Valmiustilassa KObo näyttää luettavana olevan kirjan kannen sekä kuinka pitkällä kirjassa on menossa ja kuinka kauan vielä lukemisessa menee.

Valmiustilassa Kobo näyttää luettavana olevan kirjan kannen sekä kuinka pitkällä kirjassa on menossa ja kuinka kauan keskimäärin lukemisessa vielä menee.

Sain pari vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi Kobo Touch eReaderin. Minulla oli vielä silloin paljon kirjoja odottamassa lukemista ihan paperiversiona, joten meni suhteellisen pitkään ennen kuin kunnolla pääsin tutustumaan Koboon. Nyt, yli 60 kirjaa ja 400 tuntia myöhemmin, ajattelin vähän kertoilla kokemuksistani.

Olen ollut todella tyytyväinen Koboon. Se on kahta nappia (virta ja valmiustilaan paluu) lukuunottamatta kosketusnäytöllinen, siinä ei ole silmiä ärsyttävää taustavaloa, akku kestää hyvin ja mikä tärkeintä, vie vain vähän tilaa. Se määrä kirjoja mitä mulla siinä on, veisi fyysisinä kappaleina tilaa enemmän kuin tarpeeksi.

Käytettävyys

Kuten ylempänä sanoin, niin Kobo Touchissa on kosketusnäyttö ja lisäksi näytön reunojen alla on jonkinlaiset liikkeentunnistimet. Kosketusnäyttö on todella kätevä ominaisuus lukiessa kun sivulta toiselle pystyy siirtymään sormea näytöllä näpäyttämällä tai pienellä pyyhkäisyllä, mutta liikkeentunnistimet ovat välillä niin herkät, että jopa yhden hiussuortuvan tippuminen näytölle saattaa aiheuttaa sivun vaihtumisen. Välillä taas näyttö reagoi kosketukseen viiveellä, jolloin vahingossa saattaa vaihtaa monta sivua kerrallaan, kun Kobo vihdoin ja viimein reagoi.

Laitteessa ei ole taustavaloa, sillä se pyrkii pitämään lukukokemuksen mahdollisimman samanlaisena kuin lukisi fyysistä kirjaa. Kovinkaan hämärässä ei siis pysty lukemaan, joten jonkinlainen valonlähde on oltava kaverina. Tämä vaikeuttaa sängyssä lukemista, jos toinen haluaa nukkua. Olemme kuitenkin mieheni kanssa ratkaisseet tilanteen ostamalla pienet lukuvalot, joista saa sen verran valoa, että näkee lukea.

Akun kesto on yllättänyt positiivisesti. Ehkä noin kerran kuukaudessa joudun kokemaan tilanteen, että laite joutuu muistuttamaan akun latauksesta. Saattaa mennä kauemminkin, sillä akku latautuu sujuvasti samalla, kun siirrän kirjoja koneelta Kobon muistiin.

Aloitusvalikossa näkyy mm. kesken olevat kirjat ja luettujen kirjojen määrä. Näkyvissä olevista laatikoista voi itse valita mitkä haluaa nähdä ja loput saa piiloon.

Aloitusvalikossa näkyy mm. kesken olevat kirjat ja luettujen kirjojen määrä. Näkyvissä olevista laatikoista voi itse valita mitkä haluaa nähdä ja loput saa piiloon.

 

Kirjojen hankkiminen

Kirjojen hankkiminen Kobolle on ollut todella helppoa. Kobo ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn kauppaan, kuten esimerkiksi Kindle Amazoniin, joten se antaa vapauden hommata kirjoja ihan mistä vain, mistä e-kirjoja vain on mahdollista hankkia. Kobolla on toki oma kauppa ja sieltä olen muutamia kirjoja ostanutkin. Jokainen Kobon omasta kaupasta ostettu kirja auttaa Koboa analysoimaan lukutottumuksia, ja mitä enemmän ostaa kirjoja sitä paremmin Kobo osaa tehdä kirjaehdotuksia. Muualta ostettuja ja ladattuja kirjoja Kobo ei osaa ottaa huomioon, joten suosituksissa saattaa hyvinkin olla sellaisia kirjoja, jotka on lukenut aikaisemmin ja hankittu muuta reittiä pitkin.

Jos hankkisin kirjat pelkästään Kobon omasta kaupasta, en tarvitsisi mitään ohjelmaa tietokoneelle. Siirtäminen kaupasta Koboon onnistuu nimittäin vain yhdistämällä laite nettiin (Wi-Fi), painamalla synkronointia ja kirjat latautuvat laitteeseen. Mutta koska kirjoja tulee hankittua muualtakin, olen asentanut koneelle Calibren, ilmaisen e-kirjojen hallintaohjelman.

Lisäominaisuuksia

Koska luen Kobolla pääosin englanninkielisiä kirjoja, niin yhdestä lisäominaisuudesta olen erittäin onnellinen: sisäänrakennettu sanakirja. Jos vastaan tulee joku oudompi sana, jonka merkitystä en tiedä, voin valita sanan ja sanakirja aukenee kertoen, mitä sana merkitsee. Ei tarvitse enää rynnätä nettiin etsimään tietoa kuten fyysisten kirjojen kanssa.

Hauska lisäominaisuus, joka Kobosta löytyy, on Reading Awards. Kun on esimerkiksi saanut ensimmäisen kirjan luettua loppuun tai lukenut viiden päivän aikana samaan aikaan, esimerkiksi kello 18-20 välisenä aikana, tai kääntänyt 10 000 sivua, saa badgen. Osa badgeista on piilotettuja, joten saa aina miettiä miten uusia badgeja mahdollisesti saisi hankittua. Itselläni on niitä jo 25.

Kobo laskee puolestasi kuinka monta sivua luvussa on.

Kobo laskee puolestasi kuinka monta sivua luvussa on.

Muita kivoja lisäominaisuuksia ovat muun muassa mahdollisuus postata Facebookiin suoraan Kobosta (mitä kirjaa lukee, saavutukset) sekä Sudoku.

Yhteenveto

+ kosketusnäyttö
+ käytettävyys
+ kirjojen hankkiminen helppoa
+ sanakirja
+ akun kesto
– taustavalon puute
– kosketusnäyttö

En ole muihin lukulaitteisiin tutustunut, mutta rakkaat nörttisisaret ovat kirjoittaneet aiemmin parikin kertaa Kindlestä ja Bookeenista.