Kotimaiset roolipelit elävät hyvin ja kasvattavat määräänsä jatkuvasti. Muutama vuosi sitten Nörttitytöissä arvosteltu Astraterra on saamassa toisen laitoksen, joka sisältää huiman määrän uudistuksia. Kysyimme vähän Astraterran tekijältä Miska Fredmanilta uudesta laitoksesta.

Uusi laitos, uudet kujeet vai mitä kaikkea on tulossa lisää?qwr0qo9mt8tq4gqp89vl

Uudistetun laitoksen isoin muutos on uudet kirjat sekä pelaajalle että pelinjohtajalle. Pelimaailman sääntöihin on tulossa lisää tavaraa ja muutenkin peliä on tehty useamman kerroksen peliksi, eli sen pelaaminen on hauskaa niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin.  Lisäksi pelaajille on lisää sankarivaihtoehtoja ja Astraterran maailmasta on kerrottu kertojan kirjassa lisää.

Nyt kutsutte Astraterraa kaikenikäsiten roolipeliksi, eikä enää lasten roolipeliksi, mikä on muuttunut?

Kun keväällä 2013 aloimme pelaamaan Astraterran prototyyppiä yhdessä kolmen vanhimman lapseni kanssa (tuolloin, poika 5 v, tyttö 7 v ja poika 9 v) mielessäni oli tehdä hauska genrejä yhdistelevä roolipeli lapsille. Ajan mittaan sain kuitenkin huomata, että pelistä pitivät myös muutkin kuin lapset. Yksi beta-testaajista pelautti peliä nuorille, jotka viihtyivät hyvin Astraterran parissa. Pelautin itse Astraterraa kavereille ja heillä oli myös hauskaa. Hieman myöhemmin korviini kantautui juttuja parikymppisistä, joilla oli hauskaa Astraterran testiversion parissa. Pikkuhiljaa minulla alkoi valjeta, että Astraterra oli muutakin kuin lasten roolipeli. Se oli kaikenikäisten roolipeli. Nyt uudistettu laitos huomioikin paremmin pelaajan iän ja eri ikäisille on olemassa erilaisia piirteitä, joita voi ottaa peliin mukaan. Astraterran on tarkoitus tarjota nyt kaikille jotain.

Kaksi kirjaa? Miksi sellaiset?

Koska kaksi kirjaa tekee pelaamisesta vain kätevää!  Kirjoja kun käytetään pelatessa eri tavoin kuin perinteisiä kirjoja. Esimerkiksi: kevyempää kirjaa on helpompi ojentaa pöydässä ja sieltä on helpompi löytää kaikki oleellinen, eikä pelaajien tule vahingossa vilkuiltua otusten ja teknoaarteiden tietoja hahmojen tietoja tai sääntöjä tarkistaessa. Ja koska kirjan sisältö on jaettu käyttötarkoituksen mukaan, kirjojen kiertäminen pöydässä vähentyy, kun pelinjohtaja voi pitää oman kirjansa auki näkösuojansa takana pelaajien tarkistaessa sääntöjä tai hankkiessa varusteita hahmoilleen omista kirjoistaan.

Merkittävin muutos ensimmäiseen laitokseen nähden on siis pelikirjan jakaminen kahteen erilliseen kirjaan: pelaajan Löytöretkeilijän oppaaseen ja pelinjohtajan Kertojan käsikirjaan.

  • Pelaajan kirja sisältää pelaamiseen tarvittavat säännöt, hahmonluonnin ja -kehityksen, varusteet, lemmikit ja lyhyen maailmankuvauksen sekä tietoja muutamista Astraterran olennoista.
  • Pelinjohtajan kirja puolestaan pitää sisällään entistäkin laajemman kuvauksen Astraterran maailmasta ja sen historiasta, konkarisääntöjä pelin maustamiseen oman maun mukaan, ohjeita pelinjohtamiseen ja omien seikkailujen suunnitteluun sekä pitkän listan olentoja ja teknoaarteita tietoineen.

Astraterra on nyt ennakkotilattavissa joukkorahoituksen voimin ja Nörttitytöt odottavat innolla uuden Astraterran ilmestymistä! Uuden laitoksen ilmestymistä odotellessa kannattaa tutustua Nörttityttöjen ensimmäisen laitoksen arvosteluun.