Ystävät. Varmasti meillä jokaisella on ainakin jossain elämänsä vaiheessa ollut ystävä, jonka kanssa on ollut kuin paita ja peppu. On ollut se yksi tyyppi, jonka kanssa on voinut jakaa kaikki uudet kokemukset, ilot ja surut, kirjoitettu luokassa tuntien aikana viestejä paperilapuilla. On myös vannottu ikuista ystävyyttä, suunniteltu muuttoa samaan kaupunkiin, samaa opiskelupaikkaa ja sovittu, että mikään asia ei tule ystävyyden tielle.

I’ll be there for you
(When the rain starts to pour)

Parhaan ystävän kanssa jaetaan kaikki salaisuudet

Parhaan ystävän kanssa jaetaan kaikki salaisuudet

Jotkut ystävyyssuhteet kantavat lapsuudesta vanhainkotiin. Aina ei kuitenkaan käy niin kuin nuorena on sovittu. Tiet vievät eri suuntiin, tulee muuttoja, uusia ystäviä ja yhtäkkiä ei enää löydykään aikaa edes kahvilla käymiseen. Ihan niin kuin parisuhteissa, myös ystävät voivat huomata kasvaneensa erilleen.

Ilman ystävää on kuitenkin vähän kurjaa olla. Mitä jos lapsuuden paras ystävä ei olekaan enää kuvioissa?

Aikuisena uusiin ihmisiin tutustuminen vaatii vaivannäköä, varsinkin jos haluaa tehdä vähänkään parempaa tuttavuutta. Lapsena se oli niin helppoa vain mennä ja kysyä “Voikko nää alakaa?”, mutta aikuisena tuo kysymys saa ihan toisen merkityksen. Miten siis luoda aikuisena kontakti toisiin aikuisiin?

Ensimmäisenä tulee mieleen opiskelu- ja/tai työkaverit. Yleensä edes jotain yhdistäviä tekijöitä löytyy vaikka ei alkuun siltä tuntuisi: Harry Potter, neulominen, musiikkimaku, perhetilanne, yms. Toisena mieleen tulee jokin harrastus. Silloin ympärillä ainakin on samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa olisi edes jotain yhteistä puhuttavaa.

Mutta entä jos onkin ujo introvertti, joka ei ole töissä, ei opiskele ja/tai jolla ei ole aikaa käydä kerran viikossa kansalaisopiston pitsinnypläyskurssilla? Mistä niitä uusia ystäviä sitten löytää?

I’ll be there for you
(Like I’ve been there before)

Kolme Internetin välityksellä tutustunutta nörttityttöä neljännen nörttitytön väitöstilaisuudessa. Kuva otettu Minnan kännykällä.

Kolme nörttityttöä neljännen nörttitytön väitöstilaisuudessa. Allekirjoittanut keskellä. Kuva otettu Minnan kännykällä.

Nykyään ei enää pidetä outona, jos uusia ystävyyssuhteita syntyy Internetin kautta. Internet on täynnä erilaisia jokaiselle sopivia keskustelupalstoja, Facebookista löytyy ryhmiä moneen lähtöön (esim. paikalliset Nörttityttö-ryhmät), verkkopelit joissa pelataan tuntemattomien ihmisten kanssa, ja monille harrastuksille ja mielenkiinnon kohteille on omat IRC-kanavansa.

Rohkeimmat voivat lähestyä tuntemattomia ihmisiä esimerkiksi kahviloissa, jos näkee toisen lukevan mielenkiintoista kirjaa tai haluaa tietää, että onko jalassa olevat villasukat itse tehty.

Myös ihan tavallisista arjen kohtaamisista voi myöhemmin kehittyä ystävyyssuhteita. Vakikampaajasi onkin ajan saatossa muuntunut asiakaspalvelijasta ystäväksi, jonka kanssa pidät yhteyttä muutenkin kuin pakollisten kampaamokäyntien yhteydessä.

I’ll be there for you
(‘Cause you’re there for me too)

Uusien ystävien löytyminen aikuisena ei ehkä lopulta olekaan niin vaikeaa, varsinkin jos uskaltaa antaa jokaiselle uudelle ihmiselle mahdollisuuden.

Lyriikat: The Rembrandts: I’ll Be There For You (Theme From Friends)
Kuva 1: CC0 Public Domain / Pixabay
Kuva 2: Minna Hurskainen