Nörttityttöjen Helsinki Prideen valmistautuminen aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen heinäkuun alkua. Tässä kertomus siitä, kuinka se tapahtui. Nörttitytöt oli ennen tätä vuotta osallistunut Helsinki Prideen kaksi kertaa, vuosina 2014 ja 2015. Molempina vuosina meillä oli käytössämme Riikka Utriaisen tekemä hieno kyltti, mutta keskustelua omasta, ehkä Nyan Cat -henkisestä banderollista käytiin puistojuhlassa molempina vuosina. Vuonna 2016 ideaan päätettiin tarttua, ja banderolli vihdoin hankkia.

Nörttityttöjen blokki vuodelta 2015 Kuva: Mia Meri

Nörttityttöjen blokki vuodelta 2015 Kuva: Mia Meri

Toki keskustelimme myös hieman suuremmista suunnitelmista, kuten Mad Max -elokuvan innoittamana omasta Nörttirekasta, mutta toistaiseksi jätimme tämän idean odottamaan. Toki, miksipä ei. Rekkakulkueessa voisi olla Seta ry, DTM, JHL, Nörttitytöt…

 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Työ Nörttityttöjen Priden eteen alkoi virallisesti toukokuussa, jolloin kokosimme suunnittelutiimin ja jaoimme vastuuta: tehtävinä oli muun muassa musiikista, banderollista ja nörttiryhmäyhteyksistä vastaaminen. Ryhmän koordinaattori oli nimitetty jo aiemmin. Banderollin kuva herätti ansaitsemaansa vilkasta keskustelua Facebook-ryhmässämme – oliko Nyan Cat lopulta se, mitä halusimme?

Kesäkuussa tuli ajankohtaiseksi myös oman blokin varaaminen Pride-organisaatiolta. Yllätykseksemme paikka kulkueessa ei määräydykään suoraan ilmoittautumisjärjestyksen mukaan, vaan organisaatio järjestää blokit kaltaiseensa seuraan – me saimme kunnian olla Naisasialiitto Unionin Feministiblokin kanssa saman rekan takana, kun taas esimerkiksi poliittiset järjestöt olivat oman rekkansa takana.

Anna_C_DIY_02

Rintanappeja tuoreeltaan nappikoneesta puristettuina. Kuva: Anna C

Kesäkuun puolessavälissä pidimme ensimmäisen askarteluillan, kun kokoonnuimme Sellon kirjastoon työstämään banderollia ja rintamerkkejä. Katsoimme ensimmäistä kertaa yhdessä läpi kankaat, siihen maalattavan kuvion ja sen mittasuhteet, sekä jaoimme ompeluvastuuta. Sellon kirjastossa on myös käytössä muun muassa rintanappikone, ja sillä teimme todella suosittuja Nörtti-rintanappeja Priden osallistujille.

Kesäkuun puolessavälissä muistimme myös, vihdoin, tapahtuman markkinoinnin. Teimme Nörttitytöt @ Helsinki Pride -tapahtuman Facebookissa, ja jaoimme sitä ahkerasti. Tapahtuman markkinoinnilla oli selvä vaikutus, sillä mukaamme löysi huomattavasti enemmän väkeä ja jos ei muuten niin ensikertalaisia ainakin meidän blokkimme suhteen. Lisäksi ohjeistuksen jakaminen aurinkorasvasta, eväistä ym. käytännön asioista oli kannattanut, koska niin moni oli varautunut asianmukaisesti hellepäivään ja sen olosuhteisiin.

 

Jonas_Mustonen_01

Kylteissä oli väriä ja selkeät nörttiteemat. Kuva: Jonas Mustonen

Pride-viikon maanantaina pidimme toisen askarteluillan, ja keskityimme Nyan Catin sateenkaaren lisäksi kyltteihin. Facebook-ryhmässä esitetty idea nörtti- ja meemiaiheisista kylteistä oli kerännyt kannatusta, joten tulostimme muutaman A3-aiheisen suosikkikuvamme, ja askartelimme niistä kyltit. Mietimme, olisiko kuvat pitänyt sateen varalta päällystää kontaktimuovilla, mutta tästä luovuttiin, sillä kiiltävä muovi kuvan päällä olisi voinut heijastaa valoa.

Viimein koitti Pride-päivä ja viimeinen rutistus järjestelyjen osalta. Edellisvuosista olimme oppineet, että nörttikaverien löytäminen Senaatintorilta on hyvin haastavaa, joten järjestimme kaksi kokoontumispaikkaa: toisen Senaatintorille banderollin luo, toisen Rautatieasemalle kylttien kanssa. Rautatieasemalla oli helppo löytää oma porukka kylttien avulla jotka tuntuivat saavan paljon myönteistä huomiota jo matkalla Senaatintorille.

 

Kaiken kaikkiaan huolellinen valmistelu tuntui meni nappiin. Väkeä oli huomattavasti, banneri näkyi kauas ja kyltit herättivät paljon positiivista huomiota, merkit menivät kuumille kiville ja ohjeistus ja opastaminen oli purrut. Kaikki etukäteen suunnittelu kannatti.

