaikka mieli tekisi. Hän voi saada kuukausien ajaksi energiaa ja iloa yhdestä conista! Olemme itse tavanneet parhaita ystäviämme conien kautta. Olemme nähneet, kokeneet ja matkustaneet conien vuoksi. Conit ovat olleet päämäärä, jota varten olemme työskennelleet, oppineet uutta, haastaneet itsemme ja tutustuneet uusiin ihmisiin. Kannattaako coneja järjestää? Ehdottomasti kyllä!

Ja Kumakumaconin järjestelyt ovat sujuneet hyvin. Traconissa monet kiinnostuneet kysyivät “niin missä tämä tapahtuma onkaan?” ja kun he saivat kuulla vastauksen Kouvola, jostakin syystä reaktio oli “Kouvola, yäk!” Kouvolan huono maine kuulemma johtuu siitä, että kouvolalaiset itse vähättelevät kotikuntaansa. Kaupungin heikkoudet tiedostetaan, ja niiden jatkuva esillenostaminen saa muutkin vähättelemään Kouvolaa. Kumakumaconin taustatarina pureutuu juuri tähän aiheeseen: Miten poistamme harmaan ankeuden Kouvolan yltä? Miten olisi positiivisen energian kerääminen conin avulla? Positiivisen energian luominen onnistuu kaikilta: Pyritään aina korostamaan harrastuksemme (tai kotikaupunkimme) hyviä puolia! Tämä periaate päällimmäisenä me järjestämme Kumakumaconia.

Karaokea!

Vaikka Kumakumacon on “anime, manga ja cosplay -tapahtuma”, haluamme pitää coniin tarjotun ohjelman joustavana. Näin ollen myös esim. länsimaalaiset sarjat, katumuoti, BJD-nuket tai vaikka K-pop ovat tervetulleita Kumakumaconiin. Ohjelmasta löytyy perussuosikkeja, kuten luentoja, cosplaykilpailuja, myyntipöytäsali, taidekuja, karaokea, piirustuskilpailu ja AMV-kilpailu. Erikoisempina ohjelmanumeroina tarjoillaan muotinäytös, KumaKumaQuest ja selviytymispeli. Kaikista ohjelmanumeroista päivittyy tiedot Kumakumaconin kotisivuille ja meitä pystyy seuraamaan myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Conin teema on vuonna 2017 ritarit ja kuninkaalliset.

Kumakumacon on pääsymaksuton tapahtuma, mutta kävijöiden täytyy varata itselleen pääsylippu (ranneke) tapahtumaan. Näin varmistamme, ettei tapahtuman kävijämäärä ylitä tapahtumapaikan turvallisuusrajoituksia. Lippujen varaus aukeaa maanantaina 2.10. klo 12:00.

Kumakumaconiin voi hakea pitämään ohjelmaa ja taidekujalle myymään 30.9. klo 23:59 asti.

Työvoimahaku on avoinna ja sulkeutuu 10.10. klo 23:59.

AMV-kipailuun voi hakea 14.10 asti.

Cosplaykilpailuihin ilmoittaudutaan vasta paikan päällä.

Ei meillä tässä muuta! Nähdään marraskuussa Kumakumaconissa!

Terveisin,

Päivi ja Satu