Doctor Who banner

Lähde: BBC.co.uk

Doctor Who on brittiläinen science fiction-sarja, joka on saanut alkunsa jo 1960-luvulla. Vuonna 2005 alkoi sarjan uusi kulta-aika kun se palasi televisioon lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sarjan pääosassa on Tohtori, rotunsa viimeinen jäsen joka on omistanut elämänsä seikkailulle, universumin tutkimiselle ja pulaan joutuneiden auttamiselle. Hän matkustaa ajan ja avaruuden halki avaruusalus Tardiksessa, joka näyttää ulkoapäin 60-luvun poliisipuhelinkioskilta. Matkakumppanina hänellä on aina vähintään yksi ihminen, joskus useitakin. Kuoleman hetkellä Tohtorilla on kyky regeneroitua uudeksi Tohtoriksi, jolla on erilaiset kasvot ja osittain persoonallisuuskin, mutta edellisten Tohtorien muistot.

Monien tv-sarjojen tuotantokausissa otetaan joulu jotenkin huomioon, mutta Doctor Whon jouluspesiaalit ovat aivan omaa luokkaansa. Siinä missä tavallinen Doctor Whon jakso kestää noin 45 minuuttia, joulun erikoisjaksot ovat tunnin pituisia, joskus jopa ylikin. Useassa erikoisjaksossa on mukana myös kuuluisia näyttelijöitä vierailemassa. Jaksojen katsojaluvut ovat vaihdelleet 9.4 miljoonasta 13.3 miljoonaan ja useana vuonna jouluspesiaali on ollut päivän toiseksi katsotuin ohjelma Isossa Britanniassa.

Sarjan jouluspeliaalit ovat aika uusi perinne, sillä ensimmäinen niistä esitettiin vasta vuonna 2005 sarjan uuden version ensimmäisen ja toisen kauden välissä. Tosin jo vuoden 1965 joulupäivänä esitetyssä jaksossa oli kohtaus, jossa juhlistetaan joulua, mutta jakso ei ole varsinaisesti jouluspesiaali. Yleensä joulun erikoisjaksot ovat ajoitettu kausien välille, tänä vuonna ensimmäistä kertaa erikoisjakso on keskellä kuluvaa kautta. Uuden version ensimmäisen Tohtorin näyttelijä, Christopher Eccleston ei ikävä kyllä saanut ollenkaan omaa joulujaksoa. Tähän mennessä esitetyistä joulujaksoista Tohtoria on näytellyt neljässä spesiaalissa David Tennant ja kahdessa Matt Smith.

Seuraavaksi esittelen lyhyesti jokaisen erikoisjakson perusasetelman, ilman suurempia spoilereita. Omat suosikkini ovat Voyage of the Damned, Christmas Carrol sekä the Doctor, the Widow and the Wardrobe.

The Christmas Invasion

Santas

Lähde: BBC.co.uk

Tohtori on juuri regeneroitunut uuteen hahmoonsa, kun maata uhkaa avaruusolentojen invaasio. Suurimman osan ajasta Tohtori makaa regeneraation jälkeisessä koomatilassa joten jakso keskittyy Tohtorin matkakumppanin Rosen, hänen poikaystävänsä Mickeyn ja äitinsä Jackien edesottamuksiin. Isossa osassa on myös Britannian pääministeri Harriet Jones, joka on tuttu edelliseltä kaudelta.

Jakso on aika tiukasti sidoksissa edelliseen kauteen ja viittaa sen tapahtumiin useasti, joten katsoja voi olla jonkin verran pihalla jos ei ole edellisiä jaksoja nähnyt. Jakson tapahtumat sijoittuvat joulukuun loppuun ja erityistä jouluisuutta jaksoon tuovat robottijoulupukit sekä tappajajoulukuusi. Jaksossa myös käydään jouluostoksilla ja syödään jouluateria. Itse en tästä jaksosta suuremmin välitä, koska Tohtoria näytetään niin vähän. En oikein pidä Rosesta ja en todellakaan pidä hänen äidistään tai poikaystävästään joten heidän laittaminen jakson keskiöön ei minua jaksa innostaa.

