Forza Horizon 3 Vertical Key Art

Forza Horizon kansikuva. Playground Games 2016. Lähde: wikipedia.

Alustat: Xbox One (testattu), Microsoft Windows
Kehittäjä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: autopeli
Ikäraja: 3

Festariautoilusarja Forza Horizon on jo ehtinyt kolmanteen osaansa. Ensimmäisen osan ja sen lisäosan olen arvioinut jo aiemmin Nörttitytöissä, toista osaa en ole ikävä kyllä päässyt pelaamaan.

Tällä kertaa autourheilu- ja musiikkifestivaali Horizon pidetään kuvankauniissa Australiassa. Festivaali koostuu erilaisista ajokilpailuista ja tempauksista sekä neljästä erilaisesta festivaalialueesta, joista pelin alussa avoinna on vain yksi. Kilpailuihin ja tempauksiin osallistumalla tapahtuma saa lisää faneja ja kun niitä on tarpeeksi, uuden festivaalialueen voi avata. Alueita voi myös päivittää ja se lisää kartalle uusia tehtäviä.
 

Jos jonkinlaista puuhaa

forzamad

Maxin kaara. Kuvakaappaus pelistä Forza Horizon 3, Playground Games 2016.

Tekemisen puutetta festareilla ei ole. Erilaisten ratakisojen lisäksi on pr-tempauksia, katukisoja ja bucket list -nimellä kulkevia haasteita. Nämä haasteet sisältävät usein aikarajan, jonka aikana pitää esimerkiksi ajaa tietty reitti mahdollisimman tarkasti tai vaikkapa tehdä autolla tarpeeksi pitkä ilmalento hyppyristä.  Pr-tempauksissa ajajan on tarkoitus esimerkiksi hypätä hyppyreistä, kaahata mahdollisimman kovaa nopeustutkaan ja driftailla tietty matka hallitusti tiellä pysyen.

Listattujen aktiviteettien lisäksi voi omaan tiimiinsä rekrytoida muita kisaajia haastamalla heidät kahdenkeskiseen kilpaan ja tutkia huhuja, joiden mukaan tietyillä alueilla on latoja joista voi löytää harvinaisia autoja restauroitavaksi. Nörttisydäntäni lämmitti erityisesti eräästä ladosta löytynyt Mad Maxin auto! Jos valmiit kisat ja tempaukset eivät viihdytä tarpeeksi, on pelaajilla mahdollisuus muutella niitä mielensä mukaisiksi Blueprint-toiminnon avulla.
 

Vaihtelua pelihahmoon ja pipodiskoon

Pelattava hahmo on koko Horizon-festivaalin pomo, joka osallistuu surutta tapahtuman kilpailuihin. Pelaajan taidoista riippuu, jättääkö pomo muut kilpailijat nieleskelemään pölyä vai ”antaako” hän jalomielisesti muiden voittaa. Yksi valtaisa parannus sarjan ensimmäisen osaan on se, että pelihahmon voi itse valita. Tarjolla on sekä miehiä että naisia ja ihonväreissäkin on paljon vaihtoehtoja, joten paljon parempaan suuntaan on menty.

Toinen iso parannus on se, että festareille saa kiinnitettyä monta erilaista radiokanavaa ja musiikkityyli vaihtelee klassisesta metalliin. Yksi viimeisimpinä avautuvista kanavista on Microsoftin oma Groove Music, johon saa 14 vuorokauden ilmaisen kokeilujäsenyyden. Sen kautta voi siis tehdä peliin aivan oman soittolistansa, jonka voi täyttää lempimusiikillaan. Kanavan avautumisen jälkeen olenkin kuunnellut vain Poets of the Fall -yhtyettä kaahaillessani ympäri Australiaa. Ihan täydellinen kanavan integraatio ei kuitenkaan ole. Muilla peliin tehdyillä radiokanavilla tulee aika ajoin skill song -kappaleita, jonka aikana tehdyistä tempuista (esim. driftaus, törmäily, kovaa ajaminen, läheltä ohittaminen) saa tuplamäärän pisteitä. Groove Music -kanavalla tätä mahdollisuutta ei ole. Soittolistaa ei saa myöskään soittamaan kappaleita missä tahansa järjestyksessä, vaan ne kaikuvat kaiuttimista siinä järjestyksessä kuin ne on listalle lisätty.
 

Sosiaalisuusmittarin säätöä

forzamaisema

Australian maisemia. Kuvakaappaus pelistä Forza Horizon 3, Playground Games 2016.

Sosiaalista peliä kaipaaville Forza Horizon 3 tarjoaa monenlaista herkkua. Yksinpelitilassa ei kilpailla kasvottomien vastustajien kanssa, sillä autoja ohjastavat jo Forza Horizon 2 -pelissä esitellyt muiden pelaajien drivatar-hahmot. Kyseessä on siis pelaajien ajotottumuksista luodut tekoälykuskit, joilla on niminään pelaajien nimimerkit. Tämän lisäksi kisoja ja haasteita tehdessään pelaaja voi nähdä kavereidensa tulokset, joka saattaa kannustaa parantamaan omaa tulostaan. Kun festivaalia on saanut laajennettua jonkin verran, on mahdollista liittyä myös erilaisiin klubeihin. Klubeilla on omat ranking-listansa ja nimilyhenteensä, joka tulee näkyviin oman nimimerkin eteen. Itse liityin suomalaiseen klubiin, joka on avoin kaikille suomalaisille pelaajille. Yksinpelin lisäksi on tarjolla toki myös monenlaista verkon yli tapahtuvaa moninpeliä joko ystävien tai vieraiden ihmisten kanssa.
 
Vauhdin tuntua

Kuten muissakin sarjan peleissä, erilaisia autoja riittää melkein tuskastumiseen asti. Jokaisella on omanlaisensa ajettavuus ja niitä voi myös parannella ja tuunata festivaalialueiden autotallissa. Yksityiskohtaisesta hinkkaamisesta tykkääville tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, mutta onneksi sieltä löytyy myös mahdollisuus ostaa kokonaisia valmiita päivityksiä. Realistiset ja äärimmäisen kauniit maisemat houkuttelevat välillä vain nauttimaan vauhdin huumasta hyvän musiikin siivittämänä. Vauhdin tuntu on välillä niin hurja, että itselleni tuli kerran jopa fyysisesti paha olo. Toisaalta kaahailu voi loppua yhtäkkiä kuin seinään, sillä maastossa on siellä täällä puita, jotka eivät kaadukaan auton tieltä. Minä onnistun aina löytämään sen yhden puun sieltä metsiköstä, johon rysäytän ja menetän samalla siihen mennessä kertyneet pistebonukset. Ärsyttävää!
 
Lopuksi

Kokonaisuutena Forza Horizon 3 on ällistyttävän laaja peli, joka tukee monenlaisia pelityylejä. Tekemisen puutteesta ei tarvitse kärsiä, maisemat ovat ylimaallisen kauniita eikä ns. autopornosta ole puutetta. Sisältöä ja hauskaa puuhaa löytyy, olitpa sitten sunnuntaiajelija, kilpa-ajojen kingi, tuunaaja tai tempputaituri. Suosittelen sekä perinteisistä autopeleistä pitäville että niitä karttaville, kannattaa kokeilla!
 

Tiivistelmä:

+ Paljon monipuolista tekemistä
+ Pelihahmossa valinnanvaraa
+ Kauniita maisemia ja hyvää musiikkia

-Tuhoutumattomat puut!
-Vauhdista voi tulla huono olo
-Groove Music -kanavan puutteellinen integraatio

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

**********

Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.