Nörttitytöt
Daniel Blythe: Vihaan joulua!

Daniel Blythe: Vihaan joulua!

Seikkailujani pidempään seuranneet tietävät, etten ole jouluihminen. Mielestäni elämäni parhaat joulut ovat olleet ulkomailla tai töissä, jolloin olen saanut mennä valmiiseen pöytään, ja kaikki ovat olleet iloisia ja rentoutuneita.

Luin kirjablogistien joulukalenteria varten Daniel Blythen kirjan Vihaa joulu – Manifesti jouluhömpötystä vastaan. Kirjassa muun muassa mutistaan siitä, kuinka jouluvaloihin törsätyt rahat olisi voitu käyttää paremmin, sekä joulukuusiperinteen hulluudesta. Kirja tuntuu olevan suunnattu lähinnä miehille. Kategorisoiko se siis naiset jouluhössöttäjäksi?

Kaikkein tunnetuin joulua vastaan puhisija on tietenkin Charles Dickensin Embezer Scrooge, joka joutui kohtaamaan eri aikakausien henkiä tullakseen vihdoin jouluihmiseksi.

 

Scroogen tunnetuin adaptaatio on tietenkin Roope-Ankka (Scrooge MacDuck), jonka kapitalistinen suhtautuminen jouluun kävi selväksi Mickey Mouse’s Christmas Carol (1983) piirretyssä. Roope kuitenkin oppii tarinan lopussa, mikä on joulussa tärkeintä.

11.12.2012 Nörttityttöjen joulukalenterissa käsiteltiin Dr Who:n joulujaksoja. A Christmas Carol jaksossa tapasimme Scroogen tyylisen pahantuulisen Elliot Sardwickin, jonka jouluvihan syynä oli rakkaan menetys.

Vastoin yleistä käsitystä itsemurhatilastot eivät ole huipussaan jouluna vaan keväällä, ja piikki on toukokuussa. Anglo-amerikkalaisissa maissa on tunnettu käsite Blue Monday, joka viittaa 24.1 kärsittyyn juhlakrapulaan, kun on palattu jo arkeen. Laskelmien mukaan tuo aika on vuoden masentavinta. Milloin on sitten vuoden onnellisin aika? Tietenkin juhannuksen aikaan.

Joulua pidetään yhdessä olon ja antamisen juhlana. Miksi se sitten stressaa niin paljon? Uskoisin, että kyseessä on pitkälti niin ulkoiset kuin sisäisetkin vaatimukset. Kulutusyhteiskunta vaatii meitä tekemään yhä hienompaa ja kalliimpaa joulua. THL:n selvityksen mukaan alkoholia kulutetaan eniten, juhannuksen ohella, jouluna. Kun perheellä on pakko pitää väkinäisesti kivaa, voi oleminen kulminoitua alkoholin suurkäyttöön, kyyneliin ja joulutraumoihin.

Joulu on vain kerran vuodessa. Mutta sen hössötyksen voisi aloittaa vasta joulukuussa. Loppukevennyksenä kuvia Amerikan ihmeellisestä ihmemaasta, jossa joulun ihmemaata tehdään ilman luntakin, sekä hiukan ei niin sopivia joulukoristeita,