Pidätkö kirjoittamisesta, haluatko verkostoitua muiden kaltaistesi kanssa tai onko sinulla tarve kertoa maailmalle asioista, joista olet innoissasi? Nörttitytöt-bloggaajana pääset kertomaan intohimosi kohteesta laajalle yleisölle ja luomaan mielikuvia harrastuksestasi. Saatat myös löytää itsesi kävelemästä paikkaan, johon et olisi koskaan kuvittellut päätyväsi, ja kysymästä joltakulta maagisen kysymyksen: “Voisinko haastatella teitä Nörttityttöihin?”

Nörttityttöjen porukka ottaa riemuissaan vastaan uusia bloggaajia! Kuva: Mia Meri

Nörttityttöjen porukka ottaa riemuissaan vastaan uusia bloggaajia! Kuva: Mia Meri

Tervetuloa bloggaamaan Nörttityttöihin!

Nörttitytöt on naisnörttiyttä ja monipuolista nörttikulttuuria naisnäkökulmasta esittelevä feministinen yhteisöblogi, blogizine, johon bloggaavat kymmenet erilaiset kirjoittajat nörttikulttuurin eri osa-alueilta. Kuukausittain Nörttitytöt-blogia lukee 12 000 ihmistä ja blogi saa usein näkyvyyttä myös pelimedioissa, radiossa tai muissa nörttiyttä jollain tavalla käsittelevissä julkaisuissa. (Kuuntele esim. nörttityttöjen haastattelu täältä.) Blogin on perustanut vuonna 2011 Anitta Kiviranta ja sen koordinaattorina toimii nykyisin Anna-Maija Laine.

Nörttitytöt nostaa esille perinteisesti miehiseksi mielletyn nörttikulttuurin marginaaliin jääneet nais- ja queer-nörtit. Nörttitytöt-blogin nörttiyden määritelmä on laaja; tekniikan, pelikulttuurin ja tiedesisällön lisäksi Nörttityttöihin mahtuu monipuolisesti giikahtavaa asiaa esimerkiksi populaarikulttuurista ja erilaisista naiseuteen liittyvistä asioista ja ilmiöistä nörtistä näkökulmasta.

Nörttitytöt ovat tietoisesti tuoneet nörttiyden käsitteen piiriin naisellisiksi miellettyjä fanituksen ja intohimoisen harrastamisen alueita, joita ei aiemmin ole osattu nähdä osana nörttikulttuuria. Vastustamme naisten ja sukupuolivähemmistöjen osallistumisen ja saavutusten vähättelemistä nörttikulttuurin piirissä. Samalla teemme näkyviksi nais- ja queer-näkökulmaa sekä naistoimijoita ja -harrastajia perinteisesti poikakulttuurin piiriin luetuilla nörttiyden aloilla, kuten digitaalisten pelien, genrepopulaarikulttuurin sekä tekniikka- ja tiedeharrastusten piirissä.

Blogipostauksia säädetään usein yön pimeinä tunteina. Kuva: Valerie Reneé cc

Blogipostauksia säädetään usein yön pimeinä tunteina. Kuva: Valerie Reneé cc

Nörttitytöt hakee bloggaajiksi ensisijaisesti naisia ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nörttejä. Myös miehet ovat tervetulleita bloggaamaan Nörttityttöihin keskeisesti sukupuolta ja seksuaalisuutta nörttikulttuurissa käsittelevistä aiheista.

Nörttityttöihin voi kirjoittaa monenlaisista aiheista. Määrittelemme nörtin/giikin ihmisenä, joka on intohimoisen innostunut jostain asiasta, joten vaihtoehtoja riittää! Meiltä on toivottu juttuja esimerkiksi leipomisesta, sarjakuvista ja tiedemaailman naisvaikuttajista. Nörttityttöihin voi tehdä informaationtäyteisiä bloggauksia kiinnostuksenkohteistaan, raportoida tapahtumista, haastatella mielenkiintoisia ihmisiä tai ottaa kantaa.