The Runaway Bride

Bride

Lähde: BBC.co.uk

Jakson alussa Tardikseen materialisoituu nainen hääpuvussaan. Yrittäessään palata häihinsä Donna Noble joutuu robottijoulupukin sieppaamaksi ja häävastaanotolla joulukuusi yrittää tappaa häävieraat. Tohtori ja Donna yrittävät selvittää, miksi pukit ovat Donnan perässä ja saavat selville suunnitelman, joka jälleen kerran uhkaa Lontoon ja koko maailman joulurauhaa. Donna Noblea esittää koomikko Katherine Tate ja Donnan hahmo palaa sarjaan neljännellä kaudella, kun hänestä tulee Tohtorin matkakumppani.

Pidän Donnan hahmosta ja hänen asenteestaan. Hän onkin hyvin suuressa roolissa tässä jaksossa ja kaikki tapahtumat pyörivät hänen ympärillään. Joulu on tosin tässä jaksossa vähän sivuroolissa pukeista ja kuusesta huolimatta. Jakson pahin ongelma on sen pääpahis, joka on aivan kamalasti toteutettu. Pahiksen maneerit ja tapa puhua ovat tahattoman koomisia ja juustoisia, senpä takia uhkaa on vaikea ottaa tosissaan.

Voyage of the Damned

Damned

Lähde: BBC.co.uk

Kun luksusavaruusristeilijä Titanic törmää Tardikseen, Tohtori kiinnostuu aluksesta ja hyppää sen kyytiin salamatkustajana. Eipä aikaakaan, kun risteilijän mekaaniset turistioppaat menevät epäkuntoon ja alkavat tappaa matkustajia. Mutta onko kyseessä sittenkään pelkkä vika, vai onko enkelirobottien murhanhimon takana suurempi suunnitelma?

Ennen kuin asiat menevät pieleen, pääsevät osa matkustajista vierailemaan maapallolla ja tietenkin Lontoossa. Kohtauksessa viitataan hauskasti edellisten joulujaksojen tapahtumiin, kun Tohtori kysyy lehtikauppiaalta miksi kadut ovat niin autioita. Suurin osa lontoolaisista on lähtenyt joulun ajaksi maalle, kun kahtena edellisenä jouluna on tapahtunut kaikenlaista kamalaa. Lehtikauppias paljastuu seuraavalla kaudella olleen tulevan matkakumppanin, Donna Noblen isoisäksi. Tohtorin apuna jaksossa toimii Kylie Minoguen esittämä tarjoilijatar Astrid. Astridin lisäksi toiminnassa on mukana useita sivuhahmoja, jotka on kirjoitettu hyvin pidettäviksi sekä hauskoiksi. Avaruusristeilijä on upea tapahtumapaikka ja sisustettu sopivan yltäkylläisesti.

The Next Doctor

doctorjoulu

Lähde: BBC.co.uk

Tämä oli ensimmäinen jouluspesiaali, jonka (edes osittaisena) tapahtumapaikkana ei toimi nykypäivän Lontoo. Sen sijaan seikkailu tapahtuu Lontoossa vuonna 1851 kun Tohtori törmää mieheen, joka myös väittää olevansa Tohtori. Yhdessä Tohtorit alkavat selvitellä katoamistapauksia, joihin liittyvät Tohtorin vanhat viholliset, Kybermiehet.

Tapahtumapaikkana 1800-luvun Lontoo on mielenkiintoinen ja puvustus on aivan ihanaa! Jakson alkupuolisko kuluu ihmetellessä, että onko Tohtorin tapaama mies oikeasti Tohtori vai jotain muuta. Kun tähän asiaan on saatu selvyys, loppu onkin aikamoista rymistelyä, ehkä turhankin kanssa. Jakso ei ole erityisen jouluisa, asiat vain sattuvat tapahtumaan joulun aikoihin. Oletetun toisen Tohtorin matkakumppanina toimiva Rosita jää hyvin pieneen sivurooliin ja ainakin minua häiritsi suunnattomasti hänen hiuksensa, jotka näyttivät huonolta peruukilta.

