Tästä pelistä voisi kirjoittaa hyvin pitkän jutun. Tätä kirjoittaessa mieleen tuli koko ajan lisää huomioita liittyen peliin ja sen mekaniikkaan, mutta pidetään nyt juttu tolkullisen kokoisena, jotta jaksatte sen kahlata läpi. Useat tahot ovat jo julkaisseet juttuja Pokemon GO:sta ja huomaan ärsyyntyväni useista jutuista. Niissä puhutaan taskuhirviöistä, joka on toki sanan alkuperäinen merkitys (pocket monster), mutta kukaan ei ole käyttänyt niistä Suomessa varmaan ikinä tätä nimitystä. Puhutaan nyt puhtaasti pokemoneista. Samoin jutut puhuvat pokemon-hahmoista kun meille ne ovat kaikki puhtaasti pokemoneja, ja naamani oli valahtaa kalpeaksi, kun jossain jutussa puhuttiin suositusta sähköhiiritaskuhirviöstä eli pikachusta. Vaihteeksi olisi kiva lukea juttu, joka olisi selkeästi suunnattu nyt niille, jotka puhuvat itseni kanssa samaa kieltä. Tämä arvostelu yrittää olla sellainen. Jos et ymmärrä kaikkia sanoja niin googlaa.

15219078503_d64c85bf37_z

Pokemonpelejä käsikonsoleille. Kuvan lähde.

Taustaa
Pokemon GO tuli ja valloitti aivan yhtäkkiä kaikkien kännykät.  Vai valloittiko noin yllättäen? Taustalla on valtava määrä vuosia jatkunutta työtä, jotta yksi peli pääsi nousemaan kaikkien tietoisuuteen. Pokemonien tarina lähti liikkeelle niin ihanasta gameboysta, jolle ensimmäinen peli ilmestyi vuonna 1996. Pokemonien ja Nintendon käsikonsolin tarina on jatkunut siitä alkaen. Nyt pelejä taitaa olla 19 kappaletta laskutavasta riippuen. Moni pokemonpeli julkaistaan pareittain eli samaan aikaan julkaistaan kaksi peliä kuten black and white. Pelaaja voi sitten valita, haluaako pelata pelin kumpana versiona läpi. Juoni on molemmissa lähes sama, mutta yksityiskohdat ja pokemonit vaihtelevat. Itse laskin pelanneeni 10 pokemonpeliä läpi kaikilla käsikonsoleilla. Jos jokin on varmaa, niin se, että aina uudelle käsikonsolille ilmestyy pokemon.  Myös lukuisia “spin-off” pelejä on tehty, jotka eivät ole alkuperäisiä vuoropohjaisia roolipelejä.

Pokemoneja on katsottu myös tv-sarjan sekä elokuvien muodossa. Sarjaa on tehty 19 kautta, jotka sisältävät yli 900 jaksoa. Näiden lisäksi sarjaan liittyviä elokuvia on ilmestynyt 19 kappaletta. Pokemoneilla on pelattu myös korttipelien muodossa, muutamilla eri konsoleilla, hahmoja on saanut ostaa pehmoleluina ja pokemoneja on voinut lukea myös mangan muodossa. Listaa kaikesta pokemoniin liittyvästä voisi jatkuaa ikuisesti.

Nyt kaiken tämän jälkeen, oliko yllätys, että pokemonien nappaamiseen perustuva kännykkä peli löi läpi kaikkien sydämeen? Ei, peliä on pohjustetu jo 20 vuotta, joten kaikille tutusta asiasta sai helpolla hyvän brändin ja nyt sen ympärille vain kehitettiin kännykkäpeli. Mutta mennään itse arvosteluun, tosin veikkaan, että suurin osa on jo kokeillut peliä itse.

Pelin lataaminen ja laitevaatimukset
Pelin saa ladattua Androidille ja iPhonelle, mutta vain suht uusille puhelimille. Pari vuotta vanhoilla ei onnistu. Puhelimessa pitää olla gyroskooppi, jotta lisätyn todellisuuden pelaaminen onnistuu (peliä voi pelata myös ilman gyroa) ja tarpeeksi tehokas prosessori. Tämä aiheutti jo heti päänvaivaa kun oma puhelin on ostettu 2 vuotta sitten ja ilmeisesti liian vanha peliä varten. Voi huoh. Tämä tarkoitti kuitenkin vain Play Storesta ladattavaa peliä ja mirrorin kautta ladattu versio toimi ihan hyvin. Nyt siis pelaamaan.

