Earth Hour -logo. Kuva: Louise Docker / Flickr, Creative Commons

Earth Hour -logo. Kuva: Louise Docker / Flickr, Creative Commons

 

Ensi lauantaina, 25.3.2017, vietetään jälleen Earth Houria. WWF:n organisoima ja käyntiin Sydneyssä vuonna 2007 polkaisema maailmanlaajuinen tapahtuma on ele ja tapa ilmaista huolensa sekä kantansa ilmastokriisiin ja ympäristön tilaan sammuttamalla tunnin ajaksi turhat valot. Energian- tai sähkönsäästöön tempaus ei pyri, vaan kyse on matalan kynnyksen ympäristöaktivismista johon jokaisen kotitalouden on mahdollista osallistua.

Earth Hourin nettisivuilla voivat halukkaat ilmoittautua mukaan. Osallistujaksi voivat yksityishenkilöiden ja kotitalouksien lisäksi ilmoittautua erilaiset yhteisöt sekä yritykset. Ilmoittautuminen ei suinkaan ole pakollista, vaan tulevana lauantaina kello 20.30-21.30 väliseksi ajaksi voi valonsa sammuttaa ilmaston puolesta ilman kirjallista ilmoitustakin.

 

Viime vuonna madagaskarilaisella rannalla vietetyn juhlan kuvasatoa. Kuva: Earth Hour 2016 Event Images

Viime vuonna madagaskarilaisella rannalla vietetyn juhlan kuvasatoa. Kuva: Earth Hour 2016 Event Images

 

Kuten jo muutamana vuotena viime vuotenakin, Earth Houria vietetään jälleen maailman suurimman kynttiläillallisen merkeissä. Tapahtuma rohkaisee siis valojen sammuttamisen lisäksi keräämään lähipiirin kasaan, kokkaamaan illallisen ja nauttimaan sen yhdessä kynttilänvalossa. Tänä vuonna maailman suurimman kynttiläillallisen oheisteemaksi on nostettu keskustelun herättely ruuan ilmastovaikutuksista. WWF ja Earth Hour muistuttavatkin, että yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa. Tarkemmin WWF:n suosituksiin voi tutustua internetissä julkaistujen liha-, kala- ja ruokaoppaiden avulla. Oppaat löydät niin ikään Earth Hourin sivuilta.

Tässä jutussa Nörttitytöt kertoilevat omista Earth Hourin viettotavoistaan. Osallistutko sinä maailman suurimmalle kynttiläillalliselle? Miten tapanasi on Earth Houria viettää? Kerro kommenttiboksissa!

 

 

Stina muistuttaa olemaan itselle lempeä: Pienikin teko riittää

Tämän vuoden teema, ruokavalinnat, onkin minulle kovempi pala purtavaksi. Juuri eilen paistoin kilon nautaa.. Toki siitä on tarkoitus koko perheen syödä usemman kerran, mutta silti. Tunnen piston itsessäni joka kerta, kun puhutaan kasvisruuan lisäämisestä ja koen olevani vähän itsekäs, kun syön niin mielelläni lihaa. Koetan puhua itselleni lempeästi ja sanoa, että pienikin teko riittää. Ei tarvitse heti ryhtyä vegaaniksi, vaan tunnustella, mitä ja miten korvaisi.

 

Ilmastoasioista olen viime aikoina miettinyt myös netin käyttöä. Kuinka paljon palvelinsalit lämmittävät maapalloa, kuinka paljon netissä hengailu kuluttaa sähköä ja sitä kautta luonnonvaroja. Välillä pitää tehdä tietoisia päätöksiä, että nyt laitan teknovempaimet kiinni loppuillaksi ja teen jotain muuta.

 

-Stina

Katri vinkkaa: Aloita ilta ilmastodokumentilla

Earth Hour on ollut matalan kynnyksen kannanotto ilmaston puolesta. En ole ennen ollut se tyyppi, joka on jalkautunut julkisiin kannanottoihin, joten Earth Hourin viettäminen kotona on ollut minulle sopiva tapa ottaa kantaa. Oikeastaan Earth Hour on ollut loistava hetki viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Joskus on tullut oikein katsottua ennen tätä pimeyden hetkeä ilmastonmuutosta käsitteleviä dokumentteja kuten “Inconvenient Truth”. Tälle vuodelle voin suositella “Before The Flood”, jos haluaa virittäytyä tunnelmaan.

 

Oikeastaan Earth Hour on minulle hyvä tekosyy viettää aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Nykyään tuntuu, että puhelimet, tabletit jne hallitsee aika vahvasti arkea mutta tämä sähkötön tunti on hyvä tekosyy pistää puhelin pöytälaatikkoon. On oikein mukavaa rupatella mistä milloinkin tunnelmallisesti kynttilän valossa!

 

-Katri A.

Taustamusiikki ja lemppariruuat tuovat Ninnalle oikean tunnelman

Muistelen osallistuneeni Earth Houriin jo noin kuuden vuoden ajan. Minulle se on ollut helppo tapa ympäristöaktivismin toteuttamiselle myös silloin, kun henkilökohtaiset resurssit eivät muuhun riitä. Olen tykännyt kokata kivan aterian ja syödä sen hyvässä seurassa, ja mitä enemmän kynttilöitä palaa, sen parempi!

 

Olen pitänyt tapahtuman nopeasti syntyneestä perinteikkyydestä ja Earth Hour on itsellenikin jo jokavuotinen traditio. Taustalla soiva tunnelmallinen jazz- tai pianomusiikki ja ilman medialaitteita illallisseuraan keskittyminen kuuluvat Earth Houriini. Tämän vuoden menu on vielä mietinnän alla, mutta männävuosina olen valmistanut muun muassa tortilloja, pizzaa ja lasagnea eli omia herkkuruokiani. Joitain kertoja olen valmistanut kolmen ruokalajinkin illallisen, mutta tavallisesti paino on pää- ja jälkiruoassa.

 

-Ninna