Nörttitytöt-blogi on jaettu kategorioihin, joissa kaikissa julkaistaan säännöllisesti juttuja. Kullakin kategorialla on oma päätoimittaja, joka vastaa kategoriassa julkaistavien tekstien oikoluvusta ja muusta toimittamisesta.

Pääkirjoitukset

Pääkirjoituksissa kirjoitetaan ajankohtaisista aiheista ja julkaistaan esimerkiksi haastatteluja. Pääkirjoitus-kategoriassa on muun muassa haettu töitä, pohdiskeltu blogin suhdetta sukupuoleen sekä julkaistu artikkeli Henkilökohtainen perspektiiviharha, joka kuvaa Hanna-Pirita Lehkosen kritiikkiä animetapahtumassa esiintynyttä seksismiä kohtaan ja sen seurauksia. Kategoriasta vastaavat kaikki päätoimittajat.

Tiede & teknologia

Tiede-kategoriassa voi postata vaikkapa historiasta. Kuva: Photoshop Roadmap cc

Tiede-kategoriassa voi postata vaikkapa historiasta. Kuva: Photoshop Roadmap cc

Miksi maa pysyy radallaan? Mikä on vuosisadan löytö robottitekniikassa? Mitä nörttitytöt tekevät tieteen parissa? Tiede & teknologia -kategoriassa nörttitytöt kertovat tieteen eri suuntauksista omalla erikoisalallaan, ja pyrimme saamaan myös vieraskirjoittajia kertomaan tieteen tekemisestä. Teknologia kertoo erilaisista laitteista ja mullistavista löydöistä, jotka auttavat esimerkiksi torjumaan ilmastonmuutosta tai helpottamaan nörttien arkielämää.

Tieteessä & teknologiassa on aiemmin kirjoitettu muun muassa papukaijojen älykkyydestä, ankkojen seksielämästä ja siitä, mitä kameran ostajan kannattaa ottaa huomioon. Esittelyssä on ollut niin Pinterest kuin lukiolaisen kokeilu tieteen tekemisessä.

MerliKategoriaan voi kirjoittaa oman mielenkiintonsa mukaan elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta, kunhan se on tieteellisellä näkökulmalla höystetty. Päätoimittajana toimii Merli Lahtinen.

Kirjat & sarjakuvat

NinaNKirjat & sarjakuvat -kategorian postaukset käsittelevät kirjoja, kirjallisuutta ja sarjakuvia nörttinäkökulmasta. Julkaistu on jo esimerkiksi artikkeli klassikkokirjallisuuden naisnörtin arkkityypistä, Don Rosa -tutkija Katja Kontturin haastattelu ja pohdintaa teoksesta Fifty Shades of Grey – samoin kuin juttu kirjaston kirjan elinkaaresta. Kategorian päätoimittaja on Reetta Järvenpää.

TV & elokuvat

AinoTV & elokuvat -kategoriassa esitellään erilaisia leffoja ja tv-sarjoja, pohditaan tv- ja leffamaailman sisältöjä ja fanitukseen liittyviä ilmiöitä. TVE:ssä on tarkasteltu naisten arkkityyppejä mm. artikkelissa Manic Pixie Dream Girlistä sekä kirjoituksessa Äideistä, huorista ja neitsyistä. Halloweenin kunniaksi on ruodittu zombie-elokuvia ja niiden merkitystä. Välillä on päästy kameran toisellekin puolelle keskustelemaan elokuvanteosta. Kategoriaa päätoimittaa Reetta Järvenpää.

LARP & RPG

SoileLARP & RPG -kategoriassa pohditaan roolipelaamista ja larppaamista sekä käytännön että teorian tasolla. Kategorian sisältöön sopivat niin erilaiset esittelyt kuin ilmiöiden analyysit. Aiemmin on kirjoitettu esimerkiksi pelinjohtamisen kokeilemisesta, dekkarilarpin anatomiasta, roolipelaamisesta kuolemanselleissä ja romanttisen rakkauden larppaamisesta. Päätoimittajana toimii Soile Kontio.