13987909_10154490516271473_944134214_o

Hahmon tyyliä voi vaihtaa niin monesti kun haluaa.

Aloitus
Serverit jumittavat heti alkuun. GPS ei löydä minua ja kartan odotteluun kuluu aikaa. Seuraavaksi serverit kaatuvat ja joudun boottaamaan pelin. Äh, menikin tämä ilta sitten odotellessa serverien palaamista.

Heti kun serverit pelaavat ja GPS viimein toimii, voi pelaaminen alkaa. Aluksi luodaan oma pelaajahahmo, jota voi muokata uusimman päivityksen myötä myös jälkikäteen. Heti pelin alkuun ilmestyy professori, joka monien pokemonpelien tapaan kehottaa nappaamaan ne kaikki eli täyttämään pokedexin, joka rekisteröi jokaisen kiinnisaadun/omistetun pokemonin. Käytännössä muita ohjeita ei tule, joten pelaaminen aloitetaan vähän tutkimalla, mitä tapahtuu.

Ensimmäinen pokemon valitaan kolmesta alkuperäisestä (pokemon red/blue) startterista eli bulbasaurista, squirtlesta tai charmanderista. Jos haluat saada pokemonpelaajan kanssa keskustelun aikaan, niin kysy mikä startteri ja miksi. Kaikilla on vahvat mielipiteet tästä aiheesta. Moni hypettää Charizardin (charmandenin viimeinen muoto) voimia ja parhautta kun osa taas puolustaa blastoisea. Bulbasaur tuntuu aina jäävän heikoille ja esimerkiksi korttipelissä se on selkeästi heikompi pokemon kuin nuo kaksi muuta. Valitsen siis sen. Se on söpö, vihreä kasvipokemoni. Käytännössä tässä pelissä omalla startterilla ei vain tee juuri mitään eli ihan sama minkä näistä valitsee. Vasta myöhemmin pelatessa on käynyt ilmi, että charmanderien löytäminen on suhteellisen haastavaa eli se olisi kannattanut valita heti alkuun.

Pelaaminen 
Peliä pelataan heittelemällä pokepalloja kohti ilmestyviä pokemoneja. Palloja heitellään liikuttamalla sormea kosketusnäytöllä. Pallo yritetään saada osumaan pokemoniin. Pokemon voi väistää palloa tai karata pallosta.

Pelin ideasta pääsee kiinni hyvin nopeasti. Heti alkaa kutkuttava hinku lähteä ulos etsimään lisää pokemoneja. Perusnäkymä on ihan tavallinen kartta, johon ilmestyy aina välillä pokemoneja. Kartasta myös näkee pokestoppeja sekä välillä pöllyäviä lehtiä. Lehdet tarkoittavat, että niiden kohdalta voi löytyä pokemon ja tällöin pelaajan tulee kävellä lehtien kohdalle, jotta pokemonin saa ilmestymään. Tai ainakin teoriassa näin. Taas kiroan puhelinta, jonka GPS ei oikein pelaa ja pelihahmo juoksee edestakas noin 50 metrin aluetta.

13901625_10154506042603629_2070099408_o

Lisätyssä todellisuudessa kamera napsahtaa päälle ja pokemon ilmestyy maailmaan.

Kun pokemon ilmestyy, kännykkä värisee. Siksi puhelinta ei tarvitse tuijottaa jatkuvasti vaan sen voi pitää vaikka taskussa. Kun pokemonia näpäyttää niin peli käynnistää kameran ja lisätyn todellisuuden ulottuvuus aukeaa pelaajalle. Pokemon on ilmestynyt kameran kautta katsottuna keskelle katua. Tämä on juurikin yksi Pokemon Gon hienoimmista ominaisuuksista eli kännykän avulla näkee jotain mitä muut eivät näe. Tätä on juurikin lisätty todellisuus eli hyödynnetään olemassa olevia asioita kuten maastoa ja ympäristöä ja lisätään sinne asioita.

