wolf1Alustat: Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, Microsoft Windows, OS X, iOS
Testattu: Xbox 360
Kehittäjä & julkaisija: Telltale Games
Genre: Seikkailupeli
Ikäraja: 18

Jaksomuotoisten pelien uranuurtaja Telltale Games aloitti syksyllä uuden pelisarjan, joka perustuu Bill Willinghamin sarjakuvaan Fables. Itse suurena sarjakuvan fanina olin varovaisen odottavalla kannalla pelin suhteen, sillä Telltale oli jo luikerrellut sydämeeni The Walking Dead -pelisarjan kautta. Onneksi en joutunut pettymään, sillä The Wolf Among Us suorastaan ylitti odotukseni!

Jo vuonna 2002 alkanut aikuisille suunnattu sarjakuva kertoo vanhojen tuttujen satuhahmojen seikkailuista nykypäivän New Yorkissa. Heidän kotimaansa on vallannut pahistelija nimeltä The Adversary ja satuhahmot ovat joutuneet maanpakoon tavallisten ihmisten keskelle. He yrittävät parhaansa mukaan pitää olemassaolonsa salassa taviksilta ja ovat mukautuneet suurimmaksi osaksi ihmiselämän synkkyyteen. Kaikista eriskummallisimmat tapaukset, kuten puhuvat eläimet ja hirviöt, on piilotettu elämään maatilalla New Yorkin ulkopuolella.

Pelin päähahmona toimii itse Iso Paha Susi, joka on oppinut muuttumaan ihmiseksi. New Yorkissa hänet tunnetaan nimellä Bigby Wolf ja tapansa parantaneena hänestä on tullut Fabletownin sheriffi. Eräs Fabletownin asukkaista löytyy murhattuna ja Bigby alkaa selvittää murhaa yhdessä Lumikin kanssa. Ensimmäisen jakson aikana törmätään moniin muihinkin Fabletownin asukkaisiin ja Bigby joutuu murhan lisäksi monen muunkin sopan selvittäjäksi.

Peli vs. sarjakuva

Tarina tapahtuu kolmekymmentä vuotta ennen sarjakuvan alkua, tarkemmin ottaen 1980-luvulla.  Vaikka se on peliä varten erikseen kirjoitettu, siitä löytyy useampiakin yhtymäkohtia ensimmäiseen kokoelma-albumiin, joka kulkee nimellä Legends in Exile.

Myös siinä Bigby ja Lumikki tutkivat yhdessä murhaa ja vaikka tapaus onkin erilainen, monet tapahtumapaikoista ovat hyvinkin samanlaisia sarjakuvan ja pelin kesken.

Fablesin luoja Bill Willingham on ollut mukana tarkistamassa tarinaa ja pitänyt huolta, että peli sopii esi-osaksi sarjakuvalle. Siitä huolimatta itse huomasin muutamia eroavaisuuksia kun vertailin sarjakuvaa ja peliä keskenään.

Ulkonäöllisesti Bigby on sarjakuvassa nukkavierumpi ja rähjääntyneempi ja Lumikki taas paljon hehkeämpi kuin pelissä. Tätä ei oikein voi selittää edes hahmojen vanhentumisella, sillä satuhahmot eivät ikäänny samaan tapaan kuin ihmiset.

Hahmot myös suhtautuvat toisiinsa eri tavoin kuin sarjakuvassa. Ensimmäisen albumin aikana Lumikki tuntuu olevan koko ajan pahalla tuulella ja äyskii Bigbylle joka välissä. Pelissä hän tuntuu sitä vastoin hyvinkin säyseältä. Tämä on vielä selitettävissä, mutta sarjakuvan alussa Bigby ei halua Lumikkia mukaansa rikospaikalle. Syyksi hän kertoo, että ei halua amatööriä sotkemaan paikkoja. Pelissä Bigbyllä ei tunnu olevan mitään Lumikin mukanaoloa vastaan.

Mekaniikka ja ulkoasu

Mekaniikan suhteen Telltale jatkaa samaa linjaa kuin Walking Deadissa. Pääosassa on siis tarina, jota vauhditetaan lyhyillä toimintakohtauksilla sekä dialogivalinnoilla. Ympäristöä tutkitaan osoita ja klikkaa-tyylillä. Walking Deadiin verrattuna The Wolf Among Us -pelissä toimintakohtaukset ovat kuitenkin jonkin verran pidempiä ja vaikeampia. Valinnatkaan eivät ole enää vain näennäisiä, sillä kokeilujeni perusteella ainakin yhteen todella merkittävään tapahtumaan saa vaikutettua omilla toimillaan.

Ulkonäöllisesti peli hivelee silmiä. Cel shading -tekniikalla toteutettu ulkoasu toimii loistavasti sarjakuvaan pohjautuvassa pelissä. Maisemat ovat värikyläisiä, kirkkaita ja syviä. Tunnelma on kuin noir-dekkarista ja pehmeä musiikki sopii siihen kuin nenä päähän.

Propagandaa ja viivytyksiä

wolf3Bigby on aina ollut minulle ehdoton lemppari sarjakuvassa, siitäkin huolimatta, että herra Willingham on käyttänyt hahmoa äänitorvena Israel-myönteisille mielipiteilleen. Minulla on lukijana oikeus olla välittämättä propagandasta, enkä anna sen haitata pelaamistanikaan.

Osa faneista on myös kypsynyt Telltalen viivytyksiin täysin. The Wolf Among Us -pelissä on kaiken kaikkiaan viisi jaksoa ja alunperin jaksojen oli määrä ilmestyä kuukauden/kahden kuukauden välein. Nyt ensimmäisen osan ilmestymisestä on jo kolme kuukautta, eikä edes luvattua tiedonantoa pelin aikataulusta ole kuulunut. Itse en kuitenkaan jaksa ärsyyntyä, vaan odottelen uutta jaksoa rauhassa ja pelaan ensimmäistä osaa uudelleen eri vaihtoehtoja kokeillen!

Tiivistelmä

+ Mukaansatempaava tarina
+ Loistavat päähahmot
+ Kaunis ulkoasu
+ Hyvä ääninäyttely

-Pitkä odotus jaksojen välillä
-Pelin ja sarjakuvan näkemysero rikospaikkatutkinnasta

Arvosana:

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.