Nörttiys & tyttöys

Nörttiys & tyttöys -kategorian nimi voisi olla myös Nörttiys & queer: tässä kategoriassa käsitellään sukupuolta ja seksuaalisuutta sekä yleisesti nörttejä aiheita, joilla ei ole omaa kategoriaa. Aiemmissa kirjoituksissa on kerrottu Second Life -harrastamisesta, itämaisesta tanssista, slash-fanfictionin toistuvista juonikuvioista ja “feikkinörttityttö”-ilmiöstä. Kategoriaa päätoimittaa Soile Kontio.

Pelit

NiinaPOletko luonteeltasi pelinaisia? Lentääkö taisteluissasi noppa muttei veri? Ovatko PS-sormi ja Nintendo-ranne tuttuja vaivoja sinulle? Pelit-kategoriaan saa kirjoittaa mitä tahansa peleihin eli lauta-, kortti-, tai videopeleihin liittyvää pohdintaa. Tähän mennessä kirjoittajat ovat kertoneet muun muassa peliaiheisen gradun tekemisestä, pelien käytöstä opetuksessa, “oikean” pelaajan kysymyksestä ja Halon viehätyksestä. Pelit-kategorian päätoimittajana toimii Niina Pesonen. Huom! Peliarvostelut kuuluvat Kuukauden arvosteluihin ja niitä päätoimittaa Rami Kylä-Uuppo.

Muut

Nörtin maailma on täynnä kiinnostavia aiheita ja odottamattomia näkökulmia, jotka vain odottavat kirjoittajaansa. Muut-kategoria on varattu erityisesti jutuille, jotka kirjoittajat kokevat julkaisun arvoisiksi ja nörttikulttuuriin kuuluviksi, mutta jotka eivät suoraan sovi blogissa valmiiksi määriteltyihin kategorioihin. Tähän mennessä kategoriassa on julkaistu pohtivia artikkeleita mm. rahasta, teestä, ehkäisystä, kilpamatematiikasta, kirjastotyöstä ja elektronisesta musiikista. Onpa Muissa julkaistu myös Nörttityttöjen matkaraportteja, kuten kirjoitus nörtin Texasista, ja nörttien omia deitti-ilmoituksia. Tätä kategoriaa päätoimittaa Aino Harvola.

Nörttitytöissä kriittistä silmää arvostetaan. Kuva: dsevilla cc

Nörttitytöissä kriittistä silmää arvostetaan. Kuva: dsevilla cc

Kuukauden arvostelut

Tykkäätkö peleistä, kirjoista tai elokuvista? Tiedätkö niin hyvän pelin, että haluat kaikkien muidenkin pelaavan sitä? Kävitkö katsomassa leffan, jonka piti olla hyvä, mutta työnsitkin pääsi paukkumaissikulhoon jo ennen puoltaväliä säästyäksesi moiselta rainalta? Luitko kirjan, joka ei välttämättä ollut erityisen hyvä, mutta joka herätti ajatuksia?

Nörttitytöt julkaisevat joka kuun toisena sunnuntaina arvosteluja erilaisista populaarikulttuurin tuotteista erotuksena kategorioiden alaisista henkilökohtaisemmista tai analyyttisimmistä teksteistä. Arvostelemaan pääsee ilmoittautumalla blogin kirjoittajaksi ja arvostelut tehdään pääsääntöisesti omilla työvälineillä kuten pelikonsoleilla. Naisilla on etuoikeus arvosteluihin, mutta myös miesten on mahdollista päästä arvosteluhommiin.

MiaPeliarvosteluja päätoimittaa Rami, muista arvosteluista taas vastaavat kyseisten kategorioiden päätoimittajat.

Arvosteltavia tuotteita tulee meille kolmea reittiä:

1) Joskus toimitukselle tarjotaan esimerkiksi pelejä pelifirmojen puolesta, joita tarjotaan arvostelijoille joko kirjoittajaryhmässä tai yksityisviesteillä.