Kartalla näkyy viereisellä ostarilla pari pokestoppia. Käyn kääntymässä niiden luona ja matkalla ilmestyy drowsee. Heitän sitä pallolla ja huomaan, että yhdellä kädellä ja peukalolla homma on ihmeen haastavaa. Pitää siis pitää kännykkää toisessa kädessä ja heittää palloa etusormella toisella. Saan sen kiinni ja löydän myös pidgeyn ja rattatan. Pokestopille päästyäni huomaan serverin vain raksuttavan eli en saa tietää mikä stoppi on kyseessä. Boottaan kännykän ja homma taas pelaa. Kerään läheisen grillin ja kirkon stopit. Pokestopeilta saa erilaisia esineitä, kuten pokepalloja, potioneja, marjoja, munia ja revivejä (vitsi kun en osaa puhua näistä suomeksi, päästä heittämällä sanoisin näiden olevan elvytin tai palautin). Pokestopit uusiutuvat 5 minuutin välein eli jos haluaa kerätä paljon tavaraa niin tarvitsee vain odottaa. Se, mitä kamaa pokestopeilta saa, riippuu pelaajan levelistä. Katselen, että lähialueella on kaksi salia. Toinen ihan lähellä ja toinen kauempana. Kauempi sali on keskellä metsää olevan vesitornin luona ja ihmettelen kuinka usein niiden salien omistaja vaihtuu. Jotkus jaksavat ravata tornille todella usein.

Kun pokemoneja saa kiinni, kerää expaa. Kun saa tarpeeksi expaa niin pääsee korkeammalle tasolle eli levelille. Levelillä 5 pelaaja saa valita itselleen joukkueen eli teamin. Valittavia on kolme: sininen, punainen ja keltainen, jotka tulevat kolmen legendaarisen lintupokemonin mukaan. Näitä pokemoneja ei ole vielä pelissä, mutta ilmeisesti omalla teamilla on jotain tekemistä näiden pokemonien kanssa.

Kun oman teamin on valinnut, voi alkaa käydä saleilla. Jos sali on oman väristen hallussa, voi sinne jättää pokemonin vahvistukseksi. Jos sali on taas jonkun muun hallussa, sen voi koettaa valloittaa itselle. Omassa kännykässä salitappelu pätkii vielä hyvin paljon ja väistäminen on vaikeaa. Kokeilen salia, jossa saan vastustajan energian lähes tyhjäksi, kun peli jumahtaa ja kummankaan pokemon ei tee toiselle enää mitään. Luovutan ja boottaan pelin. En voittanut tällä kertaa. Toisella kerralla kokeillessa voitan, mutta pettymykseksi salia ei saanutkaan heti itselle vaan se vain menetti pisteitä. Ilmeisesti sali omaa tietyn määrän pisteitä ja kun ne tippuvat nollaan niin oman pokemonin voi asettaa salille. Saleilla taktikointia varten voisi kirjoittaa kokonaan oman ohjeen, mutta skippaan tämän nyt. Hyvänä vinkkinä vain se, että pokemonien heikkoudet ja vahvuudet kannattaa selvittää, jos haluaa saada suurimman hyödyn.

14001914_10154490527636473_900422651_o

Munia voi hautoa kerralla niin monta, kuin omistaa incubatoreja.

Julma kesä ja mökkikansa
Viikonloppuna lähdemme mökille ja peliä ei todellakaan ole suunniteltu pelattavaksi missään muualla kuin kaupungeissa. Peli ei näytä yhtään mitään nearby-toiminnossa eli lähellä ei ole pokemoneja. Tämä on ehkä asia, jonka soisin pelin muuttavan eli että kaikkialta voisi löydyä edes muutamia pokemoneja vaikka harvakseltaan. Kuitenkin eilisen kaupunkireissun jäljiltä minulla on munia! Pokemonit kuoriutuvat munista ja munia voi hautoa kävelemällä paljon. Omistan kaksi incubatoria, joilla munia voi hautoa. Nyt voin siis hautoa näitä kävelemällä paljon. Tämä on käytännössä kaikki, mitä mökillä voi tehdä. Olen epätoivoinen ja käytän yhden incensenkin, jotta pokemoneja saisi edes vähän. Mitään ei näy. Kovin pitkälle pelissä ei siis mökillä pääse. Sorrun ja ostan ylimääräisen incubatorin, jotta edes kävelemisestä saisi vähän enemmän iloa irti. Onneksi saan lopulta munista eeveen ja magicarpin(?!!?!).

 

13942175_10206154994105295_613053439_n

Kaupungin keskustassa näkyvät pokestopit.

