rg_heijastinRails Girls on Linda Liukkaan ja Henrietta Kekäläisen vuonna 2010 alullepanema suomalainen nettiyhteisö, jonka tavoitteena on innostaa naisia ohjelmoimaan ja rakentamaan osaltaan netin maailmaa järjestestämällä pieniä ohjelmoinnin työpajoja. Päivän mittainen työpaja on suunnattu ensisijaisesti kaikenikäisille tytöille ja naisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta ohjelmoinnista. Päivässä ei tietenkään vielä opita ohjelmoimaan seuraavaa Angry Birdsiä, mutta saadaan kuitenkin vähän tuntumaa siitä millaista se ohjelmointi sitten käytännössä on ja mitä sillä voi tehdä esimerkiksi web-sivuston elävöittämiseksi. Ohjelmointikielenä työpajassa käytetään Rubya ja sen kanssa Rails -sovelluskehystä, joilla saakin nopeasti aikaan muunmuassa interaktiivisia elementtejä nettisivuille. Lisäksi työpajassa päästään kuulemaan etenkin naisten kokemuksia IT-alasta ja ohjelmoinnista noin yleensä, eli oikeaa naisenergiaakin on kunnolla mukana. Rails Girlsin ehkäpä paras puoli on kuitenkin se, että kuka tahansa voi lähteä järjestämään omalla paikkakunnallaan oman Rails Girls -tapahtuman. Opetusmateriaalit ja ohjeet ovat saatavilla Rails Girlsin sivuilla ja lisää tutoriaaleja ja muuta mielenkiintoista materiaalia pääsee helposti luomaan lisää koko yhteisölle jaettavaksi. Rails Girls -tapahtumia oli järjestetty viime elokuuhun mennessä jo 14 eri maassa, mukaanlukien Brasiliassa, Ukrainassa ja Kiinassa.

rg_mascotOsallistuin marras-joulukuun vaihteessa Rails Girls -tapahtumaan Oulussa. Osallistumaan halukkaiden määrä oli ilahduttava, vaikkei tapahtumaa käsittääkseni ehditty kovin näkyvästi mainostaa etukäteen. Suunniteltu parinkymmenen innokkaan osallistujan joukko tuli täyteen hyvissä ajoin ennen määräaikaa ja listalle näytti kertyvän hakijoita viitisenkymmentä ennen kuin ilmoittautumissivusto suljettiin. Itsekin huomasin koko tapahtuman sattumalta tuttavan maininnasta Facebookissa. Itse jo kolmisen vuotta tietojenkäsittelytieteitä täyspäiväisesti opiskelleena en osunut suoraan kohderyhmään, mutta hain kuitenkin varalta mukaan. Tuleva graduni tulisi sivuamaan mentorointia ja minua kiinnosti suuresti ihan vain nähdä mitä tällaisessa työpajassa voidaan saada aikaiseksi. Rails Girls tapahtumiin voi lähteä mukaan myös mentorina. Houkuttelinkin assistentin hommia yliopistolla jo kokeilleen avomieheni osallistumaan työpajaan tässä roolissa.

Oulussa tapahtumaan oltiin saatu paljon yhteistyökumppaneita mukaan, mm. Oulun Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ja useampi IT-alan yritys. Naisten innostamisesta tietotekniikan pariin ollaan selvästi ihan tosissaan kiinnostuneita. Suurin osa sponsoreista olikin lähettänyt työntekijän mukaan mentoriksi työpajaan. Itse mentoreiden joukko oli miesvaltainen, mutta onneksi ainakin muutama nainen oli mukana. Työskentelimme pienissä pöydissä, joissa jokaisessa oli ainakin yksi mentori, ja osallistujien ja mentorien roolit sekoittuivatkin sujuvasti naisten kertoessa omista kokemuksistaan ja avustaessa vieruskaveria kohdassa jonka olivat jo itse hoksanneet.

Business Kitchenille oli suositeltavaa tulla jo perjantai-iltana ennen varsinaista työpaja-päivää asentamaan tarvittavia työkaluja. Koko työpajan kieli oli englanti, ja osallistujissa oli sen verran monta kansainvälistä opiskelijaa, että heistä saatiin oma pöytänsä. Pääsimme myös jututtamaan toisiamme ja tarjolla oli tyttömäisesti hempeän vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja ja Fresita-kuohuviiniä. Saatavilla oli myös söpöjä nörttityylisiä tarratatuointeja ja rintapieleen kiinnitettävät nimiplakaatitkin olivat söpöt yksisarvisineen ja GitHubin maskottikissoineen. Itseäni viehätti stereotypioilla leikittely, ja omaan mieleeni se toi huvittuneisuuden suurilta osin miesten muovaamaa, vuorokausien valvomisella ja pizzalla elämisellä uhoavaa insinöörikulttuuria kohtaan.

Lauantaina itse työpaja aloitettiin kiireettömän aamiaisen jälkeen puuhailemalla Try Ruby –rg_chocolatesivustolla, jossa päästiin tutuksi Rubyn perustoiminnallisuuksien kanssa. Tässä osiossa tuli mielestäni eniten hoksaamisen iloa ihan aloittelijallekin. Välissä puuhattiin muita pieniä harjoituksia, syötiin hyvin ja kuultiin mentoreiden pitämiä esitelmiä ohjelmoinnista työkaluina, kokemuksista työelämässä ja ohjelmistokehityksen opiskelemisesta Oulussa. Yksi esitys avoimesta lähdekoodistakin mahtui mukaan. Loppuaika puuhattiin pienen web-sovelluksen parissa, joka koottiin suoraan tutorialia seuraamalla. Tapahtuma kesti lauantaina kokonaiset 12 tuntia, joten loppuun jäi vielä parikin tuntia jatkaa tutustumista toisiin rails-tyttöihin ja herkutella joulutortuin. Olihan kuitenkin pikkujoulusesonki vielä käynnissä.

Uskoisin, että tapahtumasta jäi monelle kipinä mukaan jatkaa ohjelmoimisen opiskelua omalla ajalla kotona. Työpaja onnistuikin mielestäni aivan erinomaisesta tavoitteessaan näyttää että ohjelmointiharrastuksen aloittaminen ei vaadi erityistä erikoislahjakkuutta. Myös se tuli selväksi, että miesvaltaisten töiden ja harrastusten kulttuuria voidaan yhteisvoimin muokata sellaiseksi, että naiset kokevat sen omakseen. Rails Girlsin sivuilta käy ilmi, että monissa Rails Girls työpajoissa ollaan koodaamiseen tutustumisen ohella mm. puuhattu uusia naisellisen nörttejä sloganeita. Tapahtumaan oli niin paljon hakijoita, jotka eivät ehtineet tällä erää mukaan, että Ouluun kuultiin jo suunniteltavan toista Rails Girls -työpajaa jo tälle keväälle. Jos tämän postauksen perusteella syttyi jo ihan mahdoton kutina päästä itsekin helposti kokeilemaan Rubya ja Ruby on Railsia, Rails Girlsin sivuilta pääsee hyvin alkuun. Yhteisön tyttöenergiakin on mahtavan tarttuvaa!

gr_oulu

 

 

http://railsgirls.com/