2) Jos näet jotain, mitä haluaisit arvostella, voit myös ottaa kyseisen kategorian päätoimittajaan yhteyttä ja pyytää häntä lähestymään tuotteen maahantuojaa aiheen tiimoilta. Joskus tämä onnistuu, joskus ei.

3) Voit myös arvostella jo omistamiasi tuotteita. Arvostelujen pääpaino on suhteellisen uusilla tuotteilla, mutta myös vanhempia klassikkoja ja kirjasarjoja voi oikein hyvin tarjota arvosteltavaksi.

Bloggaamisesta

Postauksen voi toteuttaa vaikka valokuvin. Kuva: Www.CourtneyCarmody.com/ cc

Postauksen voi toteuttaa vaikka valokuvin. Kuva: Www.CourtneyCarmody.com/ cc

Bloggauksen ei välttämättä tarvitse olla kirjoitettu juttu. Esimerkiksi videot ja sarjakuvat ovat myös tervetulleita, ja Kuukauden arvostelujen yhteydessä julkaistava kirjakerho toimii Googlen Hangoutin kautta. Yhteispostaukset ovat bloggauksia, joihin on osallistunut useampi ihminen, joten yksinäänkään ei tarvitse välttämättä blogata.

Blogin tukena toimii Facebookin kirjoittajaryhmä. Siellä voi yhdessä muiden kirjoittajien kanssa ideoida tulevia postauksia ja ehdotella juttuaiheita. Useat yhteiskirjoitukset ovat saaneet alkunsa niin, että joku on kirjoittajaryhmässä kysynyt, voisiko blogiin kirjoittaa esimerkiksi ihonhoidosta, minkä jälkeen kirjoittajaryhmäläiset ovat koostaneet omista kokemuksistaan yhteisen postauksen.

Vaikka ei olisi Facebookissa, on silti täysin mahdollista blogata Nörttityttöihin. Silloin yhteydenpito tapahtuu sähköpostin välityksellä.

Päätoimittajat oikolukevat ja muokkaavat blogiin tulevat jutut. Tarvittaessa päätoimittajat auttavat enemmänkin esimerkiksi yhdessä ideoimalla ja kyselemällä aiheesta, tekstiluonnoksia kommentoimalla ja keskustelemalla artikkelista sen kaikissa vaiheissa. Blogipostauksen tekemisen ei tarvitse olla yksinäistä puuhaa!

Ota yhteyttä!

Kirjoittajaksi pääset ottamalla päätoimittajiin yhteyttä sähköpostiosoitteeseen toimitus(a)geekgirls.fi ja kertomalla sähköpostissa, kuka olet ja millaisesta aiheesta haluaisit blogiin kirjoittaa. Tämän jälkeen Sinulle luodaan blogiin tunnukset ja voit itse valmistella postauksesi blogiin. Nimesi tai nimimerkkisi, kuvasi (itsestäsi tai vaikkapa kiinnostuksenkohteestasi) ja kuvaus Sinusta julkaistaan myös Me olemme Nörttitytöt -sivulla, jossa esitellään blogin kirjoittajakaarti. Kirjoitusvuorot varataan Facebook-ryhmän varauslistaan tai sähköpostiin, ja päätoimittajan kanssa sovitaan deadline, johon mennessä toimitat tekstin blogiin. Apua saa pyydettäessä.

Ja jos et itse koe voivasi tehdä blogiin postauksia, mutta tiedät hyvän aiheen, vinkkaa siitä meille! Jospa joku toinen innostuisi kirjoittamaan siitä tai tekemään vaikka haastattelun jostakin kiinnostavasta ihmisestä. Vaikuttaminen on yhteisöblogissa yllättävän helppoa ja tuore näkökulma on aina toivottua. Tule mukaan tekemään Nörttitytöt-blogia!

Kaikki Nörttitytöt-blogin kirjoittajat ja vastuuhenkilöt toimivat blogin parissa vapaaehtoisesti, harrastuspohjalta.