Ison kaupungin keskusta
Tulen mökiltä yhdeksi päiväksi käymään Helsingin keskustassa. Ei ole todellista! Täällähän on pokestoppeja ihan vieri vieressä. Niissä on vaikka kuinka monessa lure päällä! Äkkiä minut valtaa halu viettää koko päivä pitkin kaupunkia juosten. Olen tapaamassa tuttua reilun puolen tunnin päästä, joten aikaa riittää hyvin vähän tutkailla lähimaastoa.

Kartasta näkee, kuinka paljon pokestoppeja olisi ihan lounaspaikan vieressä. Ilmeisesti siinä on joku puisto. Kävelen sinne ja huomaan epäonnekseni pitkät rappuset ja muistan, että viereinen puisto on mäen päällä. Surkeana katselen puistossa hiipuvaa lurea kun tajuan, etten kyllä pääse sinne pitkiä rappusia pitkin lastenvaunujen kanssa. Huomaan saman ongelman vähitellen pitkin kaupunkia mennessä, että pokemonia ei ole suunniteltu kovin esteettömäksi vaan paras apuväline on hyvät kengät ja toimivat jalat.

Harkitsen kuitenkin jo selkeästi seuraavaa reissua Helsingin keskustaan vain metsästääkseni pokemoneja. Ehkä tämä pitää jonain kauniina päivänä toteuttaa.

 

14002566_10154490396401473_974496786_o

Pokecoinseja saa saleilta sekä ostamalla. Houkutus on suuri.

Mistä raha tulee?
Pelin pitää tietenkin tuottaa jotenkin tekijälleen rahaa kun se on ilmaiseksi ladattavissa. Pelin sisällä kuitenkin euroja voi vaihtaa pokekolikoihin. Näillä taas pystyy ostamaan erilaisia asioita, jotka voivat auttaa pelaamista. Esimerkiksi juuri supersuositut luret, joilla saadaan houkuteltua pokemoneja tietylle pokestopille. Kaikkia näitä ostettavia tavaroita peli on kyllä  antanut ainakin yhden kappaleen, jolla pelaaja voi testata sitä. Ovela tapa saada ihmiset siis ostamaan lisää.

Luret kun voidaan pistää vain pokestoppien yhteyteen, niin luulisi Pokemon-innostuksen poikivan myös kovaa yhteistyötä eri yritysten kanssa. Esimerkiksi ravintola voisi ostaa itselleen pokestopin, johon voi laittaa luren päälle ja mainostaa omaavansa tällaisen luren. Näin saadaan lähitienoon pelaajat varmasti paikalle. Myös esimerkiksi lucky egg auttaa kasvattamaan pelaajan leveleitä nopeampaa ja kova houkutus niiden ostamiseen olisi heti, jotta saisi muita tuttuja kiinni. Myös tavaroita kuten pokepalloja mahtuu vain rajattu määrä ja lisää tilaa voi ostaa. Oletettavasti peliin on tulossa vielä lisää erilaisia asioita, joilla saada rahat pois.

Mökkiangstaus
Facebook onkin sitten pelin tulon jälkeen ollut täynnä ihmisten päivityksiä siitä, kuinka monta kilometria/pokemonia tänään on saatu kerättyä. Kertomuksia siitä, kuinka juostaan pitkin kyliä keskellä yötä kun pihalla näkyi pokemon. Siitä, kuinka kavereiden kanssa lähdettiin hengaamaan lurelle ja valloittamaan saleja. Kaikki nämä sellaisia asioita, joita olisi itsekin aivan mahtava tehdä, mutta ei pysty. Mökillä vietetty heinäkuu on vienyt veronsa ja muiden levelit sinkoilevat ties missä nyt kun elokuun alussa palaa takaisin kaupunkiin. Tuntuu heti siltä, että “juna meni jo”. Kirjoitin kuitenkin postauksen myös pokemonien metsästämisestä maalla.

Odotettavissa 
Peli on hyvä alku, mutta vielä hyvin keskeneräinen. Moni pelaaja odottaa siihen eniten player vs. player -lisäystä. Tällöin kuka vaan pelaaja voisi haastaa toisen pelaajan kaksinkamppailuun kun nyt kamppailu tapahtuu saleilla. Pokemonit ovat juurikin tunnettuja tästä, että satunnaiset tyypit haastavat toisiaan pokemonotteluihin.