Paula_Niemi_06

Nörttityttöjen blokki vuodelta 2016 Kuva: Paula Niemi

 

Nörttityttöjen vinkkejä oman Pride-banderollin tekemiseen

Lopuksi on hyvä antaa käytännön ohjeita niille, jotka ovat suunnittelemassa omalla blokilla osallistumista tai tarvitsevat tietoja banderollin teosta johonkin muuhun tilaisuuteen.

Kaikki on syytä suunnitella hyvin.

Kaikki on syytä suunnitella hyvin. Kuva: Anna C

 

Koko: Koko oli tarkkaan harkittu, Nörttityttöjen banderolli on korkeudeltaan 1 metriä ja leveydeltään 3 metriä plus sateenkaariliehukkeet. Se oli hieman kapeampi kuin Pride-kulkue, eli sen vieressäkin saattoi kävellä, mutta toisaalta kantajien ei tarvinnut jatkuvasti väistellä muita ihmisiä. Voit pohtia oman banderollisi kokoa Nörttityttöjen banderolliin verrattuna: tarvitaanko teillä lisää korkeutta, ehkä vähän vähemmän leveyttä? Nörttityttöjen banderollin yläosa aivan keskeltä rullautui alaspäin, joten sitä piti hieman pingottaa kuljettaessa.

Kankaan valinta osui nappiin. Kuva: Anna C

Kankaan valinta osui nappiin. Kuva: Anna C

Materiaali: Nörttityttöjen banderollin kangas on reiällistä urheilukangasta, tarkemmin Totti-urheiluneulosta (Eurokangas, 8,90e/m). Siinä oli se hyvä puoli, että siinä oli reiät valmiina. Usein banderolleihin päädytään leikkaamaan reikiä, sillä ne toimivat tuulessa purjeen tavoin, jolloin kantaminen on todella raskasta. Toki tuuli otti meidänkin banderolliimme, mutta ainakin yritimme. Lisäbonuksena banderollista tuli läpinäkyvä, jolloin maalaamattomasta kankaasta näkyi läpi sellaisenaan ja maalattu osa näkyi molemmille puolille.

Nyan Cat on maalattu kankaalle peruslaatuisilla akryyliväreillä. Pohdimme myös kangasvärien käyttöä, sillä akryyli muodosti osaan kankaan rei’istä kalvon, josta tuuli ei päässyt läpi – toisaalta kangasvärin pysyvyys kankaalla ilman silitystä on epävarmaa, emmekä halunneet silittää muovikangasta tai riskeerata värien sotkeentumista sateella. Lisäksi akryylivärejä oli saatavilla helposti, esim. Clas Ohlsonilla on hyvät valikoimat. Maalaamista helpotti se että maalattava kuva oli suunniteltu ruudukolle ja kangas oli jaettu vastaaviin isompiin ruutuihin.

 

Kirkkaat maalit ja helposti tunnistettava hahmo toimivat hyvin. Kuva: Anna C

Kirkkaat maalit ja helposti tunnistettava hahmo toimivat hyvin. Kuva: Anna C

“Nörttitytöt. Est 2011” -teksti sekä värikkäät tähdet banderollin mustassa osassa ovat tarraa: pääkaupunkiseudun kirjastoissa on tarraleikkuri ja monenväristä kontaktimuovin tyyppistä, mutta paksumpaa, tarraa. Osa tähdistä irtosi banderollista päivän aikana, ja niitä kiinnitettiin takaisin omalla liimallaan, mukana olleella liimapuikolla ja jopa hiuspinneillä – vinkki vinkki, tarra ei kaikissa kankaissa pysy, etenkään kovassa tuulessa. Huom. emme käyttäneet vinyylileikkuria ja pressiä kirjaimissa ja tähdissä, koska sitä suositellaan vain luonnonkuitukankaille, ja meidän kankaamme oli muovia.

Kepit: Banderollia kannateltiin sivuista kahdella puuvarrella (K-rauta, 4,95e/kpl). Varret olivat 1,70 metriä pitkiä, eli tavallista harjanvartta pidempiä, jotta ne voitaisiin tukea vartaloa vasten. Puuvarret olivat painavat, ja ne vaikuttavat banderollin säilytykseen. Pohdi, haluatko investoida esimerkiksi muovisiin teleskooppivarsiin (Biltema tms). Huomaa silloin keppien mahdollinen taipuisuus: se saattaa vaikuttaa kantamiskokemukseen ja banderollin ulkonäköön.

Nörttitytöt haluaa kiittää Kirjasto 10:n, Sellon ja Ison Omenan kirjastojen henkilökuntaa heidän avustaan, sekä Helmet-kirjastoja pajojen olemassaolosta – ilman niitä tämäkään produktio ei olisi onnistunut.

Teksti Anna C ja Nörttitytöt
Kuvat © Anna C, Jonas Mustonen, Mia Meri, Paula Niemi