Ruby on Rails. Rails Girls. “I <3 HTML more than Ryan Gosling.” Että niin mitä?

Mikäli Ruby ja Rails Girls ovat täysin kummallisia ja vieraita asioita, suosittelen lukemaan ensin Katjan kirjoittaman jutun Rubysta ja siitä, mitä se on ja mihin se taipuu. Jos taas Ruby on jo vanha tuttu, jatka lukemista!

Pääsin tutustumaan Rubyyn ja Rails Girlsiin viime lokakuussa, kun Oulussa järjestettiin kaksipäiväinen Rails Girls <3 Oulu -työpaja Business Kitchenin tiloissa. Vaikka en koodauksen suhteen ihan täysin ummikko olekaan (lasketaanhan se perinteinen Hello world! koodaukseksi, lasketaanhan?) tunsin perjantaina paikalle suunnatessani vähintäänkin orastavaa paniikkia. Olin ihan varma, että kaikki muut osaavat koodata jo vähintään puoliammattimaisesti ja etten ymmärtäisi puoliakaan opetettavista asioista. Vaikka lauantaita varten tarvittavat asennukset sujuivat mallikkaasti, koin silti seuraavana aamuna puolivakavasti otettavaa pakokauhua pyöräillessäni Business Kitchenille halki heräilevän Oulun.

Aamu alkoi aamupalalla.

Onneksi olin väärässä. Toki ohjelmoinnin perusymmärryksestä oli ainakin vähän hyötyä, mutta puhtaalta pöydältä lähteneetkin oppivat päivän aikana tekemään Rubyn avulla täysin toimivia elementtejä. Rubyn hienous onkin mielestäni juuri siinä: mitään ei tarvitse osata ennalta, ja kaiken voi oppia, kunhan jaksaa yrittää. Lisäksi Rubylla koodaamisen oppiminen on hyvin suoraviivaista ja loogista. Toki päivän aikana vastaan tuli ongelmatilanteita, mutta niistäkin selvittiin yhdessä coachien kanssa miettien ja ratkoen. Rails Girls -tapahtumissa uuden oppiminen on yhteisöllistä, eikä kenenkään tarvitse yrittää puurtaa koodiaan yksin.

Päivän aikana tehtyjen perusharjoitusten jälkeen yritettiin tapahtumassa mukana olleen kaverin kanssa rakennella toimivaa IRC-bottia Rubylla, mutta aivoihin iskeneen väsymyksen takia bottia ei saatu valmiiksi. Ehkä sitten seuraavalla kerralla… Todettiin myös, että vaikka uuden oppiminen ja onnistuminen onkin hauskaa, on se myös yllättävän väsyttävää, ja ainakin itselleni uni tuli illalla houkuttelematta.

Kirjoittaja ja vaivihkainen avunhuuto.

Rails Girls <3 Oulu -viikonlopusta jäi hyvä mieli. Uusien ystävien, opittujen asioiden ja itsensä ylittämisen fiiliksen lisäksi mukaan tarttui into jakaa opittuja asioita eteenpäin, ja lupauduinkin seuraavaan Oulussa järjestettävään Rails Girlsiin mukaan coachiksi. En takuuvarmasti ole se osaavin ja näppärin coach, mutta ei se haittaa. Rails Girls antaa hyvät puitteet oman itsensä ylittämiseen ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua samanhenkisiin, ohjelmoinnista kiinnostuneisiin naisiin.

Kiinnostaako Rails Girls? Tapahtumia löydät parhaiten suoraan Rails Girls -sivustolta, Facebookista tai Twitteristä. Myös Oulun Rails Girlsillä on oma Twitter-tili, jota seuraamalla saa tietoa tulevista Oulun Rails Girls -tapahtumista.