Nörttitytöt
Rise_of_the_Tomb_Raider

Kansikuva pelistä Rise of the Tomb Raider, Crystal Dynamics 2015

Alustat: Xbox One (testattu), PlayStation 4, Xbox 360, Microsoft Windows
Kehittäjä: Crystal Dynamics, Eidos Montreal
Julkaisija: Square Enix, Microsoft Studios
Genre: toimintaseikkailu
Ikäraja: 18

Rise of the Tomb Raider on jatkoa muutama vuosi sitten julkaistulle klassikkopelisarjan uudelleenkäynnistykselle. Tällä kertaa Lara seikkailee hyytävässä Siperiassa, alun lyhyttä pyrähdystä Syyriassa lukuunottamatta. Mielenkiinnon ja oikeastaan pakkomielteenkin kohteena hänellä on mystinen artefakti, joka legendojen mukaan antaa käyttäjälleen kuolemattomuuden. Artefaktilla on Laralle henkilökohtainen merkitys, sillä hänen edesmennyt isänsä pilasi tutkijanmaineensa esinettä etsiessään.

Juuri tästä syystä etsintäretki saa jopa maanisia piirteitä, kun Lara haluaa jääräpäisesti ja itsekkäästi kaivaa artefaktin esille muiden varoituksista välittämättä. Samaa muinaista mahtia nimittäin etsii myös pahaakin pahempi paramilitaristinen salaseura Trinity ja jos he saisivat esineen käsiinsä, olisi piru merrassa. Alkaa siis hektinen kilpajuoksu sekä hieman kliseinen kissa ja hiiri -leikki josta ei vauhtia ja vaaratilanteita puutu.

Lara ei ole enää niin kokematon ja pihalla kuin ensimmäisessä seikkailussaan. Hänestä on tullut määrätietoinen seikkalija ja selviytyjä, joka menee eikä meinaa. Hän on se joka pelastaa muita ja antaa kovan vastuksen Trinityn sotilaille. Välillä tosin Laran pakkomielle artefaktiin alkaa jo rasittaa, sen verran paljon sitä tuodaan esille.

lara2

Kuvakaappaus pelistä Rise of the Tomb Raider, Crystal Dynamics 2015.

Kliseisistä pahiksista huolimatta tarina pitää otteessaan loppuun saakka ja koko peli on todella nautittava ja koukuttava. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja realistisia, niitä kannattaa välillä pysähtyä ihastelemaan. Kiipeily on isossa osassa vaikeakulkuisissa maastoissa ja eteneminen on välillä jopa pulmallista. Erityisesti jäisien seinämien kipuaminen hakun avulla on jännittävää.  Jotkut kiipeilykohtaukset aiheuttivat minussa jopa korkean paikan kammoa!

Taistelu on haastavaa ja aiheuttaa sydämen tykytystä etenkin loppupuolella tarinaa. Monipuolisuutta etenemiseen tuovat itserakenneltavat räjähteet, polttopullot ja savupommit sekä erikoisnuolet. Nuoliin saa niin myrkkyä, tulta kuin räjähteitäkin.

Edelliseen peliin verrattuna valikkoja on virtaviivaistettu ja vapaaehtoisia tutkittavia hautoja lisätty. Vieläkään niitä ei ole omasta mielestäni tarpeeksi, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Kovin haastaviakaan ne eivät ole, vain muutama vaati pidempää pohtimista ja yrittämistä. Oman helpotuksensa ratkaisuihin tuovat Laran ääneen pohtimat vinkit, jotka käynnistyvät kun aluetta katselee Laran taikanäöllä. Taikanäkö korostaa käytettävät ja kerättävät esineet ja asiat kullanväriseksi, muuttaen muun näkymän harmaaksi.

Eläinten metsästys on edelliseen peliin verrattuna isommassa osassa. Tapettujen ja nyljettyjen eläinten nahasta saa askarreltua leirinuotioilla erilaisia pussukoita ja nyssyköitä, jotka lisäävät ammusten, nuolien ja muiden tykötarpeiden kantokykyä. Itse en eläinten tappamisesta juuri välitä, joten onneksi maastosta saattoi hyvällä tuurilla löytää isompien petojen tappamia eläinten raatoja.

lara1

Kuvakaappaus pelistä Rise of the Tomb Raider, Crystal Dynamics 2015.

Päätarinan lisäksi keräiltävää ja tekemistä on valtavat määrät. Maastosta löytyy parantavia yrttejä, myrkyllisiä sieniä sekä aineksia nuolien veistämiseen, erikoisnuolien tekoon, aseiden päivittämiseen ja räjähteiden rakentamiseen. Jokaisella alueella on omat erityiset haasteensa jotka keskittyvät lähinnä tiettyjen esineiden (julisteet, patsaat, liput) löytämiseen ja tuhoamiseen. Tarinan edetessä peliin ilmaantuu myös liittolaisia, joilla on omia pienempiä tehtäviä tarjolla. Isompien pulmahautojen lisäksi maastossa voi koluta pienempiä luolia ja hautakammioita.

Alueilta löytyy tuttuun tapaan myös rahaa, muinaisesineitä ja erilaisia dokumentteja. Dokumentit valottavat artefaktiin liittyvien tapahtumien historiaa ja Trinityn suunnitelmia. Dokumenttien lukemisesta Laran kielitaidot karttuvat ja hän pystyy lukemaan alueilta löytyvien kivipaasien tekstejä.

Edellisen pelin online-moninpeli on muutettu erilliseksi haastetilaksi, jossa ei enää muita pelaajia näy. Siihen voi ostaa ominaisuus-ja varustekortteja pelirahalla tai oikealla rahalla, mutta kortteja tienaa myös pelaamalla peruspeliä. Itse en ehtinyt haastemoodia juurikaan testata, mutta lyhyen kokemuksen perusteella se ei ainakaan minulle tuonut minkäänlaista lisäarvoa.

Kaikenkaikkiaan Rise of the Tomb Raider on äärimmäisen viihdyttävä peli, jonka parissa aika kuluu kuin huomaamatta. Se on todella hyvännäköinen ja sen laaja kartta on täynnä monipuolisia ympäristöjä, joita on ilo tutkia. Laran kykyjä ja aseita on hauskaa päivittää ja kehittää ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Suosittelen lämpimästi!

Tiivistelmä:

+ Kaunis!
+ Paljon tekemistä
+ Mukaansatempaava ja koukuttava

-Pulmahautoja vieläkin liian vähän
-Laran pakkomielle rasittaa

 

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.