Myös lisää pokemoneja odotetaan, koska nyt pelissä on vasta ensimmäisen sukupolven pokemoneja. Pokemoneja on tullut tämän jälkeen useita satoja lisää. Uskon, että näitä lisätään vähitellen, jotta pelaajien mielenkiinto peliä kohtaan säilyy pidempään.

Pokemonit menettävät otellessaan HP:tä eli health pointeja. Tällä hetkellä pokemoneja voi parantaa liemillä eli potioneilla, joita saa pokestopeilta. Aikaisemmissa peleissä ja sarjassa kuitenkin pokemonit parannetaan pokecentereissä, joita myös odotetaan kovasti. Eiköhän näistä tule pokestoppien kaltaisia paikkoja, joissa pokemonit voidaan parantaa.

Myös oman avatarin customointi voisi olla monipuolisempi. Nyt omaa pelihahmoa voi muokata ihan kiitettävästi valiten sukupuolen (mutta vain kahdesta vaihtoehdosta, jotka ovat hyvin tyypilliset mies ja nainen); ihon, silmien ja hiusten värin sekä vaatetuksen. Kuitenkin hommasta puuttuu edelleen esimerkiksi kehotyypin valinta eli kaikki hahmot ovat edelleen hoikkia ja saman näköisiä. Ja

13940207_10154490396331473_5202840_o

Pokemonit voi nimetä haluamallaan tavalla.

Tuomio
Pokemon GO on koukuttava peli ja erinomainen tapa saada ihmiset liikkumaan. Nähtäväksi jää, miten talvi tulee vaikuttamaan liikkumisintoon. Peli on kuitenkin suunniteltu ihmiselle, joka pääsee vapaasti liikkumaan pitkin kaupunkia milloin vain pokemonien perässä. Liikuntarajoitteisille peli tuo vaan lisämuistutuksen kaikesta siitä, mitä ei pysty tekemään kunnolla.

Peli on selkeästi vielä hyvin keskeneräinen ja toivottavasti lisäominaisuuksia alkaa tippua vähitellen mukaan, jotta pelaajien mielenkiinto säilyy. Silti kiinnostaa tietää, että jos pelin aloittaa vähän myöhässä niin onko enää mitään mahdollisuutta päästä mukaan samaan kelkkaan muiden kanssa ja lähteä kiertämään saleja vai jääkö peli vain pokemonien keräilyyn.

Pelimekaniikkaa voisi vielä kehittää ja esimerkiksi pokemonien osaamat liikkeet jäävät vielä hämäräksi, eli miten niillä on vaikutusta kamppailuissa. Pelistä on ilmestynyt jo paljon erilaisia ohjeita, kuinka pokemonien salaiset statsit saa tietoon, ja niillä sitten voi taktikoida lisää. Itse kuitenkin tyydyn ihan casuaalipelaajan asemaan, enkä lähde heti kilpailemaan täydellisestä pelistä itselle.

Customointi on tehty kivasti eli hahmoa voi muokata ja pokemoneille voi antaa omia nimiä. Tämän ominaisuuden kanssa onkin loputtoman hauskaa. Luultavasti tulee vielä hauskempaa, jos jonain päivänä peliin lisätään mahdollisuus vaihtaa pokemoneja.

Loppupeleissä kuitenkin peli on hyvin tehty kunhan kännykkä vain toimisi. Se koukuttaa juuri sopivalla tapaa ja kolkuttaa etenkin monien lapsuusmuistoja ja unelmia pokemonkouluttajan tehtävästä. Harva peli osuu ja uppoaa näin lujaa näin moniin.
Tiivistelmä

Plussaa
+ Koukuttava peli, joka pistää liikkumaan.
+ Lisätty todellisuus!
+ Mahdollista tehdä yhdessä kavereiden kanssa.
+ Yllättävä sosiaalinen puoli täysin tuntemattomien pelaajien kanssa.

Miinusta
– Peli ei ihan toimi vielä kaikilla puhelimilla ja jumittaa satunnaisesti.
– Paljon ominaisuuksia puuttuu vielä, joita soisi olevan pelissä mukana.
– Voi aiheuttaa rakkoja jalkoihin, kipeitä lihaksia ja satunnaista tarvetta lähteä ulos kaatosateellakin.

 

geekgirl_4

Todellinen nörttityttö