A Christmas Carol

CCarol

Lähde: BBC.co.uk

Tohtorin ystävien, Amyn ja Roryn, häämatka uhkaa mennä pieleen, kun heitä kuljettava avaruusristeilijä on vaarassa tuhoutua. Uhkaavan tuhon syy on sähköinen pilvi, joka roikkuu läheisen planeetan yllä. Pilveä kontrolloi planeeltalta käsin vanha ja katkera ukko ja kun hän kieltäytyy auttamasta, Tohtorin täytyy matkustaa menneisyyteen muuttamaan hänen mielenlaatunsa. Inspiraation tähän suunnitelmaansa hän saa Charles Dickensin romaanista Saiturin Joulu. Jakson saituria, Kazran Sardickia, näyttelee Michael Gambon joka on tuttu erityisesti Dumbledoren roolista Harry Potter-elokuvista.

On virkistävää, että tämä joulujakso tapahtuu aivan muualla kuin Lontoossa. Kokonaan uusi planeetta tuo ihmeen tuntua ja ilmassa uivat kalat ovat hauska idea! Monella aikatasolla liikkuva juoni on mielenkiintoinen ja koskettava ja uusien hahmojen kohtalosta välittää. Vaikka Saiturin Joulu on tuttu tarina, jakson versio siitä on tarpeeksi erilainen että se jaksaa kiinnostaa ja yllättää. Tämä on Matt Smithin Tohtorin ensimmäinen jouluspesiaali ja hän suoriutuu siitä erittäin hyvin. Amya ja Rorya ei kovin paljon jaksossa näy, mutta sekin tuo hyvää vaihtelua tavallisiin jaksoihin.

The Doctor, the Widow and the Wardrobe

doctorjoulu2

Lähde: BBC.co.uk

Vuoden 1941 jouluaattona Tohtori haluaa ilahduttaa häntä aiemmin auttaneen Madgen perhettä. Kun juuri leskeytynyt Madge ja hänen kaksi lastaan lähtevät viettämään joulua sukulaisten omistamaan taloon Dorsettiin, hän esittää sukulaisten talonmiestä ja on valmistellut talon heitä varten. Yöllä perheen poika ei voi vastustaa hehkuvaa isoa joululahjaa ja avaa sen salaa ennen aikojaan. Lahjan sisältä paljastuu portaali lumiseen metsään, jonne poika katoaa. Kun muut lähtevät häntä etsimään, varsinainen seikkailu alkaa.

Jakso on ottanut hyvin paljon vaikutteita C.S Lewisin Velho ja Leijona-romaanista, jopa nimeä myöten (The Lion, the Witch and the Wardrobe). Minua se ei ainakaan haitannut, sillä Narnia-elokuvat kuuluvat minulla jouluun ja ovat täynnä joulun taikaa. Tämä jakso on suosikkini, sillä se on ehkä kaikkein jouluisin joulujakso.
Tohtorin ilo ja innostus on tarttuvaa kun hän esittelee lastenhuonetta ja koko talo vaikuttaa mahtavalta paikalta viettää joulua. Maaginen metsä on ihana ja juuri sopivasti pelottava. Kyseessä on tunnelmallinen jakso, jossa ei ole koko maapallo vaarassa mutta silti sattuu ja tapahtuu.

Jaksossa vilahtavat myös brittiläiset koomikot Bill Bailey ja Arabella Weir. Ensiksi mainittu on tuttu ainakin ihanasta nörttisarjasta Spaced (Avaruuden tuntua).

Lähteet:
Wikipedia
BBC.co.uk